Pilsner slad i sta sve moze od njega - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Slad i ostale fermentabilne sirovine (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=11) +--- Thread: Pilsner slad i sta sve moze od njega (/showthread.php?tid=313) |
Pilsner slad i sta sve moze od njega - raix - 15.03.2013 Jednostavno pitanje, vidim da ste vec pisali da od ovog slada moze da se napravi Biscuit slad. Mene interesuje koje jos varijante slada mogu da napravim od njega.. Poenta, ako me vec deru za postarinu, sta od sladova bi doslo u obzir da mogu da napravim u svojoj kuhinji i time smanjio postarinu. RE: Pilsner slad i sta sve moze od njega - Pop - 16.03.2013 (15.03.2013, 08:21 )raix Wrote: Jednostavno pitanje, vidim da ste vec pisali da od ovog slada moze da se napravi Biscuit slad. Možeš napraviti više vrsta, ali u kućnim uvjetima nećeš sigurno pogoditi pravilnu boju i okus! RE: Pilsner slad i sta sve moze od njega - pivska mušica - 16.03.2013 možeš svašta napraviti samo je pitanje kako će ti ispasti. pisao sam već dosta o ovome. s obzirom da je kod vas u SRB teško doći do svega onda nemate drugog izbora nego da sami pokušavate napraviti specijalne sladove, mada u svakom slučaju preporučujem da se potrudite i da nabavite prave, industrijske specijalne sladove, jer rezultat vam neće biti isti, odnosno u kućnim uslovima ne možete dobiti pravu stvar, i što je još važnije - ne možete ponoviti proces, tako da svaki put ispadne nešto drugo. ono što je bitno je da se može dobiti dobro pivo. ja sam na početku bavljenja ovim dosta toga sam pržio, od victory/biscuit malta, preko ambera, do kristala koji je najteži za napraviti. da ne bi puno pisao, uspio sam nekako skenirati par stranica iz knjige Radical Brewing od Randya Moshera, fantastična knjiga u kojoj je između ostalog opisan i proces prženja sladova prema kojem sam ja radio. moj domaći kristal po ovom receptu je ispao stvarno jako dobar. RE: Pilsner slad i sta sve moze od njega - illuminated - 16.03.2013 Ja sam pravio przeni jecam ali sam ga ugljenisao. Problem sa kucnom pecnicom je da temperatura nije tacna i nemoguce je mijesati. Svako otvaranje naravno obara temperaturu.. Evo gore na ovim stranicama se vidi recimo da se za neke sladove mora drzati 204 stepena..znaci mora biti precizno i uniformno. RE: Pilsner slad i sta sve moze od njega - pivska mušica - 16.03.2013 pa upravo zato i ja mislim da se treba ipak potruditi i nabaviti specijalne sladove, ali ako je ljudima takva frka da ne mogu doći do toga, onda šta da se radi... bolje i to nego ništa..... ono što jako može pomoći je konvekcijska pećnica, a dosta domaćinstava danas to ima, a druga stvar koja može biti od velike pomoći je da se ne pretrpava slad, odnosno najbolje bi bilo da je jako rijetko raspoređen, bukvalno da svako zrno stoji samostalno na papiru i bez da se zrna puno međusobno dodiruju. na taj način nema puno potrebe za miješanjem.... a prženi ječam je najekstremnija od svih ovih varijanti jer on baš mora da se ispeče da pocrni i on jako stvara dim, za razliku od slađenih žitarica. na primjer biscuit je jako jednostano napraviti i sigurno s njim nema greške.... RE: Pilsner slad i sta sve moze od njega - raix - 17.03.2013 pokusacu bar sa pola kilograma jecma ili kolicinom za jedno kuvanje. konvekcijsku pecnicu nemam, nego onu obicnu "Slobodinu" koja ima termostat sa prekidacem, ali to za kucnu upotrebu nije pravljeno da bude precizno. probacu je, za pocetak, sa termometrom, i serpom vode u centru pecnice. |