Fermentacija lagera - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: O FORUMU (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Forum: Generalne diskusije (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=5) +--- Thread: Fermentacija lagera (/showthread.php?tid=3383) |
Fermentacija lagera - Goggy - 22.11.2019 Svuda pođi, kući dođi ili Ne'mre se krmku uz dlaku Evo jedan lager s obzirom da idu niske temperature, a i nisam ih nešto pravio, a vole ih ljudi, džaba... Kažu da je lako natrpat hmelja u IPA i biti dobar pivar. Napravi lager ako si mangup. Pa da vidimo: Idu dvije verzije: Prvi klasika: Gelender Boem - Bohemian Pilsener Batch Size (fermenter): 30.00 l Brewer: Goggy Boil Size: 36.74 l Boil Time: 90 min Equipment: Gelender Medium Tura End of Boil Volume 32.24 l Brewhouse Efficiency: 73.00 % Final Bottling Volume: 29.00 l Est Mash Efficiency 75 % Fermentation: Lager, Two stage Ingredients Ingredients 6.50 kg Pilsner (2 Row) Ger (3.9 EBC) Grain 1 100.0 % 70.00 g Saaz [3.75 %] - Boil 60.0 min Hop 2 24.7 IBUs 25.00 g Saaz [3.75 %] - Boil 5.0 min Hop 3 1.6 IBUs Starter 3 L Fermentis #W-34/70) Yeast 4 - Beer Profile Est Original Gravity: 1.049 SG Est Final Gravity: 1.009 Estimated Alcohol by Vol: 5.3 Bitterness: 25 IBUs Est Color: 6.9 EBC Mash Profile Mash Name: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Total Grain Weight: 6.50 kg Mash Steps Mash In Add 18.95 l of water at 70.0 C 64.4 C 75 min Sparge Step: Fly sparge with 26.30 l water at 75.6 C E sad; najvažniji dio: fermentacija. Toliko toga ima o fermentaciji lagera; jedan od najboljih članaka po meni: http://braukaiser.com/wiki/index.php/Fermenting_Lagers Jedna od 6 metoda (C iz članka gore), pomalo modifikovana po mome: primarna fermentacija dana temperatura C 7 10 3 18 1 16 1 14 1 11 1 8 7 5 sekundarna fermentacija 30 5 Nadam se da se dobro vidi i da je jasno: 7 dana na 10C, pa lagano pustiti acetil rest kroz tri dana da se digne na 18 (i 15 dovoljno) i onda u 4 dana lagano spuštanje na 5C kako se ne bi šokirao kvasac i nastavio da radi i na tako niskim temperaturama. I onda još 7 dana na 5C. Obavezno uraditi FFT (Fast Fermenting Test) kako bi vidjeli maksimalan potencijal atenuacije. http://braukaiser.com/wiki/index.php/Fast_Ferment_Test Ako je primarna fermentacija gotova nakon 21 dan ide na lagerovanje još 4 sedmice na 5 (ili što bliže 0). Ako ide refermentacija, tu bih flaširao. Dok je još kvasac živ da ponese refermentaciju u bocama. Držati takvo pivo 7- 10 dana na sobnoj temperaturi 20- 22 C i onda nstaviti sa lagerovannjem od miminalno još 3 sedmice. U isto vrijeme radim i drugu verziju; maltene isti grain bill uz još samo 3% carapilsa, te umjesto Saaz-a 15g Magnuma na 60min i 90g Citre (3g/l) na 0 - Hoppy Lager Isti raspored fermentacije. Za vodu idem Light Balanced: (Ca ppm) 94 (Mg ppm) 3 (Na ppm) 0 (Cl ppm) 77 (SO4 ppm) 90 CL/ SO4Ratio 8,85 Any thoughts? Najviše me interesuje šta mislite o rasporedu fermentacije? RE: Fermentacija lagera - galabl - 24.11.2019 I mene su počeli zanimati lageri. Čitavo jedno neistraženo polje . Čini mi se da je to taj režim fermentacije. Jedino nisam siguran u vezo termina ispuštanja kvasca. Negdje piše da je krucijalno da pivo odleži i u sekundarnoj fermentaciji na kvascu, a drugi da se time uzrokuju nepoželjni ukusi zbog crkavanja ćelija kvasca (onaj karakteristični lager vonj). Čitam još uvijek o tome pa ću tek kuvati. Još nisam nikad pravio lager i uzbuđen sam što ću početi :-) |