Pomoć!!! Recept za pale ale do 20 l za flaširanje - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Početnici - pitanja i odgovori (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=7) +--- Thread: Pomoć!!! Recept za pale ale do 20 l za flaširanje (/showthread.php?tid=3207) |
Pomoć!!! Recept za pale ale do 20 l za flaširanje - Lesa021 - 11.03.2019 Pomoć prijatelja, Da li neko ima detaljan recept za Pale ale do 20 lit. za flaširanje (ograničen loncem za kuvanje)? Od sirovina trenutno posedujem 5 kg slada pilsner iz B.Palenke i hmelj cascade 100 g i kvasac Safale S-04.Pošto mi je prvo kuvanje veoma su mi bitni detalji(sa koliko se vode počinje, količina kod ukomljavanja...)Još nisam savladao sve termine.Nije problem nabaviti još sastojaka. Žurba mi je da skuvam u roku nod 2 nedelje ,da pivo stigne do rođendana Pozdrav iz N.Sada RE: Pomoć!!! Recept za pale ale do 20 l za flaširanje - Beer Ranger - 12.03.2019 (11.03.2019, 09:35 )Lesa021 Wrote: Pomoć prijatelja, Po sirovinama koje imaš to bi trebao biti SMaSH (single malt and single hop). Za ukomljavanje ti treba 17 l vode zagrijane na 72 C Temperatura ukomljavanja (kada dodaš žito) bi trebala biti 67 C ukoliko je žito na sobnoj temperaturi. Vrijeme ukomljavnja 60min. Nakon 10 min mash out-a (podizanje temp. na 75 C i održavanje te temp. 10 min) počni raditi sparging sa prethodno ugrijanom vodom u količini od 15 litara na temperaturi od 75 C. Ispiraj polako i ravnomjerno da dobiješ što više šećera. U loncu za kuhanje bi trebalo da je oko 26-27 l. worta. Nakon toga, kuhanje 60 min. stim da se, kada wort baci prvi ključ, ubaci 50g hmelja. na 10 min ubaci 20g hmelja na 0 min (kada ugasiš "vatru") , ubaci preostalih 30g hmelja. Hlađenje uradi u naredih 20-tak minuta i dodaj kvasac kada wort bude na temp od 24-20 C. Trebao bi dobiti oko 22-23 litra piva prije fermentacije koja traje 21 dan na temp. od 19 C. Za flaširanje bi imao oko 19,5-20 litara piva. OG bi trebao biti 1.048 FG bi trebao biti 1.012 ABV: oko 4,5 % IBUs: 37 EBC: 5,3 Napomena: Ovo je sve pretpostavka jer ne znam kakvom opremom raspolažeš i koji ti je nivo znanja (mislim koliko si čitao i da li si gledao kada neko kuha). Da li znaš sastav vode koju koristiš, možeš li izmjeriti pH vrijednost komine, imaš li hidrometar da pratiš i izmjeriš OG i FG.. Vodi računa o predviđenim temperaturama, a naročitu pažnju posveti higijeni posuđa, opreme i radne okoline. Dobro provjeri kako je samljeveno žito jer će ti to bitno uticati na efikasnost. Na kraju, moraš nabaviti sfw BeerSmith2 jer ćeš sa njim ispravno podesiti sve parametre u skladu sa sirovinama a možeš i koristiti njegov Timer u procesu kuhanja piva. Sa srećom i Pivio RE: Pomoć!!! Recept za pale ale do 20 l za flaširanje - Lesa021 - 12.03.2019 Napomena: Ovo je sve pretpostavka jer ne znam kakvom opremom raspolažeš i koji ti je nivo znanja (mislim koliko si čitao i da li si gledao kada neko kuha). Da li znaš sastav vode koju koristiš, možeš li izmjeriti pH vrijednost komine, imaš li hidrometar da pratiš i izmjeriš OG i FG.. Vodi računa o predviđenim temperaturama, a naročitu pažnju posveti higijeni posuđa, opreme i radne okoline. Dobro provjeri kako je samljeveno žito jer će ti to bitno uticati na efikasnost. Na kraju, moraš nabaviti sfw BeerSmith2 jer ćeš sa njim ispravno podesiti sve parametre u skladu sa sirovinama a možeš i koristiti njegov Timer u procesu kuhanja piva. Sa srećom i Pivio Hvala puno za recept! Početnik sam, od sveg kuvanja samo sam pio pivo Od opreme posedujem: Šerpa 30 l Šerpa 20 l Ručni frižider za ukomljavanje 25 l Kese za ukomljavanje slada i za hmelj Hidromer Mlin za slad Chiller od bakarne cevi dužine 8 metara I žestoku želju za kuvanjem!!!! Pomoć!!! Recept za pale ale do 20 l za flaširanje - Mater - 12.03.2019 Da sam na tvom mjestu, ne bih se previse zajebavao sa stilovima. Pocni sa kuhanjem vulgarisa dok savladas tehniku i sve ti sjedne na mjesto. Sto se recepture tice,skini si beer smith i upoznaj se sa njim, trebati ce ti u zivotu ako nastavis. Da se mene pita,u tvom slucaju, radio bih BIAB(kuhanje u vreci), lupio bih 4.5 kg slada za ukomljavane na 66 stupnjeva, drzao 60 min. Hmelj bi dodao samo za gorcinu, cca 45g na 60min i to je to. Di mislis drzati fermentator prilikom fermentacije? Sent from From Russia