Novi član - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: O FORUMU (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Forum: Generalne diskusije (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=5) +--- Thread: Novi član (/showthread.php?tid=371) |
Novi član - Almirko - 23.05.2013 Ime Almir lokacija Tuzla interes homadepivo Već par dana čitam tekstove o proizvodnji piva, kao početnik nebi da postavljam i tražim već napisano, prvo ću da malo čitam, i onda postavim neka konkrenta ozbiljnija pitanja. A u međuvremenu planiram polako da nabavljam opremu, dosta toga mogu sam napraviti na nekom naprednijem nivo od onog početničkog seta...u svakom slučaju od njega krćem kako bi shvatio proces bolje Naručivanje sitnog repromaterijala isto neće biti neki problem. Jedino mi ostaje kao problem taj slad tj nabavka....u konsultaciji sa dobrim ljudima na forumu valjda otklonimo i taj problem Za početak toliko.. poz RE: Novi član - mange_tout! - 23.05.2013 dobrodošoa na forum. sve što ti bude nejasno pitaj većinu sirovina možeš nabaviti u mostaru u oldbridz-u, a za to se obrati članu foruma edomesih siguran sam da će ti i ostali članovi foruma rado pomoći RE: Novi član - pivska mušica - 23.05.2013 dobro došao na forum. tuzlaka ne fali u pivarstvu tako da ćeš se sigurno snaći. ima @djulba, ima @medo, pa onda u doboju imaš @zis itd. slad možeš nabaviti u gradiški preko granice RE: Novi član - dlb - 23.05.2013 Ako bude potrebno, mogu dosta pomoci u nabavci sredstava za rad. Zivim 50 km od sladare u Backoj Palanci, a 35 km od hmelja u Backom Petrovcu. RE: Novi član - Almirko - 27.05.2013 Za početak neka pitanja Star san jel se ima kupiti kod nas ili ide narudžba iz vana? isto važi i za vinator? ps kupio bi kod nas ako ima Obzirom da su početnička ulaganja najveća da li raditi sistem od 30l ili 50l u finalu koliko pive bude od 30l odnosno 50l Za moje prvo pivo koji recept preporučujuete? recepti su fino složeni po nekom šablonu, na koji način se tumači čita RE: Novi član - pivska mušica - 27.05.2013 nema star san kod nas, ali iako je sigurno najbolji od svih, imaš neka druga jednako efektivna sredstva, samo što je malo veće peglanje oko njih, a greške s njima se skuplje plaćaju na primjer, izosan, varikina itd....vinator ima u HR, a u BiH eventualno bi ga mogli imati (ili po narudžbi dobaviti) u firmi Sjemenarna doo. što se sistema tiče i dileme oko kapaciteta - 50l bez razmišljanja. bolje da odmah tako kreneš nego da moraš nadograđivati sistem, što će te puno više koštati. sa 50 litara loncem kuhaš komotnih 40 litara piva, a možeš izaći i na 45. što se recepata tiče imaš dole podforum Recepti. dosta ljudi je počelo sa Aurora Ale-om, pa zašto ne bi i ti.... RE: Novi član - zis - 27.05.2013 (27.05.2013, 09:05 )Almirko Wrote: Obzirom da su početnička ulaganja najveća da li raditi sistem od 30l ili 50l u finalu koliko pive bude od 30l odnosno 50l Definitivno sto veci, ako mozes i vise od 50 odmah pravi. Krenuo sam praviti 30 litarske ture i napravio dvije. I odmah sam presao na 50 litara i sad razmisljam da krenem kuhati 80-90 litara cim nabavim fermentor. Isto je peglanje kuhao 30, 50 ili 80 litara. RE: Novi član - haker - 27.05.2013 Dobro dosao na forumi i ja sam "tuzlak" pa mozemo saradivati, PP se dogovorimo, i svakako se radujemo svakom novom clanu. |