VolimPivo.ba
PaleAle Pivarski Dnevnik - Printable Version

+- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum)
+-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Forum: Početnici - pitanja i odgovori (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=7)
+--- Thread: PaleAle Pivarski Dnevnik (/showthread.php?tid=2665)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8


PaleAle Pivarski Dnevnik - PaleAle - 25.10.2016

Odlučio sam otvoriti temu za svoja prva kuhanja. Savjeti i kritike su naravno dobrodošli. Smile

Prvi recept: Porter

Quote:Type: All Grain
Batch Size (fermenter): 25,00 l
Boil Size: 28,41 l
Boil Time: 60 min
Final Bottling Volume: 23,00 l
Fermentation: Ale, Single Stage
Brewhouse Efficiency: 82,00
Est Mash Efficiency 83,6 %


4,80 kg CHÂTEAU PILSEN 2RS (3,0 EBC) 84,2 %
0,40 kg CHÂTEAU CRYSTAL (150,1 EBC) 27,0 %
0,30 kg Carafa II (Weyermann) (1150,0 EBC) 5,3 %
0,20 kg Barley, Flaked (3,3 EBC) 3,5 %
45,00 g Northdown [6,65 %] - Boil 60,0 min 26,6 IBUs
5,00 g Northdown [6,65 %] - Boil 30,0 min 2,5 IBUs
1,0 pkg SafAle English Ale (DCL/Fermentis #S-04)

Est Original Gravity: 1,058 SG
Est Final Gravity: 1,016 SG
Estimated Alcohol by Vol: 5,5 %
Bitterness: 29,1 IBUs
Est Color: 54,1 EBC

Ukomljavanje je išlo na 67.5 umjesto 68 jer nisam imao više mjesta u frižideru da povećavam temperaturu. A početna je bila 63 tako da sam tu nešto dobro zeznuo.
Nisam mogao izmjeriti volumen ni u jednoj fazi procesa tako da nemam pojma koji mi je stvarni efficiency ni koliko ću pive dobiti. Hmelj je ispalo da nije pelet nego leaf pa sam morao prilagoditi recept usred kuhanja, a za onih 5 grama na 30 minuta ne pitajte Smile
Measured pre-boil gravity je 1.055 a OG je 1.062
Danas je 8 dana od početka fermentacije i izmjerio sam gravity na 1.016 što je tačno estimated što je super. Evo par slika Smile
[Image: xeiv86.jpg]
Nakon prvog cijeđenja
[Image: 280qyk7.jpg]
[Image: eqtbte.jpg]
[Image: vnp4xh.jpg]

Iduće mislim označiti volumen na opremi i napraviti starter 5 litara i preko njega dobiti efficiency podatke.

A naredno kuhanje je bitter:

Quote:Type: All Grain
Batch Size (fermenter): 25,00 l
Boil Size: 28,41 l
Boil Time: 60 min
Brewhouse Efficiency: 72,00 %
Est Mash Efficiency 73,4 %
Fermentation: Ale, Single Stage


4,70 kg Pilsner (2 Row) Bel (3,9 EBC) 92,2 %
0,40 kg CHÂTEAU CRYSTAL® (150,1 EBC) 7,8 %
35,00 g Northdown [6,65 %] - Boil 60,0 min 25,3 IBUs
20,00 g Styrian Goldings [5,40 %] - Boil 15,0 min 5,8 IBUs
20,00 g Styrian Goldings [5,40 %] - Boil 5,0 min 2,3 IBUs
12,00 g Goldings, East Kent [5,00 %] - Aroma Steep 15,0 min
1,0 pkg SafAle English Ale (DCL/Fermentis #S-04)

Est Original Gravity: 1,045 SG
Est Final Gravity: 1,011 SG
Estimated Alcohol by Vol: 4,4 %
Bitterness: 33,4 IBUs
Est Color: 17,1 EBC

Ukomljavanje na 67 60 minuta i batch sparge



RE: PaleAle Pivarski Dnevnik - PaleAle - 31.10.2016

Krenuo da mjerim volumen na loncu kad ono lonac pun na 23 litra. A fino na njemu piše 40x26 cm 33 l. Sad je jasno što mi nije stao sav wort i što je graviti bio tako visok Big Grin . A mash tun morao rastaviti jer je curilo među zidove tako da i njega trebam popraviti prije idućeg kuhanja.


