VolimPivo.ba
Craft proizvodnja vina, jakih alkoholnih pića, likera... - Printable Version

+- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum)
+-- Forum: VINARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Forum: Vino (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=19)
+--- Thread: Craft proizvodnja vina, jakih alkoholnih pića, likera... (/showthread.php?tid=3240)



Craft proizvodnja vina, jakih alkoholnih pića, likera... - padobranac - 26.04.2019

Pozdrav svima,
Interesuje me da li craft način proizvodnje može postojati kod proizvodnje vina, jakih alkoholnih pića, likera...
Nešto sam čitao o vinima, navodno slična revolucija kao što je craft donio pivarstvu se očekuje od organskih proizvođača vina u tom cehu. Da li neko zna postoje li neka "pravila" oko toga šta bi određivalo craft oko ostalih pića? Da li je to "ilegalna" proizvodnja, kad domaćin za svoju dušu ispeče rakiju npr. i kad mu se ne bi isplatilo prodavati je ispod 30-40€ litar jer je koristio samo voće, bez šećera, izbačene koštice... Ili neka mala porodična proizvodnja, neprofitna? Kako uopšte odrediti šta je tu craft?


Craft proizvodnja vina, jakih alkoholnih pića, likera... - danny_boy - 27.04.2019

Sto se tice piva ne postoji definicija koja je opsteprihvacena, ali amerikanci su unutar svoje asocijacije dali definiciju koja je prilagodjena njihovom trzistu (posebno se odnosi na maksimalno dopustenu kolicinu proizvedenog kraft piva unutar jedne pivare u odnosu na ukupno njihovo trziste). Kraft pivo je u osnovi mala i nezavisna proizvodnja piva.

Cesto se kod nas smatra da kraft pivo ne smije imati nikakve veze sa komercijalnim pivarama, medjutim amerikanci dopustaju da udio u vlasnistvu kraft pivare do 25% moze imati bilo koja komercijalna (industrijska) pivara i da se i dalje to pivo smatra kraftom.

Ova definicija mala i nezavisna proizvodnja se moze primjeniti na bilo koju oblast, a ne nuzno samo na pivo. Sama rijec kraft se moze prevesti kao zanat i to je u biti nesto radjeno na tradicionalan nacin, ali ne zadrzavajuci se samo na tradiciju nego i na inovativnost...


RE: Craft proizvodnja vina, jakih alkoholnih pića, likera... - padobranac - 28.04.2019

Hvala Danny,
To oko piva mi je uglavnom jasno. Nešto razmišljam vezano za ostala pića, da li se može npr. Vinarija Brkić ili Vukoje ili Manastirski Tvrdoš nazvati craftom? Svi oni tvrde da rade po tradicionalnom načinu, nisu dijelom neke internacionalne korporacije. Ili destilerija Prijedorčanka i njihova Gazdina rakija. Da li se to može svrstati po craft? Mada se oni sami ne predstavljaju kao takvi i u svom marketingu pokušavaju pratiti standarde zacrtane od velikih brandova.