![]() |
Pivo previše gazirano - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Kvasac i fermentacija (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=9) +--- Thread: Pivo previše gazirano (/showthread.php?tid=3020) |
Pivo previše gazirano - pivopija87 - 18.02.2018 Ostalo mi je nekoliko flaša pive stare 4 mjeseca. I svaka druga je bila pregazirana, 2/3 flaše mi iskipi odmah po otvaranju. Sve sam prosuo da se ne sramotim pred društvom ![]() Pivo je bilo normalno gazirano prvih mjesec,mjesec i po kada se i popila većina ture. Ukoliko dobro poznajem materiju pivo se može previše gazirati zbog prevelike doze šećera prilikom flaširanja ili usljed infekcije. Ova moja nisu imala ukus pokvarenog piva. To mi se jednom ranije desilo sa kraft pivom Bunt99 koje sam probao u Beogradu. Ima li veze pregaziranost sa datum proizvodnje pive? RE: Pivo previše gazirano - bhgr1 - 18.02.2018 Ne bi trebalo imati veze sa datumom ako je pivo zavrsilo fermentaciju prije flasiranja. Ono ste se moze desiti je da se secer koji je dodan za karbonizaciju nije ravnomjerno rasporedio "po flasama". Meni se to desilo kada sa samo istresao secerni sirup u napunjen bottlng bucket. Treba prvo nasuti sirup u posudu iz koje ce se flasirati pa onda sipati pivo u nju i to tako da mlaz ide konstantno uz rub bureta pa se napravi vrtlog koji dobro izmjesa sirup sa pivom. RE: Pivo previše gazirano - redem0n - 07.03.2018 kod mene obrnuta situacija,2 tjedna nakon flaširanja nema znakova gaziranosti,sumnjam da sam stavio boce na prehladno pa me zanima hoce li se gazirati ako ih sada premjestim na sobnu temperaturu RE: Pivo previše gazirano - vujko - 07.03.2018 Trebalo bi da se gazira kada ga prebaciš na sobnu temperaturu, ako nije neku infekciju pokupilo. Ja sam isto imao jednu turu koja se nije gazirala zbog niske temperature, ali kada sam podigao temperaturu za par dana je sve bilo ok. RE: Pivo previše gazirano - redem0n - 07.03.2018 (07.03.2018, 11:12 )vujko Wrote: Trebalo bi da se gazira kada ga prebaciš na sobnu temperaturu, ako nije neku infekciju pokupilo. Ja sam isto imao jednu turu koja se nije gazirala zbog niske temperature, ali kada sam podigao temperaturu za par dana je sve bilo ok. k hvala lakše mi je odmah RE: Pivo previše gazirano - Pivdzija - 07.03.2018 kada pofigneš temperaturu, možda samo da bocu po bocu lagano okreneš na čep, i vratiš u normalan položaj. čisto da se kvasci malo dignu i prorade RE: Pivo previše gazirano - redem0n - 08.03.2018 (07.03.2018, 11:37 )Pivdzija Wrote: kada pofigneš temperaturu, možda samo da bocu po bocu lagano okreneš na čep, i vratiš u normalan položaj. čisto da se kvasci malo dignu i prorade obavljeno,hvala |