Starter za kvasac, par pitanja.... - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Kvasac i fermentacija (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=9) +--- Thread: Starter za kvasac, par pitanja.... (/showthread.php?tid=2408) |
Starter za kvasac, par pitanja.... - svestenik - 09.06.2016 Za vikend smo nas par planirali zajednicko kuhanje, a posto ima dosta zednih grla u redu za napojiti, kolicina koja ce se kuhati ce biti srazmjerno veca. Nas 4 po 20L svaki, trebace skuhati bar 80 litara. Kuhacemo IPA, razliti u 4 fermentora i lagano.... Posto je veca kolicina, vodim racuna da ne bude problema, pa cu raditi starter za kvasac. U pitanju je suvi US-05 iz oldbridza. Imam na raspolaganju oko 50g kvasca, planirao sam iskoristiti 40-tak grama za starter. Uzmem prvi kalkulator za starter sa neta na koji sam naletio, a on kaze da treba napraviti 8L zasladjene tecnosti za starter... Da li je to prema vasem iskustvu stvarno tako ili se moze i sa manje tecnosti u starteru ? Takodje, da li je dovoljno 24h za ovakav starter ili moram ostaviti vise vremena ? Planirao sam uraditi starter u staklenom demizonu od 10L, ali sad nesto razmisljam da ce mozda biti premalen, da li da razdvajam starter u manje tegle ili da idem na demizon od 25L ? RE: Starter za kvasac, par pitanja.... - pivska mušica - 09.06.2016 Sa suhim kvascima se ne radi starter. Bolje dokupi još kvasca. RE: Starter za kvasac, par pitanja.... - spajder76 - 09.06.2016 Ako ces raditi 80l dovoljno ti je 40gr kvasca RE: Starter za kvasac, par pitanja.... - svestenik - 09.06.2016 (09.06.2016, 10:19 )pivska mušica Wrote: Sa suhim kvascima se ne radi starter. Bolje dokupi još kvasca. Znaci samo rehidriram dok kuham i onda ubacim u fermentore ? Da li je bitna kolicina tecnosti za 40gr ili je dovoljno pola litre prokuvane vode ? RE: Starter za kvasac, par pitanja.... - Das Bier - 09.06.2016 (09.06.2016, 01:48 )svestenik Wrote:dovoljno je pola litre,nije bitna kolicina,samo da se rehidrira,a ne moras prokuhavati vodu,kad sladovina zakuha odvojis,ostavis da se ohladi i sipas kvasac(09.06.2016, 10:19 )pivska mušica Wrote: Sa suhim kvascima se ne radi starter. Bolje dokupi još kvasca. RE: Starter za kvasac, par pitanja.... - spageti - 09.06.2016 Bolje je u prokuhanu, ohlađenu vodu. Pisali smo.nekoliko puta o tome. Ima tema Redehidracija kvasca. RE: Starter za kvasac, par pitanja.... - pivska mušica - 09.06.2016 (09.06.2016, 05:34 )spageti Wrote: Bolje je u prokuhanu, ohlađenu vodu. Pisali smo.nekoliko puta o tome. Ima tema Redehidracija kvasca. Upravo tako, voda, a ne sladovina. Ne znam da li bas ima ta tema, ali na nekoj smo pisali o tome i sve je objasnjeno zasto bas voda a ne sladovina. I to tvrda, malo toplija (25-29C) voda je pozeljna, a ne destilirana/RO. RE: Starter za kvasac, par pitanja.... - spageti - 09.06.2016 http://volimpivo.ba/thread-16-page-3.html RE: Starter za kvasac, par pitanja.... - Das Bier - 09.06.2016 ucimo dok smo zivi ,ocito sam previse na tekucim pa mi je promaknulo RE: Starter za kvasac, par pitanja.... - spageti - 09.06.2016 Heheh. Dogodi se. Uglavnom stvar je u tome da kvasac dok je dehidriran spava i treba ga njezno probuditi, da covjek dodje sebi, popije kafu, zapali cigaru i onda lagano na posao. Ukoliko preskoci taj jutarnji ritual i odmah se baci na posao osmotski tlak sladovine, koju bi ovaj jos uvjek pospan, naglo poceo jesti, bi ostetio dehidriranu stanicu i ona bi uginua. Samim time bi se broj stanica kvasca smanjivao i.... znamo sto slijedi usljed nedovoljnog broja stanica kvasca u fermentaciji. Tako da je puno pametnije redehidraciju odraditi sa vodom. Eto bilo mi dosadno pa se malo raspisao. |