Zasto neki kazu kada naprave Bozu (kukuruzni sok) da im se ukiseli poslije 2 dana? - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: O FORUMU (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Forum: Generalne diskusije (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=5) +--- Thread: Zasto neki kazu kada naprave Bozu (kukuruzni sok) da im se ukiseli poslije 2 dana? (/showthread.php?tid=2424) |
Zasto neki kazu kada naprave Bozu (kukuruzni sok) da im se ukiseli poslije 2 dana? - ha11oga11o - 04.07.2016 Pozdrav svima, zelio bih zapoceti raspravu za one kojima je interesantna o procesu pravljenja starinske boze. Naime, ja je u zadnje vrijeme pravim po 4-5 litara tura. Ostavim da fermentira par dana, napunim pivske boce sa preklopnim cepom i ostavim 3-4 dana na sobnoj temperaturi i onda u frizider... Dobijem je ukusnu, osvjezavajucu, karboniziranu cak, ali ne ukislu kako mnogi kazu. Otvaram boce cak i poslije 15 dana. I cak se karbonizira dok je u frizideru?!? Da li je moguce da onaj obicni Di-Go kvasac moze da radi i na temperaturi frizidera? Ja sam citao neke recepte po netu, ali svoj sam prilagodio kako mi odgovara. U biti, meni je naj vaznije da mojoj ljepsoj polovici odgovara, jer je ona ta koja kaze da moze kuhinja biti urnebes, ili ne moze Vjerujem da mnogi znate o cemu pricam Molim ozbiljnu publiku da mi se ne smije kako sam slozio recept, ali je meni tako naj bolje da ga pratim. Ako neko ima pitanja slobodno... - Plava velika serpa vode (cca 4-5 l) i solja (2dl) kukuruznog brasna da prokljuca bar 30 min od trenutka kljucanja! - U sve to dodati dvije solje secera da se ukuha. - sve to ohladiti na sobnu temperaturu i presuti u veliku bocu od vode cca 5 litara, ako nije puna dodati vode sa cesme da bude puna. - u sve to dodati pola vrecice di-go kvasca i sve dobro promuckati dok je boca zatvorena i ostaviti da fermentira 2-3 dana zavisno od temperature - na kraju presuti sve u vecu posudu kroz vojnicku gazu, paziti da ne povuce "mulj", te jos vode dodati. Takodje dodati i jos dvije solje secera - Sve to flasirati u pivske boce sa hermetickim cepovima i ostaviti 2-3 ili cak 4 dana na sobnoj temperaturi, obavezno u mracnom da odstoji. - Boce staviti u frizider da se ohlade i konzumirati zajedno sa zenom uz komentar jel valja sada!? |