Burgeri by lakosta - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: GASTRONOMIJA (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=22) +--- Forum: Kulinarstvo (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=23) +--- Thread: Burgeri by lakosta (/showthread.php?tid=2915) |
Burgeri by lakosta - lakosta88 - 10.09.2017 Tijesto: u jednoj posudi pomjesati- 1 soljica (cup) toplog mlijeka, 1/2 tople vode,1/4 soljice putera. u drugu posudu umjesati 4 soljice brasna,1 kesicu instant kvasca, 1 kasiku secera i 1 kasikicu soli. dodati mokri dio i umjesati.dodati i jedno cijelo jaje. po potrebi dodati brasna. tijesto podijeliti na 4 dijela i napraviti loptice. poredati na pek papir pokriti cistom krpom i ostaviti nekih 45min na sobnoj temp. prije pecenja premazati zumancetom i posuti mjesavinom lana,susama i sjemenki suncokreta. peci na 180 nekih 25min ili dok ne dobiju zlatnu boju. Burgeri: 400gr fasiranog mesa,1 kasikica soli,pola kasikice bibera,1 cehna bijelog luka sitno narezana. umjesati i ostaviti na hladnom da odlezava. ja sam drzao 24 sata. bolje bi bilo bar 2 dana. uz povremeno mjesanje. meso rasporediti na 4 dijela i priziti u tavi. jednom okrenuti kada bude gotovo s jedne strane. pred kraj przenja ja sam na dva burgera stavio deblju krisku gaude i poklopio tavu na 2 min. Majoneza: u posudu staviti jedno zumance i kasikicu senfa. energicno mijesati pjenjacom uz lagano (kap po kap) dodavanje ulja. kada se masa pocne uguscavati i liciti na majonezu moze se poceti dodavati vise ulja. nakon dobivanja potrevne kolicine majoneze zaciniti sa: malo limunovog soka,malo vinskog sirceta, soli po zelji. ja jos stavim malo maslinovog ulja i origana. Karamelizirani luk. dok se pece hljeb za burgere najbolje odmah u tavu staviti jednu veliku glavicu crvenog luka narezanog na trakice. dinstati nekih 45min do 1h. uz povremeno mjesanje. zadnjih deset minuta ja dodam malo putera i kasikicu meda i ostavim da se jos karamelizira. Tzazicki sos: ja sam jos napravio ovaj sos jer supruga nije ljubitelj crvenih sosova. za ovaj sos mjesam jednak dio pavlake i jogurta. nariba se odprilike ista kolicina krastavca iz kojeg se kasikicom izvade sjemenke. (krastavacc se ne guli). zacinim s malo maslinovog ulja,malo sirceta,soli,bibera,kopra. burgere raspoloviti. na donju polovicu staviti domacu majonezu,pa svjezu kristal salatu,burger,karamelizirani luk,tzazicki sos,i moze na gornju polovicu neki malo kvalitetniji kecap. npr heinzov. uz ovo sam napravio malo pomfrita i servirao uz domaci chilli sos koji sam pravio prije 10tak dana. sada je bas odlican. naravno sve se zaokruzilo pivom. tamno ide odlicno uz burgere. a ja sam imao svoj stout.[attachment=1980][attachment=1979][attachment=1976][attachment=1978][attachment=1977] RE: Burgeri by lakosta - spageti - 10.09.2017 Vrh! Koje mesi si stavio? Poslano sa mog PRA-LX1 koristeći Tapatalk RE: Burgeri by lakosta - lakosta88 - 10.09.2017 (10.09.2017, 06:04 )spageti Wrote: Vrh! Koje mesi si stavio? koristio sam obicno junece meso iz mesnice. mislim da je bolje da ima malo veci udio masnoce. bude socnije RE: Burgeri by lakosta - Stane - 10.09.2017 Znači pravio si burgere (izgledaju odlično), da bi mogao kuhati Stout☺ RE: Burgeri by lakosta - zlimfur - 11.09.2017 jebote, ogladnih na jutro.. odlicno izgledaju burgeri. valja probati. |