VolimPivo.ba
Dry hopping-duzina trajanja - Printable Version

+- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum)
+-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Forum: Procesi (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=8)
+--- Thread: Dry hopping-duzina trajanja (/showthread.php?tid=2817)



Dry hopping-duzina trajanja - lakosta88 - 09.05.2017

Jedan vrlo interesantan clanak u vezi duzine trananja suhog hmeljenja. Identicno pivo je fermnetirano odvojeno. Jedno je suho hmeljeno 10 dana a drugo 24h. Razlika skoro nikakva.
Mozda je dosta ljudi vec procitalo clanak. Ali evo ...
http://brulosophy.com/2015/10/26/dry-hop-length-long-vs-short-exbeeriment-results/


RE: Dry hopping-duzina trajanja - zlimfur - 09.05.2017

ja sam pratio jednog covu koji je suho hmeljio na razlicitim temperaturama. i sjecam se da mu je bolje bilo pivo koje je suho hmeljio ispod 16 stepeni.. ali sad, sve je to subjektivno.. Big Grin


RE: Dry hopping-duzina trajanja - adisrebrenik - 09.05.2017

[quote='zlimfur' pid='37488' dateline='1494327012']
ja sam pratio jednog covu koji je suho hmeljio na razlicitim temperaturama. i sjecam se da mu je bolje bilo pivo koje je suho hmeljio ispod 16 stepeni.. ali sad, sve je to subjektivno.. Big Grin

kod mene 14 dana citra 50 grm(20c)
i sad zadnjih 7 dana jos 100 grm (otprilike na oko 17c)

-pa cemo probat kako ce ispasti -a ima logike oboriti temp. nakon deset dana-jer faktički glavni dio fermentacije do tad i završi...


RE: Dry hopping-duzina trajanja - Stane - 09.05.2017

Baš je sve subjektivno, kod mene je suho hmeljenje 3-5 dana i obavezno podignem temperaturu na 20-21c zavisi od piva, ja sam tako dobivao najbolje rezultate ali opet na kraju sve zavisi od kvalitete hmelja uz uvjet da je sve ostalo odrađeno kako treba.

(09.05.2017, 06:52 )adisrebrenik Wrote: [quote='zlimfur' pid='37488' dateline='1494327012']
ja sam pratio jednog covu koji je suho hmeljio na razlicitim temperaturama. i sjecam se da mu je bolje bilo pivo koje je suho hmeljio ispod 16 stepeni.. ali sad, sve je to subjektivno.. Big Grin

kod mene 14 dana citra 50 grm(20c)
i sad zadnjih 7 dana jos 100 grm (otprilike na oko 17c)

-pa cemo probat kako ce ispasti -a ima logike oboriti temp. nakon deset dana-jer faktički glavni dio fermentacije do tad i završi...
14 dana plus 7 dana suhog je 21 dan, koliko ukupno dana držiš na fermentaciji, suhom i cold crashu?


RE: Dry hopping-duzina trajanja - mange_tout! - 09.05.2017

mi obično radimo 7 dana i to na temperaturama oko 20°C. imali smo dobre rezultate. kao što stane reče, puno zavisi od kvalitete hmelja


RE: Dry hopping-duzina trajanja - bosniamaj - 10.05.2017

Ja radim na 5-7 dana, kako kad. Nisam se upuštao u eksperimentisanje sa dužim periodima suhog hmeljenja. Ovako mi najviše paše zbog obaveza i slobodnog vremena, a pokazalo mi se i kao dobro. Temperatura uglavnom 18-20C.

A, kako god, ne bi trebalo ni predugo, jer se mogu stvoriti i prevladati one travnate note.


RE: Dry hopping-duzina trajanja - adisrebrenik - 10.05.2017

(09.05.2017, 07:08 )Stane Wrote: Baš je sve subjektivno, kod mene je suho hmeljenje 3-5 dana i obavezno podignem temperaturu na 20-21c zavisi od piva, ja sam tako dobivao najbolje rezultate ali opet na kraju sve zavisi od kvalitete hmelja uz uvjet da je sve ostalo odrađeno kako treba.

(09.05.2017, 06:52 )adisrebrenik Wrote: [quote='zlimfur' pid='37488' dateline='1494327012']
ja sam pratio jednog covu koji je suho hmeljio na razlicitim temperaturama. i sjecam se da mu je bolje bilo pivo koje je suho hmeljio ispod 16 stepeni.. ali sad, sve je to subjektivno.. Big Grin

kod mene 14 dana citra 50 grm(20c)
i sad zadnjih 7 dana jos 100 grm (otprilike na oko 17c)

-pa cemo probat kako ce ispasti -a ima logike oboriti temp. nakon deset dana-jer faktički glavni dio fermentacije do tad i završi...
14 dana plus 7 dana suhog je 21 dan, koliko ukupno dana držiš na fermentaciji, suhom i cold crashu?

malo sam se preračuno i zafrko možda sa ovim prvim hmeljenjem(10 dana je trajalo)-al nije to opasno (uglavnom bure cijelo miriše na citru).I ukupno cu na 17-18 dana flaširati


RE: Dry hopping-duzina trajanja - lakosta88 - 10.05.2017

Ja sa zadnjom ipom idem. 7 dana fermentacija na 17C. Pa podizem na 20 i dry hopam 5 dana. Vadim hmelj i obaram temperaturu za cold crash. Sad sam i zelatinu ubacio kad je temp pala do nekih 13C. Danas je na 3C. U petak flasiram.


RE: Dry hopping-duzina trajanja - CelMar - 10.05.2017

Nije to tako jednostavno. Očekivanje igra veliku ulogu. Zato treba raditi slijepe testove. Možda i kemijske analize.

Nadalje, treba biti oprezan pri uspostavljanju kauzalnih veza (nakon X, dakle zbog X).

Naravno, svatko imaj svoj ukus i preferencije.

Izvori:
https://en.wikipedia.org/wiki/Subject-expectancy_effect
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_cognitive_biases
https://en.wikipedia.org/wiki/Post_hoc_ergo_propter_hoc