RE: PaleAle Pivarski Dnevnik - pivska mušica - 31.10.2016

(31.10.2016, 07:31 )PaleAle Wrote: Krenuo da mjerim volumen na loncu kad ono lonac pun na 23 litra. A fino na njemu piše 40x26 cm 33 l. Sad je jasno što mi nije stao sav wort i što je graviti bio tako visok Big Grin . A mash tun morao rastaviti jer je curilo među zidove tako da i njega trebam popraviti prije idućeg kuhanja.

nekoliko nas je imalo ovaj isti lonac sa tvojih slika i istina je da su slagali sa volumenom.


RE: PaleAle Pivarski Dnevnik - raix - 31.10.2016

Po racunici ispada da nisu slagali 20x20x26x3,14 = oko 33 litra. Jedino da su slagali dimenzije.

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk


RE: PaleAle Pivarski Dnevnik - PaleAle - 31.10.2016

Slagali su visinu, a i oblik lonca je takav da je 40cm tek pri vrhu. Onaj nivo sa treće slike mislim da je oko 20 litara.


RE: PaleAle Pivarski Dnevnik - p.Ivo - 03.11.2016

jel ovo prvo kuhanje ?


RE: PaleAle Pivarski Dnevnik - PaleAle - 03.11.2016

(03.11.2016, 09:12 )p.Ivo Wrote: jel ovo prvo kuhanje ?

Jeste. Smile Ovaj vikend flaširam i kuham drugu turu. drinking-beer


RE: PaleAle Pivarski Dnevnik - PaleAle - 06.11.2016

Danas sam trebao kuhati ali umjesto toga sam od jutra do mraka boce prao very-drunk Našao malo vremena da flaširam pivo, ispalo je 16 litara na kraju. Sada samo da boce ne pucaju Big Grin

Kvasac je pravo dobar bio. Završio je tačno po programu, a talog je bio dosta čvrst nakon "cold crasha" od 15C.
Pivili frizider


RE: PaleAle Pivarski Dnevnik - PaleAle - 22.11.2016

Porter se uspješno gazirao, malo je slaba aroma slada naspram hmelja ali nije loš. Dobra je i pjena, postavit ću par slika kasnije.
Čini se da mi je brewhouse efficiency 62-64%. Mash efficiency još nisam izračunao pa ću morati na tome poraditi.
Imam i mali problem sa bitterom koji mi fermentira. OG je 1.044 22.5 litara u fermentoru i estimated FG 1.011 Prošlo je 10 dana od početka fermentacije i izmjereni SG je 1.014 Mislite li da će se ovo još smanjiti?
Mislim da mi je aeracija bila poprilično loša pa se bojim da nije zaštopao.


RE: PaleAle Pivarski Dnevnik - mange_tout! - 22.11.2016

sačekaj još koji dan, moglo bi još spasti. povećaj malo temperaturu (na 20 C), ako ti je niža.


RE: PaleAle Pivarski Dnevnik - PaleAle - 28.11.2016

Danas sam mjerio i nije bilo nikakvih promjena, i dalje je na 1.014. Malo sam ga prodrmao pa ćemo vidjeti za 2,3 dana.


RE: PaleAle Pivarski Dnevnik - danny_boy - 28.11.2016

(28.11.2016, 06:47 )PaleAle Wrote: Danas sam mjerio i nije bilo nikakvih promjena, i dalje je na 1.014. Malo sam ga prodrmao pa ćemo vidjeti za 2,3 dana.
To ti je stalo tu i mislim da nece ici nize. Spremaj se lagano za flasiranja.