VolimPivo.ba
Fermentacija na visokim temperaturama - Printable Version

+- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum)
+-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Forum: Kvasac i fermentacija (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=9)
+--- Thread: Fermentacija na visokim temperaturama (/showthread.php?tid=2903)



Fermentacija na visokim temperaturama - velja - 14.08.2017

Pozdrav,
Posto se najavljuje da ce i u naredne dve nedelje biti visokih temperatura interesuje me da li mogu raditi fermentaciju kada je temperatura prostorije 25 - 26 stepeni? Kvasac je US-05.


RE: Fermentacija na visokim temperaturama - lakosta88 - 14.08.2017

To je mnogo. Skontaj da je u fermentoru onda bar 28. Jesi razmisljao o nekoj kutiji od stiropora i ubacivanju zaledjenih flasica vode?


RE: Fermentacija na visokim temperaturama - velja - 14.08.2017

Ne znam koliko moze da bude konstantna temperatura sa flasama leda. Razmisljao sam i o frizideru ali ono sto me zanima koji je najgori moguci scenario fermentacije na ovako visokim temperaturama?


RE: Fermentacija na visokim temperaturama - pivska mušica - 14.08.2017

(14.08.2017, 11:20 )velja Wrote: Ne znam koliko moze da bude konstantna temperatura sa flasama leda. Razmisljao sam i o frizideru ali ono sto me zanima koji je najgori moguci scenario fermentacije na ovako visokim temperaturama?


nepitko pivo, previse fusel ostrih alkohola, previse estera, a osim toga na tako visokoj temperaturi povecava ti se rizik da ti se inficira pivo. sa US-05 idealna temperatura je konstantna 17-18C.


RE: Fermentacija na visokim temperaturama - adisrebrenik - 14.08.2017

(14.08.2017, 11:20 )velja Wrote: Ne znam koliko moze da bude konstantna temperatura sa flasama leda. Razmisljao sam i o frizideru ali ono sto me zanima koji je najgori moguci scenario fermentacije na ovako visokim temperaturama?
-po mom niposto se ne isplati rizikovati i fermentirati od maja do septembra bez kontrolisanih uslova-rezultat je u 90% slučajeva loša ili inficirana piva.
odvoji od usta i kupi si polovan zamrzivac bar 410l ( da se na piku naci za 150 KM) i stc1000 nece te sve izaci 190 KM.
plus taj zamrzivac je ekstra poslije kad ne fermentiras za ostavit jagnje na dan dva za raznja, ohladiti kegove,pivu itd...
isplati se i najbolja investicija sto se tice fermentacije.


RE: Fermentacija na visokim temperaturama - mbed - 15.08.2017

A mozes i jednostavno kuhati stilove ciji kvasci fermentiraju na visim temperaturama, recimo saison neki.


RE: Fermentacija na visokim temperaturama - Dardanion - 16.08.2017

Belle Saison za preporuku. Radi do 35. Kod mene išla od 20 do 28 po ovim vrućinama...