Tretiranje slada prije mljevenja - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Procesi (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=8) +--- Thread: Tretiranje slada prije mljevenja (/showthread.php?tid=365) |
Tretiranje slada prije mljevenja - sarajevskopivo - 15.05.2013 Mislim da o ovome nismo do sada pricali na ovom forumu. Slucajno naletih na jednu stranicu na kojoj se ovo spominje. Naime rijec je o vlazenju slada prije nego se samelje. Jednostavno se uzme ona posuda sa prskalicom i naprsce se i onda se promijesa slad. Kolicina vlage koja se dodaje je oko 2%. Evo stranice na kojoj sam nasao ovaj postupak: http://braukaiser.com/wiki/index.php?title=Malt_Conditioning Da li vi ovoradite i sta mislite koliko ovo pomaze nama kucnim pivarima? RE: Tretiranje slada prije mljevenja - pivska mušica - 15.05.2013 pomaže sigurno, jer se melje puno bolje, ljuskice ostaju čitave a sadržaj se sav isprazni. bolja je iskoristivost sigurno i brzina cijeđenja. ja iskreno to ne radim, jer mi je previše lijeno time da se bavim, pa samo povećam razmak na mlinu i malo krupnije meljem i podesim sebi iskoristivost na nekih 75%. to znači da u klasični recept moram dodati nekih 0,5 kg više baznog slada da bi dobio isti rezultat. to meni ništa ne znači, ali nekoj komercijalnoj pivari ili mikro pivari, razlika od 3% ili 5% u iskoristivosti igra veliku ulogu, jer se time u većoj proizvodnji poprilično smanjuje cijena koštanja proizvoda, odnosno trošak sirovine. RE: Tretiranje slada prije mljevenja - sarajevskopivo - 15.05.2013 Nije mi bas jasno zasto krupnije meljes? Da bi sprijecio da ti se ne zaglavi slad ili ima jos neki razlog? RE: Tretiranje slada prije mljevenja - zis - 15.05.2013 (15.05.2013, 04:46 )sarajevskopivo Wrote: Mislim da o ovome nismo do sada pricali na ovom forumu. Slucajno naletih na jednu stranicu na kojoj se ovo spominje. JA ovo radim redovno i mogu ti reci da vrijedi dodatnog vremena koje utrosis za pripremu slada. Sva ljuska ostane citava a zrno mljeveno, koristim lazno dno pa mogu sitnije mljeti slad i vazno je za cijedjenje da je ljuska citava. RE: Tretiranje slada prije mljevenja - Alivio - 30.06.2013 Pošto sam napokon završio mlin sa valjcima u zadnjih par tura sam isprobao mljevenje namočenog slada i definitivno se oduševio .. Osim što ljuske ostaju puno čitavije čini mi se da ima i manje prašine .. Valjci nisu od inoksa već od običnog čelika pa sam se bojao da će hrđati nakon ovakvog načina mljevenja ali nema problema .. |