A sta sad? - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Početnici - pitanja i odgovori (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=7) +--- Thread: A sta sad? (/showthread.php?tid=379) |
A sta sad? - jadran60 - 26.05.2013 Evo imam cca 2 kg. ovog gotovog extrakta, imam kvasac, imam hmelj, imam i lonac i ovo za dezinfekciju. moze li neka dobra dusa objasniti kako sada da od ovog napravim pivo. bio bih izuzetno zahvalan. evo i fotosi. RE: A sta sad? - mentalist - 26.05.2013 nisam siguran kako dodati hmelj, da li ga treba kuhati ako je extrakt ili samo dodati u fermentor!? ostalo radiš kao da "razgadjaš" sok , samo vodiš računa da je sterilna/prokuhana voda i koji hoćeš OG. ako nema na pakovanju koju količinu dodaješ vode, trebao bi onda pri ruci imati Areometar da mjeriš OG kvasac dodaješ kao i u klasičnom receptu, rehidriraš kvasac, aeriraš sladovinu i dodaš nabubrio kvasac jedino nisam siguran jel ti oxi za dezinfekciju? da on nije samo za čišćenje nisam ni ja iskusan, nadam se da sam pomogao RE: A sta sad? - djulba - 26.05.2013 Da ti ne pišem evo ti članak. Sve lijepo objašnjeno http://hocupivo.wordpress.com/2012/05/11/primjer-kuhanje-od-ekstrakta/ RE: A sta sad? - pivska mušica - 26.05.2013 sve super, odličan ekstrakt, bolji nisi mogao naći. ne treba ti ni steeping specijalnih sladova jer je urađen već ekstrakt sa melanoidnim sladom. jedina preporuka je da pokušaš naći drugi kvasac. ovaj kvasac je bezveze. i možda još neki hmelj uz ovaj, ali nije pod moranje.... RE: A sta sad? - jadran60 - 26.05.2013 Musice, sigurno cu preci raditi pivo onako domacinski, ali ovaj extrakt sam kupio vec prije u njemackoj, pa da ga iskoristim kad ga vec imam, da se ne baca, hvala za preporuku za kvasac koji mi predlazes, i koji bi ti jos hmelj ubacio.poz. RE: A sta sad? - pivska mušica - 26.05.2013 pa neki saaz ili hallertauer bih ubacio pred kraj na 30 i 15 minuta, a perle bih koristio za gorčinu. što se kvasca tiče ovdje bi idealan bio lager kvasac, ali pošto ti je prvo pivo i pretpostavljam da ne možeš još lagering raditi, onda uzmi neki alt ili kolsch kvasac. na primjer Colonia F ili German Ale od brauwerkstatta, ili uzmi Nottingham ili US-05 pa ih fermentiraj jako nisko (16°C)..... RE: A sta sad? - jadran60 - 26.05.2013 Ok zahvaljujem se svima na konkretnim prijedlozima, a i djulbi na linku. Musice, nasao sam ovo sto mi predlazes na ovom linku, inace sam kod njega vec kupovao i extrakt i pelet, on mi je nekako najnagodniji tj. imam dosta familije u njemackoj pa to stize njima na adresu a oni meni busom salju ovamo. pa velim kad vec ovo narucujem sta predlazes da jos uzmem za ubuduce onako za pravljenje nekoliko prvih tura piva, i naravno ako i tebe nesto od ovog zanima mogu organizirati i zavrsiti nije problem. poz. RE: A sta sad? - pivska mušica - 26.05.2013 misliš kod brauwerkstatta? nisam znao da on ima i ekstrakte i ostalo. mislio sam da samo s kvascima radi.... RE: A sta sad? - jadran60 - 26.05.2013 pardon evo link:http://www.genussreich-shop.de/epages/61551058.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/61551058/Categories/%22Bier%20brauen%20-%20Hausbrauer%20Bedarf%22 isto vrijedi i za ovog tu sam isto nesto uzimao: http://gastro-brauen.de/ on ima dosta opreme i dodatnih sitnica i potrepstina. RE: A sta sad? - pivska mušica - 26.05.2013 aha, znači bio sam u pravu uglavnom, evo ti link http://www.brauwerkstatt.com/ ovom čovjeku pošalješ mail i kažeš hoću te i te kvasce, daš mu adresu i on to odmah pošalje isti dan i kod tebe je u roku 3-5 dana, ali češće za 3 nego za 5 dana. a plaćanje tebi ostavi na volju možeš mu platiti paypalom. on ti ima Colonia F kvasac koji bi ti od suhih kvasaca po meni bio najbolji za ovaj ekstrakt i ovo pivo..... |