![]() |
|
Fermentacija - problem - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Kvasac i fermentacija (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=9) +--- Thread: Fermentacija - problem (/showthread.php?tid=2690) Pages:
1
2
|
Fermentacija - problem - Fender24 - 27.11.2016 Pozdrav ljudi, Skuhao sam drugu rundu pive prije 5 dana, sve je proteklo glatko i po planu, ali još nije počela fermentacija. Sladovinu sam ohladio i pretočio u fermentor, rehidrirao kvasac (US-05), ali sam zaboravio protresti sladovinu prije ubacivanja kvasca. Je li u tome problem? mogu to popraviti ako sada promućkam fermentor ili promiješam, imam 25 litara? pogledao sam kroz rupu za vrenjaču i nema pjene, samo je poneki mjehurić na površini sladovine, a prošli put je već bila debela pjena za 5 dana. Imam još pola paketića kvasca od prošle runde kuhanja, mogu to rehidrirati pa samo staviti unutra ili još počekam koji dan? temperatura u prostoriji je 19 stupnjeva konstantno. Ima tko kakav savjet? RE: Fermentacija - problem - mange_tout! - 28.11.2016 Ima li tragova krauzena? Pokušaj podignuti kvasac sa dna fermentora polukružnim laganim trzanjem fermentora. Uhvati za ručke, neka ostane fermentor na podlozi, i lagano nekoliko puta ga trzni. Pazi da previše ne mućkaš. Valjalo bi da imaš komoru i da kontrolišeš temperaturu, i u ovome slučaju da je malo podigneš. Javi šta se dešava. RE: Fermentacija - problem - Fender24 - 28.11.2016 Sad sam zaokrenuo nekoliko puta kako si opisao, da podignem kvasac.. Stavio sam do radijatora, imam termometar pokraj fermentora i pokazuje 20 stupnjeva. Evo na slici se vidi kako to izgleda.. ove bijele točkice su skupine mjehurića kao začetak pjene, ali tako izgleda već 4 dana i ništa se nije promijenilo. Osjeća se lagani miris kvasca iz fermentora. Puno hvala na pomoći.. budem javljao što se događa ![]() [attachment=1610] Očito ne znam staviti sliku evo linka na dropbox:
RE: Fermentacija - problem - zlimfur - 28.11.2016 meni ovo izgleda ko da ti je fermentacija prosla.. probaj izmjerit fg.. RE: Fermentacija - problem - Fender24 - 29.11.2016 (28.11.2016, 06:59 )zlimfur Wrote: meni ovo izgleda ko da ti je fermentacija prosla.. probaj izmjerit fg.. Sad sam mjerio FG.. 6.4 po Brixu, kad sam stavio u kalkulator za korekciju ispada 1.013 SG.. znači da je završila fermentacija.. kako je to moguće ? ispada da je 48 sati nakon ubacivanja kvasca završila fermentacija..moguće da se tada povukla pjena, a da je fermentacija bila jako lagana ovih 5 dana nakon toga? okus mi je u redu.. što sad? da flašram za vikend ili ostavim još ? tek je 7 dana u fermentoru RE: Fermentacija - problem - zlimfur - 29.11.2016 Ostavi jos desetak dana.. Poslano sa mog HAMMER koristeći Tapatalk RE: Fermentacija - problem - Fender24 - 29.11.2016 u redu.. budem javio što će ispasti na kraju
RE: Fermentacija - problem - Fender24 - 08.02.2017 evo samo da javim.. s pivom je sve u redu samo što nije baš gazirana, a stavio sam 8g šećera po litri. Ima nešto malo pjene i dosta dobar okus, ali je jako slabo gazirano.. Možda ima veze s time što je prebrzo završila fermentacija..ne znam, jedino što znam je da će se popiti i da uskoro kuham drugu rundu
RE: Fermentacija - problem - pivska mušica - 08.02.2017 Koliko je vremena prošlo od flasiranja? S 8 g šećera to bi trebalo biti jako dobro gazirano. RE: Fermentacija - problem - Fender24 - 12.02.2017 prošlo je 2 mjeseca.. stavio sam onu fruktozu iz DM-a.. prošli put mi je piva je bila jače gazirana nakon 10 dana sa 7 grama šećera RE: Fermentacija - problem - Pivdzija - 13.02.2017 ček jesi stavljao fruktozu ili šećer? RE: Fermentacija - problem - Fender24 - 14.02.2017 (13.02.2017, 04:07 )Pivdzija Wrote: ček jesi stavljao fruktozu ili šećer? ovo sam stavio.. krivo sam napisao to je dekstroza, a ne fruktoza
|