VolimPivo.ba
Prime drinking period i faze razvoja piva - Printable Version

+- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum)
+-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Forum: Procesi (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=8)
+--- Thread: Prime drinking period i faze razvoja piva (/showthread.php?tid=2545)



Prime drinking period i faze razvoja piva - bosniamaj - 29.07.2016

Na mail mi je došao post sa homebrewacademy. Iinteresantan je članak.

Riječ je o Prime drinking period - PDP (najbolje vrijeme da se pije), kada pivo daje najbolji rezultat što se tiče okusa, arome...

Radi se o IPA od Breakside brewery, koja redovno osvaja nagrade i oduševljava sudije. Interesantno je kakve sve izazove imaju proizvođači zahmeljenih piva, pogotovo oni koji distribuiraju dosta Smile

Članak: http://beervana.blogspot.ba/2016/06/engineering-ipa-that-lasts.html

Citat:
Quote:If you take Wanderlust as an example, the first fifteen days is all Mosaic and then it goes through this adolescence and between day 15 and 30 and what’s happening is this weird interference with Mosaic dropping out, but around day 30 the Amarillo starts to come forward and it becomes this new beer around day 30. When you have that beer from day 30 to 45, it has a little bit of tropical dankness, but essentially all that Mosaic character is gone and it becomes more bright, citrus peel, marmalade. I like to think how a hoppy beer is going to last on a shelf, and I don’t mind it going through this evolution.


Drugi članak govori o interesantnoj praksi ostavljanja 5 boca piva i isprobavanja u različitim fazama nakon PDP-a, kako bi se došlo do rezultata kada je pivo najbolje i kako bi se unaprijedilo.

Članak 2: http://homebrewacademy.com/the-5-bottle-rule/

Ne znam da li neko od vas već praktikuje nešto ovako?

Naravno, treba se natjerati da se ne dira pivo Big Grin burence


RE: Prime drinking period i faze razvoja piva - zuzko - 29.07.2016

Ja sam na zadnjem druženju i to u nedelju,kada su se strasti malo smirile ,izvadio tri ohlađena Stouta pravljenih po istom receptu.Označio sam ih sa X,Y i Z.Jedan je bio flaširan prije 1 godine i pet dana,drugi prije 5 mjeseci i tri dana a treći prije 24 dana.Može se reći da su degustaciji prisustvovali sve sami asovi.
I naravno potpuno oprečna mišljenja.Ovo sam napravio jer sam primjetio da mi se više sviđaju friškija piva (Stouti) i pored preporuka iskusnijih da ova vrsta treba duže odstojati.U svoju odbranu kažem da je to američki Stout ,dakle mašala zahmeljen.


RE: Prime drinking period i faze razvoja piva - bosniamaj - 29.07.2016

Pa dobro, vjerujem da je dosta do ličnih preferencija, u svakom slučaju.
To spominje i u članku. PDP autor određuje sam, subjektivno Smile


RE: Prime drinking period i faze razvoja piva - mange_tout! - 29.07.2016

Meni se pokazalo npr. bolji APA nakon mjesec u odnosu na baš friškog koji je stajao recimo 15 dana. raja praktikuju piti APA veoma friškog, ali eto u zadnje vrijeme mi ga ostavimo oko mjesec dana. ako nam se žuri ima hefe vazda, njega friškog kuhamo vazda.


RE: Prime drinking period i faze razvoja piva - elektropionir - 29.07.2016

Meni je RIS bio najbolji nakon mjesec dana, a treba da odlezi duze.


Prime drinking period i faze razvoja piva - Rodney - 29.07.2016

Meni je jedna IPA nakon mjesec dana bila prežestoka. Nakon 8 mjeseci bila mi je ljepše zaokružena, i znatno drugačija.


Sent from my iPhone using Tapatalk