VolimPivo.ba
Ana's Birthday IPA - Printable Version

+- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum)
+-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Forum: Početnici - pitanja i odgovori (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=7)
+--- Thread: Ana's Birthday IPA (/showthread.php?tid=3171)



Ana's Birthday IPA - Mornar - 31.10.2018

Pozdrav kolegama. Kuvao sam IPU po svom receptu (Blush), i pošto sam relativno malo tura do sad skuvao, i nemam iskustva, da li je moguće da wort nakon pretakanja u fermentor nema gorčinu? :S Uzeo sam uzorak za OG nakon što sam pitchovao kvasac i aerisao (trebao sam prije?), i probao nakon mjerenja da vidim kakav je ukus, uvijek to radim. Kao čaj je, a koliko znam trebalo bi da se osjeti gorčina...
Btw, OG sam umjesto 1.057 dobio 1.052.

Evo slike recepta:
IPA


Ana's Birthday IPA - Beer Ranger - 31.10.2018

Ništa neuobičajno što se tiče okusa "piva" prije fermentacije. Konačno, to još nije pivo..
Gorčina od 54 IBUs svakako će doći do izražaja nakon fermentacije i odležavanja. Sladovina je puna šećera (zato se tako i zove) i to daje taj slatkast "čajni" okus.
Što se tiče aeracije ona se radi nakon dodavanja kvasca da bi se njemu dalo kisika.
Biće to sve OK. Zaključujući po tvom receptu i parametrima koje si dobio za očekivati je da će pivo biti dobro.


Sent from my iPhone using Tapatalk


Ana's Birthday IPA - spageti - 31.10.2018

Ne brini, nije to ni približan okus kakav ce biti nakon fermentacije.
Sladovina je sad prepuna šećera i ne možeš dobiti dojam kakav će okus biti na kraju, bar što se hmeljne strane tiče.


Poslano sa mog PRA-LX1 koristeći Tapatalk


RE: Ana's Birthday IPA - zlimfur - 01.11.2018

u ipi bi se gorcina morala malo osjetiti i u wortu, pored silne slatkoce.. ostaje ti svakako da sacekas sta ce biti kad kvasac odradi svoje.


RE: Ana's Birthday IPA - dandrug - 01.11.2018

Biće ti ovo gorko ako si uradio sve ovo iz recepta. Ali nije ti ovo IPA, ne možaš 15-ak litara IPE napraviti sa 40 grama hmelja i od toga si 35 grama portošio na gorčinu a samo 5 grama na aromu.


Ana's Birthday IPA - Mornar - 07.11.2018

(01.11.2018, 01:05 )dandrug Wrote: Biće ti ovo gorko ako si uradio sve ovo iz recepta. Ali nije ti ovo IPA, ne možaš 15-ak litara IPE napraviti sa 40 grama hmelja i od toga si 35 grama portošio na gorčinu a samo 5 grama na aromu.

Suho sam hmeljio. Opravdava li me to imalo? Smile


Sent from my iPhone using Tapatalk

(01.11.2018, 12:53 )zlimfur Wrote: u ipi bi se gorcina morala malo osjetiti i u wortu, pored silne slatkoce.. ostaje ti svakako da sacekas sta ce biti kad kvasac odradi svoje.


To me je i zabrinulo, jer nisam osjetio gorcinu...


Sent from my iPhone using Tapatalk


Ana's Birthday IPA - zlimfur - 07.11.2018

Suho hmeljenje nece povecati ibu, samo ce dodati arome..

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk


Ana's Birthday IPA - Mornar - 07.11.2018

(07.11.2018, 11:06 )zlimfur Wrote: Suho hmeljenje nece povecati ibu, samo ce dodati arome..

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk


Znam da je za aromu, samo sam htio odgovoriti bratu da sam “dao” na aromu jos hmelja, jer je rekao da nisam napravio IPA-u.


Sent from my iPhone using Tapatalk


Ana's Birthday IPA - zlimfur - 07.11.2018

Pa moze biti I dobra apa.. Wink

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk