VolimPivo.ba
Recept za početnika - Printable Version

+- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum)
+-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Forum: Početnici - pitanja i odgovori (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=7)
+--- Thread: Recept za početnika (/showthread.php?tid=2729)

Pages: 1 2

Recept za početnika - Igli - 01.02.2017

S' obzirom da se prvi put oglašavam na forumu, želim sve lijepo da vas pozdravim! Pripremam se za svoje prvo kuhanje i odlučio sam da to bude American Pale Ale, vecinu sirovina sam nabavio, nedostaje mi samo specijalni slad koji moram da naručim... Čitao sam mnoge recepte ali bih nekako bio sigurniji i volio bih kada bi neko od vas iskusnih pivara mogao da mi predlozi recep ovako direktno koji bih za početak kuhao dok se malo više ne uhodam i eventualno da mi da određene smijernice ukoliko budu bile potrebne :-) (koliko slada da koristim, sa koliko vode da ukomljavam, sa koliko da ispiram i na kojoj temperaturi i td.)

Od opreme posledujem:

- lonac 30 l (realno može da stane oko 28 l da ne kipi iz njega)
- Piknik frizider od 28 l (može da stane oko 26 l)
- posuda za fermentaciju 30 l

Od sirovina trenutno ima sledeće:

- 6 kg Weyermann Pale Malt slad
- 100 g Cascade
- 100 g Magnum
- 100 g Northern Brewer
- kvasac US-05

Nedostaje mi samo jos neki specijalni slad koji cu da naručim ovih dana. Nadam se da će neko naći malo vremena i olakšati mi moje prvo kuhanje Smile

RE: Recept za početnika - lakosta88 - 01.02.2017

Ja bi ti predlozio sierra nevada pale ale klon. Ima tema sa receptom. Ja sam nedavno to kuhao kao svoje prvo pivo i prezadovoljan sam rezultatima. Ti bas imas hmeljeve koji idu u to pivo. Samo nekog specijalnog slada stavi jedno pola kile. Ja sam koristio caramunich mislim type I.

RE: Recept za početnika - zlimfur - 01.02.2017

dobrodoso komsija.. imas na forumu temu za sierra nevada clon, fali ti samo kristala i to mozes zakuhati.

http://volimpivo.ba/thread-13.html

to ti je pivo super za startati, a i poslije dokuhavati turu po turu.. sta zatreba, pitaj.. Wink

RE: Recept za početnika - mange_tout! - 01.02.2017

Pozdrav igli i dobrodošao.
Kontaktirali smo putem pp. Mislio sam da si odustao od kuhanja, vidim ne javljaš se. Kontao sam poslat češ %aa od hmelja kojeg si nabavio.

Možeš i bez specijalnog slada, biće ti odlično pivo. Možeš i nekog kristala nabaviti, kao što reče kolega @lakosta88 npr. Caramunich tip 1. Možeš to nabaviti u mostaru u oldbridžu.

RE: Recept za početnika - Igli - 02.02.2017

Hvala. Nisam odustao, samo sam malo imao problema sa opremom pa mi se sve odužilo... Smile

RE: Recept za početnika - bijeli prah - 07.02.2017

i ja sam isto početnik, pa gledam recepte neke, htio bih radit pivo neko za ljeto, pale ale, osvježavajući, s citrusnim, voćnim notama, hvala unaprijed, od opreme imam sve, osim lonca, njega ću uskoro nabavit.

RE: Recept za početnika - Stane - 07.02.2017

(07.02.2017, 08:46 )bijeli prah Wrote: i ja sam isto početnik, pa gledam recepte neke, htio bih radit pivo neko za ljeto, pale ale, osvježavajući, s citrusnim, voćnim notama, hvala unaprijed, od opreme imam sve, osim lonca, njega ću uskoro nabavit.
SNPA.
Imaš jaku pivarsku scenu u Splitu, samo se malo raspitaj:thumbsup:

kakva je to sierra nevada? Jel ima dosta jaku gorčinu?

RE: Recept za početnika - zlimfur - 07.02.2017

to ti je odlicno pivo za pocetak. taman gorko, a osim gorcine imas i arome i to, ono s cim se pijuci komercijalne pive uglavnom nisi sreto..

ma meni je najvažnije da je piva onako osvježavajuća, s aromom, litno pivo, sad neka kompleksnija specijalnija piva, to kad steknem iskustva dobra, pivo u boci može trajat i do godinu dana jeli?

RE: Recept za početnika - pivska mušica - 07.02.2017

(07.02.2017, 11:02 )bijeli prah Wrote: ma meni je najvažnije da je piva onako osvježavajuća, s aromom, litno pivo, sad neka kompleksnija specijalnija piva, to kad steknem iskustva dobra, pivo u boci može trajat i do godinu dana jeli?

Takva ljetna, zahmeljena, citrusna piva gube aromu vremenom i najbolje ih je popiti što prije. A piva koja su više bazirana na sladu, porteri, stouti, belgijanci i sl sa više alkohola mogu slobodno i po par godina.

hvala na informaciji, znači bilo bi mi bolje porter radit neki pa da ga ostavim do jeseni. a ovo mogu i na lito radit. vidjet ćemo, moram dosta toga naučit. Još sam u "jaslicama" hehe