VolimPivo.ba
Pozdrav forumašima - Printable Version

+- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum)
+-- Forum: O FORUMU (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Forum: Generalne diskusije (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Thread: Pozdrav forumašima (/showthread.php?tid=2659)



Pozdrav forumašima - PaleAle - 15.10.2016

Lijep pozdrav ekipi sa foruma. Zainteresirao sam se za ovaj hobi nakon što sam probao odličnu pivu u inostranstvu. Bio je izbor davati 5 KM za bocu ili praviti sam prema vlastitom ukusu. Smile
Sutra je napokon prvo kuhanje nakon dosta učenja i skupljanja opreme. Složio sam porter recept, savjeti su dobrodošli Zivjeli

Quote:Type: All Grain
Batch Size (fermenter): 25,00 l
Boil Size: 28,41 l
Boil Time: 60 min
Final Bottling Volume: 23,00 l
Fermentation: Ale, Single Stage
Brewhouse Efficiency: 72,00
Est Mash Efficiency 73,4 %


4,80 kg CHÂTEAU PILSEN 2RS (3,0 EBC) 84,2 %
0,40 kg CHÂTEAU CRYSTAL® (150,1 EBC) 27,0 %
0,30 kg Carafa II (Weyermann) (1150,0 EBC) 5,3 %
0,20 kg Barley, Flaked (3,3 EBC) 3,5 %
30,00 g Northdown [8,00 %] - Boil 60,0 min 24,8 IBUs
1,0 pkg SafAle English Ale (DCL/Fermentis #S-04)

Est Original Gravity: 1,051 SG
Est Final Gravity: 1,014 SG
Estimated Alcohol by Vol: 4,8 %
Bitterness: 24,8 IBUs
Est Color: 54,1 EBC

Ukomljavanje 16,46 l vode 74 C za temperaturu od 68 C sat vremena po omjeru 2,8 l/kg.
Batch sparge 18,16 l na 75,6 C

Možda da povećam ovaj omjer, mash tun je kapaciteta 30l.
Fermentaciju ću pokušati držati između 18 i 20 C.

Ako netko želi pomoć pri kuhanju, ili probavanju piva stojim na raspolaganju Zivjeli


RE: Pozdrav forumašima - Brko - 17.10.2016

(15.10.2016, 11:09 )PaleAle Wrote: Lijep pozdrav ekipi sa foruma. Zainteresirao sam se za ovaj hobi nakon što sam probao odličnu pivu u inostranstvu. Bio je izbor davati 5 KM za bocu ili praviti sam prema vlastitom ukusu. Smile
Sutra je napokon prvo kuhanje nakon dosta učenja i skupljanja opreme. Složio sam porter recept, savjeti su dobrodošli Zivjeli

Quote:Type: All Grain
Batch Size (fermenter): 25,00 l
Boil Size: 28,41 l
Boil Time: 60 min
Final Bottling Volume: 23,00 l
Fermentation: Ale, Single Stage
Brewhouse Efficiency: 72,00
Est Mash Efficiency 73,4 %


4,80 kg CHÂTEAU PILSEN 2RS (3,0 EBC) 84,2 %
0,40 kg CHÂTEAU CRYSTAL® (150,1 EBC) 27,0 %
0,30 kg Carafa II (Weyermann) (1150,0 EBC) 5,3 %
0,20 kg Barley, Flaked (3,3 EBC) 3,5 %
30,00 g Northdown [8,00 %] - Boil 60,0 min 24,8 IBUs
1,0 pkg SafAle English Ale (DCL/Fermentis #S-04)

Est Original Gravity: 1,051 SG
Est Final Gravity: 1,014 SG
Estimated Alcohol by Vol: 4,8 %
Bitterness: 24,8 IBUs
Est Color: 54,1 EBC

Ukomljavanje 16,46 l vode 74 C za temperaturu od 68 C sat vremena po omjeru 2,8 l/kg.
Batch sparge 18,16 l na 75,6 C

Možda da povećam ovaj omjer, mash tun je kapaciteta 30l.
Fermentaciju ću pokušati držati između 18 i 20 C.

Ako netko želi pomoć pri kuhanju, ili probavanju piva stojim na raspolaganju Zivjeli

drug kad kuhas? ako ti treba sta pomoci slobodno javi, ja mogu iza 5 Smile


RE: Pozdrav forumašima - PaleAle - 17.10.2016

Hvala ti ali jučer sam skuhao. Smile Uspio sam fulati OG za čak 11. Umjesto 1,051 dobio 1,062. Big Grin


RE: Pozdrav forumašima - danny_boy - 17.10.2016

(17.10.2016, 12:59 )PaleAle Wrote: Hvala ti ali jučer sam skuhao. Smile Uspio sam fulati OG za čak 11. Umjesto 1,051 dobio 1,062. Big Grin

Nemoj se puno opterećivati sa OG nije to toliko ni bitno, bitno je samo da ne podbaci tako da ne bi dobio tanko pivo. Više je bolje Wink.


RE: Pozdrav forumašima - PaleAle - 17.10.2016

(17.10.2016, 01:06 )danny_boy Wrote:
(17.10.2016, 12:59 )PaleAle Wrote: Hvala ti ali jučer sam skuhao. Smile Uspio sam fulati OG za čak 11. Umjesto 1,051 dobio 1,062. Big Grin

Nemoj se puno opterećivati sa OG nije to toliko ni bitno, bitno je samo da ne podbaci tako da ne bi dobio tanko pivo. Više je bolje Wink.

Vjerujem da će dobro ispasti. Smile Ostalo mi je oko 5 litara 1.020 worta, ima li itko ideja šta da radim sa tim?