VolimPivo.ba
C02 u sekundarnom fermentoru - Printable Version

+- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum)
+-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Forum: Kvasac i fermentacija (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=9)
+--- Thread: C02 u sekundarnom fermentoru (/showthread.php?tid=2916)



C02 u sekundarnom fermentoru - pivopija87 - 10.09.2017

Pretočio sam danas tamno pivo, Irish Extra Stout tj neki moj recept Smile , u sekundar na 14. dan od kuvanja piva. OG je bio 1.056 a danas izmjereni FG je 1.011.

Glavni razlog pretakanja je moja zabrinutost da sam uradio overpitching.
Naime kada sam ga skuvao (25l) prvo sam dodao 250ml ispranog kvasca.
Pošto dan nakon toga nije bilo aktivnosti u vrenjači dodao sam još 230ml ispranog kvasca.

Kasnije sam skontao da mi poklopac od plastičnog bureta ne dihtuje, prvi put sam koristio bure kao fermentor. Uglavnom vidio se sloj kvasca prvo na površini a kasnije i istaložen na dnu bureta.

Pa eto danas ja kao pametan odlučim da ga pretočim u sekundar da bi ga skinuo sa tog istaloženog kvasca kontajući da ću možda poboljšati ukus piva.

Pola dana nakon pretakanja primjetio sam da je sekundar (platična kanta) nabubrio od CO2.

Otkud to ukoliko je FG dobar i većina kvasca je ostala u primarnom fermentoru da se stvara CO2? I koliko da držim pivo u sekundaru prije flaširanja?


RE: C02 u sekundarnom fermentoru - spageti - 10.09.2017

Zapitaj se jedno pitanje.... Pivo pretočiš u sekundar, pa nakon toga u bottling bucket pa nakon toga u boce. 2 puta ga skidas sa kvasca pa se pivo u boci karbonizira.. Kako to?

Poslano sa mog PRA-LX1 koristeći Tapatalk


RE: C02 u sekundarnom fermentoru - spajder76 - 10.09.2017

Mi(homebreweri) ne mozemo nikako da isfiltriramo da ne ostane ni malo kvasca.Znaci uvijek je u soluciju dovoljno kvasca da proradi.E sad, mozda kod ukomljavanja(zavisi od temperature ukomljavanja) su ti ostali svi fermentabilni seceri pa one vrijednosti iz recepta(softwera) nisu mjerodavne.Meni uglavnom ode FG do 1006 a po receptu je 1012-1014


RE: C02 u sekundarnom fermentoru - pivopija87 - 11.09.2017

(10.09.2017, 07:04 )spajder76 Wrote: Mi(homebreweri) ne mozemo nikako da isfiltriramo da ne ostane ni malo kvasca.Znaci uvijek je u soluciju dovoljno kvasca da proradi.E sad, mozda kod ukomljavanja(zavisi od temperature ukomljavanja) su ti ostali svi fermentabilni seceri pa one vrijednosti iz recepta(softwera) nisu mjerodavne.Meni uglavnom ode FG do 1006 a po receptu je 1012-1014

Hvala na odgovoru, to mi zvuči kao najlogičnije objašnjenje, da je stvarni FG je niži nego u receptu. Ukomljavao sam Full body, na 68.9 stepeni.

Koliko obično dozirate starog kvasca (ispranog) na količine sladovine od 25 ili 45 l?
Prvi put sam koristio Mr. Malty yeast calculator ali kako što tačnije procjeniti koncentraciju živih ćelija i procenat kvasca u slurry-ju?


RE: C02 u sekundarnom fermentoru - spajder76 - 11.09.2017

(11.09.2017, 11:11 )pivopija87 Wrote: [quote='spajder76' pid='39130' dateline='1505066684']
Mi(homebreweri) ne mozemo nikako da isfiltriramo da ne ostane ni malo kvasca.Znaci uvijek je u soluciju dovoljno kvasca da proradi.E sad, mozda kod ukomljavanja(zavisi od temperature ukomljavanja) su ti ostali svi fermentabilni seceri pa one vrijednosti iz recepta(softwera) nisu mjerodavne.Meni uglavnom ode FG do 1006 a po receptu je 1012-1014

Hvala na odgovoru, to mi zvuči kao najlogičnije objašnjenje, da je stvarni FG je niži nego u receptu. Ukomljavao sam Full body, na 68.9 stepeni.

Koliko obično dozirate starog kvasca (ispranog) na količine sladovine od 25 ili 45 l?
Prvi put sam koristio Mr. Malty yeast calculator ali kako što tačnije procjeniti koncentraciju živih ćelija i procenat kvasca u slurry-ju?
[

Dovoljno ti je 100ml na 30l.Zavisi i kako si oprao kvasac.Stavi neku srednju vrijednost cistoce kvasca,ne mozes pogrijesiti