Counter pressure - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Oprema i sanitacija (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=14) +--- Thread: Counter pressure (/showthread.php?tid=3343) |
Counter pressure - Vuk - 06.09.2019 Imam counter pressure i nekoliko puta već pokušavam da flaširam njime, ali nisam zadovoljan. Tokom flaširanja dosta pjene izlazi, kad se slegne izgubim tu dosta pive. Ono što ostane u flaši, kad otvorim flašu uopšte ne pjeni. Ima li ko kakvih savjeta? Counter pressure - zlimfur - 07.09.2019 Na kojoj temperaturi ti je pivo prilikom flasiranja? Trebalo bi biti sto hladnije. Ako je hladno, provjeri sve spojeve, ako ti negdje ulazi zrak u sistem onda zbog tog pjeni. Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk RE: Counter pressure - Vuk - 07.09.2019 Na ona dva glavna spoja idu pivo i CO2, tu je čini mi se OK. Ostaje onaj izduvni spoj. Za početak, sledeći put ću ohladiti na što niže pa probati. RE: Counter pressure - mirren - 27.01.2020 Pozdrav, pivari. Imam jednu zamisao, pa da mi je da vidim s vama imal smisla. Kontam da malo poboljsam proces flasiranja sa counter pressure fillerom, ne bi li smanjio oksidaciju, s tim da ne flasiram već karbonizirano pivo iz kega, nego da flasiram pivo nakon dodavanja secera. Od bottling bucketa bih napravio zatvorenu posudu (ili bih koristio bure ili keg) i onda malim pritiskom izbacio pivo u flase. Ne znam ima li ovo smisla; koliko bi to malo pritiska, odnosno CO2 koje bi potiskivalo pivo, moglo dodatno karbonizirati pivo, pa uz postojeći šećer dovesti do prekarbonizacije. RE: Counter pressure - svestenik - 29.01.2020 Ne sekiraj se oko toga, za tako kratak vremenski period kontakta mozes koristiti koliki god hoces pritisak i nece biti nista. Potrebno je znatno duze vrijeme da CO2 udje u tecnost. Za cist potisak piva ti je dovoljno 0.2 do 0.5 bara pritiska, zavisno od unutrasnjeg precnika crijeva. |