Dry hopping-duzina trajanja - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Procesi (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=8) +--- Thread: Dry hopping-duzina trajanja (/showthread.php?tid=2817) |
Dry hopping-duzina trajanja - lakosta88 - 09.05.2017 Jedan vrlo interesantan clanak u vezi duzine trananja suhog hmeljenja. Identicno pivo je fermnetirano odvojeno. Jedno je suho hmeljeno 10 dana a drugo 24h. Razlika skoro nikakva. Mozda je dosta ljudi vec procitalo clanak. Ali evo ... http://brulosophy.com/2015/10/26/dry-hop-length-long-vs-short-exbeeriment-results/ RE: Dry hopping-duzina trajanja - zlimfur - 09.05.2017 ja sam pratio jednog covu koji je suho hmeljio na razlicitim temperaturama. i sjecam se da mu je bolje bilo pivo koje je suho hmeljio ispod 16 stepeni.. ali sad, sve je to subjektivno.. RE: Dry hopping-duzina trajanja - adisrebrenik - 09.05.2017 [quote='zlimfur' pid='37488' dateline='1494327012'] ja sam pratio jednog covu koji je suho hmeljio na razlicitim temperaturama. i sjecam se da mu je bolje bilo pivo koje je suho hmeljio ispod 16 stepeni.. ali sad, sve je to subjektivno.. kod mene 14 dana citra 50 grm(20c) i sad zadnjih 7 dana jos 100 grm (otprilike na oko 17c) -pa cemo probat kako ce ispasti -a ima logike oboriti temp. nakon deset dana-jer faktički glavni dio fermentacije do tad i završi... RE: Dry hopping-duzina trajanja - Stane - 09.05.2017 Baš je sve subjektivno, kod mene je suho hmeljenje 3-5 dana i obavezno podignem temperaturu na 20-21c zavisi od piva, ja sam tako dobivao najbolje rezultate ali opet na kraju sve zavisi od kvalitete hmelja uz uvjet da je sve ostalo odrađeno kako treba. (09.05.2017, 06:52 )adisrebrenik Wrote: [quote='zlimfur' pid='37488' dateline='1494327012']14 dana plus 7 dana suhog je 21 dan, koliko ukupno dana držiš na fermentaciji, suhom i cold crashu? RE: Dry hopping-duzina trajanja - mange_tout! - 09.05.2017 mi obično radimo 7 dana i to na temperaturama oko 20°C. imali smo dobre rezultate. kao što stane reče, puno zavisi od kvalitete hmelja RE: Dry hopping-duzina trajanja - bosniamaj - 10.05.2017 Ja radim na 5-7 dana, kako kad. Nisam se upuštao u eksperimentisanje sa dužim periodima suhog hmeljenja. Ovako mi najviše paše zbog obaveza i slobodnog vremena, a pokazalo mi se i kao dobro. Temperatura uglavnom 18-20C. A, kako god, ne bi trebalo ni predugo, jer se mogu stvoriti i prevladati one travnate note. RE: Dry hopping-duzina trajanja - adisrebrenik - 10.05.2017 (09.05.2017, 07:08 )Stane Wrote: Baš je sve subjektivno, kod mene je suho hmeljenje 3-5 dana i obavezno podignem temperaturu na 20-21c zavisi od piva, ja sam tako dobivao najbolje rezultate ali opet na kraju sve zavisi od kvalitete hmelja uz uvjet da je sve ostalo odrađeno kako treba. malo sam se preračuno i zafrko možda sa ovim prvim hmeljenjem(10 dana je trajalo)-al nije to opasno (uglavnom bure cijelo miriše na citru).I ukupno cu na 17-18 dana flaširati RE: Dry hopping-duzina trajanja - lakosta88 - 10.05.2017 Ja sa zadnjom ipom idem. 7 dana fermentacija na 17C. Pa podizem na 20 i dry hopam 5 dana. Vadim hmelj i obaram temperaturu za cold crash. Sad sam i zelatinu ubacio kad je temp pala do nekih 13C. Danas je na 3C. U petak flasiram. RE: Dry hopping-duzina trajanja - CelMar - 10.05.2017 Nije to tako jednostavno. Očekivanje igra veliku ulogu. Zato treba raditi slijepe testove. Možda i kemijske analize. Nadalje, treba biti oprezan pri uspostavljanju kauzalnih veza (nakon X, dakle zbog X). Naravno, svatko imaj svoj ukus i preferencije. Izvori: https://en.wikipedia.org/wiki/Subject-expectancy_effect https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_cognitive_biases https://en.wikipedia.org/wiki/Post_hoc_ergo_propter_hoc |