VolimPivo.ba
Odnos IBU: OG - Printable Version

+- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum)
+-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Forum: Procesi (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=8)
+--- Thread: Odnos IBU: OG (/showthread.php?tid=2371)



Odnos IBU: OG - Goggy - 21.04.2016

Da li neko zna nešto više o ovome.

U ovom tekstu o robust porteru; http://byo.com/stories/issue/item/2506-robust-porter-style-profile

Negdje pri kraju teksta spominje odnos IBU naspram OG.
I tu kaže za ovaj stil da treba biti u rangu 0,4 do 1,0. Za najbolje rezultate držati se 0,5 - 0,7.

Kasnije recept koji je predtsavljen dole; IBU 37, OG 1,064
Kad primijenimo gore navedenu formulu; IBU/ OG = 37/ 1,064 (opet nejsno kakve decimale koristi, al uzmimo 37/ 1064) dobije se 0,034..

Jesam li ja ovo dobro shvatio ili šta hoće ovaj da kaže?

Da bi se dobio ovaj rezultat 0,5- 0,7 (barem ovom mojom analogijom) trebalo bi ići na IBU 55/ OG 1,064 = 0,51

Ima li neko opšte pravilo za ovaj odnos?
Kako je sa ostalim stilovima pogotovo APA i IPA
Ostali komentari??pjena


RE: Odnos IBU: OG - spageti - 21.04.2016

(21.04.2016, 10:45 )Goggy Wrote: Da li neko zna nešto više o ovome.

U ovom tekstu o robust porteru; http://byo.com/stories/issue/item/2506-robust-porter-style-profile

Negdje pri kraju teksta spominje odnos IBU naspram OG.
I tu kaže za ovaj stil da treba biti u rangu 0,4 do 1,0. Za najbolje rezultate držati se 0,5 - 0,7.

Kasnije recept koji je predtsavljen dole; IBU 37, OG 1,064
Kad primijenimo gore navedenu formulu; IBU/ OG = 37/ 1,064 (opet nejsno kakve decimale koristi, al uzmimo 37/ 1064) dobije se 0,034..

Jesam li ja ovo dobro shvatio ili šta hoće ovaj da kaže?

Da bi se dobio ovaj rezultat 0,5- 0,7 (barem ovom mojom analogijom) trebalo bi ići na IBU 55/ OG 1,064 = 0,51

Ima li neko opšte pravilo za ovaj odnos?
Kako je sa ostalim stilovima pogotovo APA i IPA
Ostali komentari??pjena

To je samo preporuka kako izbalansirati piva. Ovisi o tebi kakav balans voliš.
Inače IBU dijeliš sa samo zadnja dva OG broja (Npr; 1,048 = 48)

Imas poprilično dobro to objašnjeno u knjizi od Ray Daniel’s - Designing Great Beers

Naveo je IBU:OG odnos za neke od stilova;

American Amber: 0.619
Bohemian Pilsner: 0.800
Oktoberfest/Marzen: 0.449
Traditional Bock: 0.346
Blonde Ale: 0.467
California Common: 0.735
Ordinary Bitters: 0.833
American Pale Ale: 0.714
Brown Porter: 0.576
Dry Irish Stout: 0.872
English IPA: 0.800
Weizen/Weissbier: 0.240
Belgian Trippel: 0.375


RE: Odnos IBU: OG - Goggy - 21.04.2016

jasno ko dan. thx


RE: Odnos IBU: OG - pivska mušica - 21.04.2016

[Image: bugu.png]

ovo je graf. u biti poenta je da sto je veci OG to vise IBU treba da se pivo izbalansira, ali potrebni IBU rastu eksponencijalno u odnosu na OG.


RE: Odnos IBU: OG - gajba - 21.04.2016

Samo da dodam, nevezano za odnos, da je taj tekst sad outdated jer vise nemas stil Robust Porter. Imas nesto najslicnije American Porter koji moze imati jos veci IBU cini mi se.


RE: Odnos IBU: OG - spageti - 21.04.2016

(21.04.2016, 01:02 )gajba Wrote: Samo da dodam, nevezano za odnos, da je taj tekst sad outdated jer vise nemas stil Robust Porter. Imas nesto najslicnije American Porter koji moze imati jos veci IBU cini mi se.

Točno tako. To je bilo aktualno za vrijeme BJCP 2008.