Visok FG - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Početnici - pitanja i odgovori (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=7) +--- Thread: Visok FG (/showthread.php?tid=2370) Pages:
1
2
|
Visok FG - Skemba - 20.04.2016 Kuhao sam Dry Stout 03.04.2016. po receptu: Batch: 23.00 l 3.00 kg Pale Malt, Maris Otter (5.9 EBC) 58.8 % 1.00 kg Barley, Flaked (3.3 EBC) 19.6 % 0.50 kg Biscuit Malt (45.3 EBC) 9.8 % 0.30 kg Chocolate Malt (886.5 EBC) 5.9 % 0.30 kg ROASTED - WEYERMANN (1000.0 EBC) 5.9 % Mash In Add 13.75 l of water at 75.4 C 65.0 C 60 min 50.00 g Goldings, East Kent [6.20 %] - Boil 60.0 36.7 IBUs 16.00 g Willamette [4.50 %] - Boil 20.0 min 5.2 IBUs 5.00 g Irish Moss (Boil 10.0 mins) 14.00 g Willamette [4.50 %] - Boil 10.0 min 2.7 IBUs Kvasac US-04 Planirani OG je bio 1.047, ja sam dobio 1.048. Aerirao sam sladovinu sa pumpicom za akvarij 30 min. Fermentacija je bila na 19 C. Nakon 16 dana fermentacije izmjerim FG i hidrometar pokaze da je 1.022. Zasto mi je FG ostao ovako visok? Mogu li nesto uraditi da se FG jos spusti? RE: Visok FG - zis - 20.04.2016 Pokušaj pažljivim miješanem dignuti kvasac u soluciju i digni temp. na 20-22 stepena. Teško da ćeš uspjeti napraviti nešto ali probaj. RE: Visok FG - gajba - 20.04.2016 Pa i gledajuci recept, moguce je da imas puno nefermentabilnih secera. sta ti laze softver, koji je ocekivani FG? Moguce da ti je ukomljavanje bilo na visoj temperaturi. Us04 bi trebao to sazvakati bez problema. RE: Visok FG - spageti - 20.04.2016 Ukomljavanje na 65C je trebalo dati vise fermentabilnih secera. Osim ako ti temperatura nije nekim čudom porasla iznad 68C (a sigurno nije). Aeracija pumpom pola sata je trebalo biti dosta. Ako kvasac nije pre star mislim da su onda nadnaravne sile bile u pitanju. Meni se dogodila ista stvar i nije pomoglo miješanje i podizanje temperature, ali svakako probaj, nemaš što izgubiti. Bilo kako bilo popiti će se RE: Visok FG - mange_tout! - 20.04.2016 Miješaj na taj način tako što češ uhvatiti za ručke fermentora i polukružnim trzajima podignuti kvasac sa dna. Samo pažljivo bez prevelike snage da ne bi mućkao pivo. Pokušaj malo povećati temperaturu, ako imaš za to mogućnost. Nemaš potrebe toliko aerirati, jer u prvih nekoliko minuta se otopi maksimalno kisika iz vazduha u sladovinu. RE: Visok FG - Kazbek - 20.04.2016 Imao sam isti problem sa malo nizim fg. Kako podizanje temp i rotiranje bacve nije pomoglo napravio sam starter 2 l (citao u BYO ) i sipao ga u vrhuncu fermentacije. Nije mi ni to spustilo fg. Neki samo stave kvasac iz vrecice ali je bolje starter jer u mladom pivu cesto nema vise kisika pa kvasac nemoze zavrsit preostali secer i spustit fg. Neznam meni nije pomoglo vjerojatno je bilo premalo fermentabilnog secera ali sam citao da su ljudi tako spustali fg. RE: Visok FG - Skemba - 20.04.2016 Ocekivani FG po BS je bio 1.010. I predhodna dva piva su mi zavrsila sa visokim FG-om. Oba su ukomljavana na 68 C pa sam ovaj put ukomljavao na 65 C. Aerirao sam dugo bas iz tog razloga, da mi se ne desi isti problem. Kvasac je bio svjez. Poceo fermentirati u par sati nakon dodavanja u sladovinu. Doduse nekako je brzo prestao agresivno fermentirati. Drugi dan je vec usporila aktivnost u vrenjaci. Necu nista dodavati u fermentor. Probacu podici temperaturu i mjesati, tako sam predhodnim pivama uspio spustiti FG sa 1.020 na 1.016. Ali me vec brine ovo. Moracu nabaviti produzetak za mjesanje farbe pa sa tim probati aeraciju, mozda bude bolje. RE: Visok FG - mange_tout! - 20.04.2016 Najbolje bocu kisika. Pretpostavljam da ti je konstantna temperatura bila. Da ti nije slučajno bila niska? RE: Visok FG - pivska mušica - 20.04.2016 ima nesto sto nisi naveo ili sto si nesvjesno zeznuo. jednostavno sa tolikom pocetnom gustocom i tolikom litrazom S04 to odfermentira cak i bez areacije. RE: Visok FG - Svarrogh - 20.04.2016 Ili termometar ili underpitch Sent from my LG-D855 using Tapatalk RE: Visok FG - Skemba - 20.04.2016 (20.04.2016, 10:37 )Svarrogh Wrote: Ili termometar ili underpitch Koristim klasicni termometar i kontam da dobro radi. Testirao sam. Kvasac je bio dobrog datuma. Nedavno nabavljen i cuvan u frizideru. Pokusacu skontati sta sam krivo radio pa cu napisati. Za sada se sjecam jedino da sam prilikom dodavanja slada u vodu imao 68 C ali sam mjesanjem brzo spustio temp na 65 C i tako drzao sat vremena. Nisam gubio na temperaturi. Ispirao sam iz 2 puta. Temperatura ispiranja nije prelazila 76 C. RE: Visok FG - pivska mušica - 20.04.2016 jesi li izvadio kvasac na nekoliko sati prije dodavanja u pivo da se polako ugrije na sobnu temperaturu? jesi ga rehidrirao? kako? kontam da si u nekoj fazi mozda sokirao kvasac... na kojoj temperaturi sladovine si ga ubacio? |