Pocetnicki - American Pale Ale - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Početnici - pitanja i odgovori (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=7) +--- Thread: Pocetnicki - American Pale Ale (/showthread.php?tid=2940) |
Pocetnicki - American Pale Ale - goramljak - 27.10.2017 Pozdrav ekipa, evo nakon malo duzeg vremena istrazivanja cu napokon kuhati prvo pivo. Pa prije nego krenem samo jos jednom da provjerim da li je sve dobro. Usput BIAB u obicnom loncu od 30 litara ce biti kuhano. Ovo je recept koji cu pratiti: 19l u fermentor, oko 5.5%, 39IBU voda na nekih 73°C prije ubacivanja zrna.. da ju zrno spusti na oko 65-66°C i onda održavati tu temperaturu 60-90min Plan je sljedeci: 1. Ukomljavanje slada, 60min ukupno - Sve je samljeveno i spremno za kuhanje. - Regulirati temperaturu vodom iz dodatnog lonca, a ne plamenikom da ne zagori vrecica u kojoj je slad. - (Omjer slada i vode iznosi 1:3) - Nakon 60min ukomljavanja na 68°C - 1x (puta) ispirati slad, sa cca 5-7 litara vode. * Prije kraja uzeti uzorak slada i testirati sa jodom da li svi seceri su iskoristeni * 2. Kuhanje hmelja, 60min ukupno - Gotovu sladovinu prokipiti i pokupljati pjenu dok ne počne lagano kipiti bez pjene - Dodati hmelj Aurora 15 g, na 60min - 15min prije kraja dodati 50g hmelja Styrian Goldings - 5min prije kraja dodati 15g hmelja Cascade - na samom kraju ili FLAMEOUT-u (0 minuta) 50g hmelja Cascade 3. Ohladiti sladovinu na oko 20°C - Zaleđenim bocama ili nekako. Nemam jos immersion chiller. 4. Priprema za Fermentaciju (30l klasicni homebrew fermentor s pipom na dnu) - Autosifonom prebaciti pivo iz lonca za kuhanje u fermentor. - Istresti kvasac Liberty Bell Ale - Uraditi aeraciju tako sto cu protresti fermantor. - Ostaviti 21 dan na 20°C na fermentaciji - Uraditi Cold Crash na 0-4C stupnja (jos ne znam na koliko cu uspjeti spustiti) i tako drzati 3-4 dana 5. Pretakanje i punjenje - Pretočiti 'pivu' bez taloga u čisti lonac - Dodati 5g šećera po litri pive - Sve skupa puniti u sterilne boce - Flaširati na temperaturi Cold Crasha. - Pustiti u bocama da stoji jos 2 tjedna * za pranje cu koristiti Star San * za citanje FG i OG koristit cu refractometar (ovo cudo cu kalibrirati takoder) * Za vodu koristit cu Bistrik Eto nadam se da ovo je dobro sve sto sam napisao. Molio bih da ako netko ima vremena i da savjet ili nesto. Hvala. Cujemo se sa rezultatima. RE: Pocetnicki - American Pale Ale - Stane - 27.10.2017 Mangrove se bas i nisu pokazali kao pouzdani kvasci ali ne znaci da nece biti ok, US-05 je po meni bolje rješenje, ovaj ne izdaje osim ako se nešto dobro ne zezne. Temperatura fermentacije bi bilo bolje da je 17-18c ali i 20 je OK ako će temperatura biti konstantna. Ja bih stavio 6gr po litri, prouhano u 2 dl vode, pa u posudu za flasiranje malo oprezno promijesao, poslušao child in time i onda flasiranje. Posuda za flasiranje mora biti i sterilna a ne samo čista. Recept Ok, samo se potrudi da uživaš u kuhanju RE: Pocetnicki - American Pale Ale - Emir - 30.10.2017 (27.10.2017, 12:05 )goramljak Wrote: Pozdrav ekipa, Zdravo.Evo nakon nekog vremena ponovo sam se vratio na forum. Prije