Uticaj mhelja na karbonizaciju piva (refermentacija) - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: O FORUMU (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Forum: Generalne diskusije (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=5) +--- Thread: Uticaj mhelja na karbonizaciju piva (refermentacija) (/showthread.php?tid=3054) |
Uticaj mhelja na karbonizaciju piva (refermentacija) - Goggy - 08.05.2018 Jedan eksperiment koji sam radio.. Pokušaj SMASH Session IPA Smash (pilsner) dvije iste ture; 30L batch, 6 Kg Pilsnera, OG 1045 kod obje. Jedna je rađena sa Columbus (14% AA), druga sa Polaris (21% AA) Columbus hmeljen 60, 20, 0 min, ukupno 4 g/l (55 IBU) + 3 gl suho hmeljeno Polaris hmeljen istim rasporedom, različitim količinama, također, ukupno 4 g/l (65 IBU) Fermentirano u istoj komori na 19 C (5 dana) pa 3 na 21C, pa 7 dana na 18 C, skinuto s kvasca u sekundar, suho hmeljeno 2 dana na 18C, 3 dana cold crash na 4C. Karbonizirana oba sa 5,9 g/l E sad, što se toiče okusa, oba su za kurac Ovi hmeljevi, bar po meni, sami ne mogu ništa iznijeti. Kad se pomiješaju ova dva piva; ne mogu reći da je faktazija, ali vrlo interesantno pivo. E sad da se vratimo naslovu teme. Na slici; lijevo je Columbus, desno, Polaris. Columbus je osjetno gaziraniji, i kad se ostavi u boci ovako na pola, sam nastavi da pjeni. Lijevo je Polaris, na kojem se vidi da nema pjene i dosta niže karboniziran. E sad moje pitanje je; kako i zašto? RE: Uticaj mhelja na karbonizaciju piva (refermentacija) - Das Bier - 10.05.2018 Sta je sa FG?Koliki je bio u jedne koliki u druge? RE: Uticaj mhelja na karbonizaciju piva (refermentacija) - Goggy - 10.05.2018 Isti. 1.010 RE: Uticaj mhelja na karbonizaciju piva (refermentacija) - Pivdzija - 10.05.2018 ako ti nastavlja pjeniti, moguće je da ima neku "blagu" infekciju.... RE: Uticaj mhelja na karbonizaciju piva (refermentacija) - Goggy - 10.05.2018 Ne. Pivo je normalno, pitko, nema nikakve infekcije RE: Uticaj mhelja na karbonizaciju piva (refermentacija) - Pivdzija - 13.05.2018 Oldbridz je imao jedno vrijeme tih problema. Ne osjeti se ništa u okusu, ali pjeni ko ludo. Ako se ne varam problem je bio inficiran dio opreme. |