Pitching - dodavanje kvasca - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Procesi (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=8) +--- Thread: Pitching - dodavanje kvasca (/showthread.php?tid=3111) |
Pitching - dodavanje kvasca - mirren - 25.06.2018 Pozdrav, pivari. Na druženju na Majevici sam od nekoliko respektabilnih pivara dobio savjet koji dosad nisam vidio na forumu, ali nekako je ostalo nedorečeno u tehničkom dijelu, odnosno provedbi. Znači, radi se o dodavanju kvasca u wort. Kako su mi majstori sugerisali, kvasac je najbolje dodati na temperaturi od par stepeni ispod željene temperature fermentacije, s tim da i wort i kvasac trebaju imati istu tu temperaturu. U mom slučaju trebao bih ohladiti i wort i kvasac na nekih 16 ili 17 stepeni C, pa tek onda uraditi pitching. Međutim, propustio sam pitat kako u pola sata spustiti temperaturu kvascu sa 25°C ili 27°C na ovih 17°, računajući da kvasac ne smije biti na rehidriranju duže od pola sata. Tražio sam po forumu, ali mislim da nema teme o dodavanju kvasca, pa bih cijenio malo pomoći. RE: Pitching - dodavanje kvasca - Das Bier - 25.06.2018 Prokuhas decu-dvije vode,ostavis u frizider da se ohladi na zeljenu temperaturu,dodas kvasac i to je to. RE: Pitching - dodavanje kvasca - Stane - 25.06.2018 Ohladi sladovinu u frizideru na 17c koliko god bude trebalo (naravno sto prije to bolje), kada ohladis sladovinu onda rehidriraj kvasac (kao sto je kolega rekao, prokuhaj vodu ohladi na 23-25c, dodaj kvasac, ostavi 20-30 min, ohladi na 17c I onda dodaj kvasac u sladovinu Pitching - dodavanje kvasca - mirren - 08.10.2018 Pivari, pomoc. Upravo sam shvatio da sam zaboravio aerirat wort. Kvasac sam ubacio jucer poslijepodne (wort 17 C, kvasac 21 C). Interesuje me je li kasno da odradim sad? Hvala. Sent from my Z2 Pro using Tapatalk RE: Pitching - dodavanje kvasca - mange_tout! - 09.10.2018 nemoj sada. pusti neka ide svojim tokom. |