VolimPivo.ba
Counter pressure - Printable Version

+- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum)
+-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Forum: Oprema i sanitacija (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=14)
+--- Thread: Counter pressure (/showthread.php?tid=3343)



Counter pressure - Vuk - 06.09.2019

Imam counter pressure i nekoliko puta već pokušavam da flaširam njime, ali nisam zadovoljan. Tokom flaširanja dosta pjene izlazi, kad se slegne izgubim tu dosta pive. Ono što ostane u flaši, kad otvorim flašu uopšte ne pjeni. Ima li ko kakvih savjeta?


Counter pressure - zlimfur - 07.09.2019

Na kojoj temperaturi ti je pivo prilikom flasiranja? Trebalo bi biti sto hladnije.

Ako je hladno, provjeri sve spojeve, ako ti negdje ulazi zrak u sistem onda zbog tog pjeni.



Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk


RE: Counter pressure - Vuk - 07.09.2019

Na ona dva glavna spoja idu pivo i CO2, tu je čini mi se OK. Ostaje onaj izduvni spoj. Za početak, sledeći put ću ohladiti na što niže pa probati.


RE: Counter pressure - mirren - 27.01.2020

Pozdrav, pivari. Imam jednu zamisao, pa da mi je da vidim s vama imal smisla. Kontam da malo poboljsam proces flasiranja sa counter pressure fillerom, ne bi li smanjio oksidaciju, s tim da ne flasiram već karbonizirano pivo iz kega, nego da flasiram pivo nakon dodavanja secera. Od bottling bucketa bih napravio zatvorenu posudu (ili bih koristio bure ili keg) i onda malim pritiskom izbacio pivo u flase.

Ne znam ima li ovo smisla; koliko bi to malo pritiska, odnosno CO2 koje bi potiskivalo pivo, moglo dodatno karbonizirati pivo, pa uz postojeći šećer dovesti do prekarbonizacije.


RE: Counter pressure - svestenik - 29.01.2020

Ne sekiraj se oko toga, za tako kratak vremenski period kontakta mozes koristiti koliki god hoces pritisak i nece biti nista.

Potrebno je znatno duze vrijeme da CO2 udje u tecnost.
Za cist potisak piva ti je dovoljno 0.2 do 0.5 bara pritiska, zavisno od unutrasnjeg precnika crijeva.