nego podjes kuhati nebi bilo lose da ti neko jos jednom provjeri recept.Pisem ovo iz razloga sto mi se cini da je ovih 5-7l vode za ispiranje malo.Ako ovih 6 kg slada koje imas ukomis u odnosu 1:3 dobit ces 11 ili 12 l sladovine,jer ce sam slad upiti izmedju 6 i 7 litara vode.Kad isperes sa 7 imat ces u loncu za kuhanje 18 ili 19 litara sladovine. Da bi u fermentoru imao tih 19 l .Trebas povecati kolicinu vode za 3-5l ,jer ce prilikom kuhanja dio ispariti.Taj gubitak vode ti u mnogome zavisi od toga da li kuhas u zatvorenom prostoru ili vani,od sirine posude za kuhanje,od jacine boilla itd.Kad zavrsis ovaj gubitak sebi negdje zapisi. Nadam se da sam ti makar malo pomogao.Sretno i jos jednom pozdrav za sve. RE: Pocetnicki - American Pale Ale - goramljak - 22.11.2017 Evo ga prvih ikad 40komada pive spakirano. Nažalost nisam kući već mi je stari ti spremio i eno ga pije. Pričam o American Pale Ale i kaže da mu slici na Medvedgradske. Ne zna čovjek puno o pivi navikao na lager ali skoro kad sam kući išao bas sam kupio onaj paket od 6 različitih da vidi šta je Kraft čisto da se navikne da ga ne prepadnem s pivom. Tek je znaci flaširano pa nema mi bas puno karbonizacije i pjene ali vidjeti ćemo šta će biti za nekoliko dana. Kaže fin miris ima i taman se osjeti alkohol. Dosta je gusta jer hmelj sam ubacivao onako na ‘zivo’ bez hop Spidera i čuda ali za buduće znam. Kaže da samo je bistrija bila bi extra, ali eto vidjeti ćemo šta će se dogoditi za pr dana. Hvala svima!!! Sad za uskoro planiram Leffe clone i neki black IPA ili Chocolate stout pa se nadam neću praviti one početničke greške. RE: Pocetnicki - American Pale Ale - Stane - 22.11.2017 Čestitke na pivama, samo kuhaj, vremenom sve legne na svoje mjesto. Ima jedna stara Germanska poslovica "Langsam aber ziher" Pocetnicki - American Pale Ale - mange_tout! - 23.11.2017 Čestitke. Ne vjerujem da ti je mutna što si tako ubacivao hmelj u boil. Vjerovatno si cijeli talog iz lonca presuo u fermentor, pa onda povukao prilikom pretakanja u BB. Samo pretpostavka Sent from my LG-H420 using Tapatalk RE: Pocetnicki - American Pale Ale - goramljak - 23.11.2017 (23.11.2017, 06:11 )mange_tout! Wrote: Čestitke. U pravu si. Međutim, sljedeće boce su već bistrije jer sam i primata prebacio u sekundarni točio. Pa ćemo vidjeti. Dobro je znati da hmelj ne utječe na mutnocu pive bas puno RE: Pocetnicki - American Pale Ale - lakosta88 - 23.11.2017 Samo kuhaj nadoci ce to u voznji. Ako hoces bistrije pivo mozes koristiti vrecice iz dm-a. Tako ti u bk nece biti puno otpada pa tako ni u fermentoru s tim da pri prebacivanju iz ferm u bottling bucket moras dobro paziti da ne povuces istalozeni kvasac. Al kako god uradis odlezavanjem u flasama i pravilnim sipanjem u casu mozes dobiti dosta bistro pivo. RE: Pocetnicki - American Pale Ale - goramljak - 23.11.2017 Inače kuham BIAB ali sad eto sam ubacivao hmelj direktno u mash. Kako god na kraju u fermentoru imao sam 3cm sto kvasca sto otpada. To moram definitivno pripaziti sljedeći put. Hvala puno ekipa. Za dva tjedna planirano kao sto rekoh novo kuhanje pa bacim recept na Review da čujem stručni mišljenje. |