with Love RE: Pomoć!!! Recept za pale ale do 20 l za flaširanje - Lesa021 - 12.03.2019 Da sam na tvom mjestu, ne bih se previse zajebavao sa stilovima. Pocni sa kuhanjem vulgarisa dok savladas tehniku i sve ti sjedne na mjesto. Sto se recepture tice,skini si beer smith i upoznaj se sa njim, trebati ce ti u zivotu ako nastavis. Da se mene pita,u tvom slucaju, radio bih BIAB(kuhanje u vreci), lupio bih 4.5 kg slada za ukomljavane na 66 stupnjeva, drzao 60 min. Hmelj bi dodao samo za gorcinu, cca 45g na 60min i to je to. Di mislis drzati fermentator prilikom fermentacije? Fermetar bi držao na vikendici u podrumu. Tamo je temp oko 17 C ili možda u stanu da bi ga bolje nadgledao! Možda ispadam glup, ali mi vulgaris ne znači ništa?!?! i Problem mi je određivanje količine vode na količinu slada(količina za ukomljavanje i količina za ispiranje) Pomoć!!! Recept za pale ale do 20 l za flaširanje - Mater - 13.03.2019 Vulgaris- pivo bez stila. Salim se, mislio sam da si pri prvom kuhanju ne kompliciras zivot bezveze, vec da skuhas nesto jednostavno. Za kolicine vode, najlakse ti je koristiti neki od softvera kao sto je beersmith. U startu izgleda dosta zbunjujuce posto ti je sve novo ali naviknes se http://beersmith.com https://youtu.be/QmW7pwQP5mQ Ili https://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/calculator Sent from From Russia with Love RE: Pomoć!!! Recept za pale ale do 20 l za flaširanje - zlimfur - 13.03.2019 imas 5kg slada, cilj ti je oko 20 litara piva.. ukomljavanje na pocetku radis sa 1:3,5 (na 1kg slada 3,5 litre vode). tako da bi ti za ukomljavanje trebalo nekih 17,5 litara. od toga ces dobiti nekih 12 litara sladovine. ispiranje radis sa manje vode, u tvom slucaju nekih 12 litara. na kraju bi trebo dobiti 22-23 litra sladovine.. kuhanjem ces izgubiti 1-1,5 litar (s obzirom da kuhas u serpi, mozda i vise), a kvasac ce "pojesti" minimalno jedan litar (ono sto ostane na dnu u fermentoru), tako da bi trebo dobiti nekih 19-20 litara piva. kad izmjeris i vidis kako je, zapises, pa sljedeci put korigujes i tako.. i sretno s kuhanjem. RE: Pomoć!!! Recept za pale ale do 20 l za flaširanje - Beer Ranger - 13.03.2019 (12.03.2019, 07:45 )Lesa021 Wrote: Da sam na tvom mjestu, ne bih se previse zajebavao sa stilovima. Pocni sa kuhanjem vulgarisa dok savladas tehniku i sve ti sjedne na mjesto. Izgleda da nisi pažljivo pročitao moj post. Napisao sam ti potrebne količine vode za ovo kuhanje. Za ubuduće moraćeš koristiti neki pivarski softver, a i to sam ti predložio. RE: Pomoć!!! Recept za pale ale do 20 l za flaširanje - spageti - 13.03.2019 http://www.howtobrew.com/ RE: Pomoć!!! Recept za pale ale do 20 l za flaširanje - Lesa021 - 13.03.2019 Izgleda da nisi pažljivo pročitao moj post. Napisao sam ti potrebne količine vode za ovo kuhanje. Za ubuduće moraćeš koristiti neki pivarski softver, a i to sam ti predložio. Jesam, i svaka čast sve mi je jasno, ali malo sam se uplašio čitajući razne postove da je malo previše vode! Zbunjuje me što se kuva sa ukupno od 5.5- 6.5 l po 1 kg slada, a od te količine litara ukomljava 2.6-3.5 l. !?!?!Još nisam nabavio softver, sad radim na tome (13.03.2019, 10:43 )zlimfur Wrote: imas 5kg slada, cilj ti je oko 20 litara piva.. ukomljavanje na pocetku radis sa 1:3,5 (na 1kg slada 3,5 litre vode). Pomoć!!! Recept za pale ale do 20 l za flaširanje - Beer Ranger - 13.03.2019 Nemoj da te bilo šta plaši ali moraš čitati kako bi ovladao procedurama. U principu, za turu od 20 l piva, treba oko 5 kg slada i 32 l vode. Dio vode koji ide u mash će upiti slad a dio koji se doda spargingom će ukuhati. Naravno, sve je ovo +/- 5% jer dosta toga zavisi i od tvoje opreme. Recept koji sam ti dao je napravljen u BS3 i vjerujem da će odstupanja biti minimalna. 5 kg slada upije oko 4l vode. Na mom sistemu, prilikom kuhanja uvrije oko 4,5 litre a prilikom fermetracije izgubim oko 2,5 l. Dakle, flaširam oko 21 l. Tako bi, odprilike, trebalo da bude i u tvom slučaju. Nađi na forumu proceduru kuhanja i savladaj to gradivo do vikenda a onda kuhaj.. Sa srećom ti bilo Sent from my iPhone using Tapatalk RE: Pomoć!!! Recept za pale ale do 20 l za flaširanje - Lesa021 - 13.03.2019 (13.03.2019, 02:04 )Beer Ranger Wrote: Nemoj da te bilo šta plaši ali moraš čitati kako bi ovladao procedurama. |