Ana's Birthday IPA - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Početnici - pitanja i odgovori (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=7) +--- Thread: Ana's Birthday IPA (/showthread.php?tid=3171) |
Ana's Birthday IPA - Mornar - 31.10.2018 Pozdrav kolegama. Kuvao sam IPU po svom receptu (), i pošto sam relativno malo tura do sad skuvao, i nemam iskustva, da li je moguće da wort nakon pretakanja u fermentor nema gorčinu? :S Uzeo sam uzorak za OG nakon što sam pitchovao kvasac i aerisao (trebao sam prije?), i probao nakon mjerenja da vidim kakav je ukus, uvijek to radim. Kao čaj je, a koliko znam trebalo bi da se osjeti gorčina... Btw, OG sam umjesto 1.057 dobio 1.052. Evo slike recepta: IPA Ana's Birthday IPA - Beer Ranger - 31.10.2018 Ništa neuobičajno što se tiče okusa "piva" prije fermentacije. Konačno, to još nije pivo.. Gorčina od 54 IBUs svakako će doći do izražaja nakon fermentacije i odležavanja. Sladovina je puna šećera (zato se tako i zove) i to daje taj slatkast "čajni" okus. Što se tiče aeracije ona se radi nakon dodavanja kvasca da bi se njemu dalo kisika. Biće to sve OK. Zaključujući po tvom receptu i parametrima koje si dobio za očekivati je da će pivo biti dobro. Sent from my iPhone using Tapatalk Ana's Birthday IPA - spageti - 31.10.2018 Ne brini, nije to ni približan okus kakav ce biti nakon fermentacije. Sladovina je sad prepuna šećera i ne možeš dobiti dojam kakav će okus biti na kraju, bar što se hmeljne strane tiče. Poslano sa mog PRA-LX1 koristeći Tapatalk RE: Ana's Birthday IPA - zlimfur - 01.11.2018 u ipi bi se gorcina morala malo osjetiti i u wortu, pored silne slatkoce.. ostaje ti svakako da sacekas sta ce biti kad kvasac odradi svoje. RE: Ana's Birthday IPA - dandrug - 01.11.2018 Biće ti ovo gorko ako si uradio sve ovo iz recepta. Ali nije ti ovo IPA, ne možaš 15-ak litara IPE napraviti sa 40 grama hmelja i od toga si 35 grama portošio na gorčinu a samo 5 grama na aromu. Ana's Birthday IPA - Mornar - 07.11.2018 (01.11.2018, 01:05 )dandrug Wrote: Biće ti ovo gorko ako si uradio sve ovo iz recepta. Ali nije ti ovo IPA, ne možaš 15-ak litara IPE napraviti sa 40 grama hmelja i od toga si 35 grama portošio na gorčinu a samo 5 grama na aromu. Suho sam hmeljio. Opravdava li me to imalo? Sent from my iPhone using Tapatalk (01.11.2018, 12:53 )zlimfur Wrote: u ipi bi se gorcina morala malo osjetiti i u wortu, pored silne slatkoce.. ostaje ti svakako da sacekas sta ce biti kad kvasac odradi svoje. To me je i zabrinulo, jer nisam osjetio gorcinu... Sent from my iPhone using Tapatalk Ana's Birthday IPA - zlimfur - 07.11.2018 Suho hmeljenje nece povecati ibu, samo ce dodati arome.. Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk Ana's Birthday IPA - Mornar - 07.11.2018 (07.11.2018, 11:06 )zlimfur Wrote: Suho hmeljenje nece povecati ibu, samo ce dodati arome.. Znam da je za aromu, samo sam htio odgovoriti bratu da sam “dao” na aromu jos hmelja, jer je rekao da nisam napravio IPA-u. Sent from my iPhone using Tapatalk Ana's Birthday IPA - zlimfur - 07.11.2018 Pa moze biti I dobra apa.. Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk |