Finalna kolicina piva - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Procesi (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=8) +--- Thread: Finalna kolicina piva (/showthread.php?tid=39) |
Finalna kolicina piva - gajba - 17.11.2012 Pozdrav svima, Interesuje me koliko piva na kraju dobijete zavisno od pocetne kolicine vode.. Ja sam poceo sa 30litara vode prije ukomljavanja i dobio 19 litara piva (skoro dvije gajbe) nakon flasiranja.. Da li je to normalna kolicina posto mi je Brewtarget program tako i izracunao, dok mi se cini da sam negdje procitao da bi trebalo biti oko 23 litre piva.. RE: Finalna kolicina piva - ZdravkoDren - 17.11.2012 Nemam baš nekog iskustva (imam samo 5 rundi skuhanih) ali mi je sa početnih 30 litara, uglavnom ispadalo oko 23 litre plus minus litru. pretpostavljam da taj podatak ovisi o dosta faktora tipa promjer lonca, mjesto gdje se kuha, vrijeme kuhanja... RE: Finalna kolicina piva - pivska mušica - 17.11.2012 stvar je u tome da svaki sistem opreme ima svoje gubitke koje morate zabilježiti i unijeti u software da bi software pravilno proračunao sve. znači, imate prvi gubitak kod ukomljavanja u tzv. "mrtvom prostoru" od dna pipe do dna frizidera (tu ostane cca 1 l), zatim imate gubitke kod kuhanja koji su jako relativni i zavise od mnogo faktora, pa su najčešće kod svakog različiti (zavisno od širine lonca, jačine kuhanja, jel se kuha vani ili unutra itd...) tako da i to treba skontati koliko gubite kod kuhanja i unijeti u software, nakon toga imate gubitke kod hlađenja sladovine jer se ista nakon hlađenja smanji, pa onda zavisi kako koristite hmelj (jel ga cijedite ili ostavite ostatke pune sladovine)... uglavnom, svaki software ima dio u kojem praviš svoj profil opreme - tu trebaš precizno unijeti sve ove podatke da bi proračun bio precizan! RE: Finalna kolicina piva - illuminated - 27.11.2012 Moja neka racunica ide ovako... Neka je target 100% (Post Boil Volume) Slad = cca 20% (masenog udjela) Ukomljavanje 80% Ispiranje 60% (Zavisno od piva odnos ukoljavanje/ ispiranje je 4/3 ili 3/4 za tamna..) =================== = 140% Slad povuce odprilike 1L/1kg tako da nakon ispiranja imamo 120% 10% se izgubi po posudama, i od preboil sladovine ispari cca 10%...... Na primjer, ako je target 20L piva, ukomljava se sa 16L, Dosipa sa 12L, Slad povuce 4L, 2L se izgubi po posudama, i 2L ispari. RE: Finalna kolicina piva - pivska mušica - 27.11.2012 illuminated, tako nekako. s tim da još samo treba uzeti i obzir jačinu sladovine. ako radimo sladovinu sa 1.060 OG trebat će više vode od sladovine jačine 1.040 OG jer ima više slada. i ovo su sve okvirne vrijednosti što si dao. svačiji sistem ima svoje specifične gubitke, nekome više ispari iz lonca, a nekome manje, neko ima veći dead space u mash tun-u, a neko manji itd, pšenica npr. vuče nešto više vode od ječma, ph vrijednost sladovine utiče na viskoznost iste pa su gubici kod prilagođene vode manji nego kod neprilagođene itd... a ako hoćemo još da uračunamo gubitke u fermentoru, onda treba uzeti u obzir da na 30 l piva ima otprilike 2-3 l taloga, što znači da konačno kod flaširanja možemo očekivati 27-28 litara u flašama. RE: Finalna kolicina piva - gajba - 30.12.2012 Danas sam opet kuvao ESB (da potrosim one sirovine).. i sa pocetnih 25litara sladovine u loncu prije pocetka kuvanja u fermentoru je zavrsilo oko 17-18l. Kuvao sam vani, temperatura ispod 10, ali opet mi je to puno da ispari. Ima li kakvih nacina da se minimizuje isparavanje? Poklopiti posudu djelimicno? Kuvam u loncu od 40l na plinskom plameniku. Cak smanjim plin da ne bude "jaka vatra". RE: Finalna kolicina piva - pivska mušica - 30.12.2012 jedini razlog tolikog isparavanja ti je ovako niska temperatura. isparavanje na sobnoj temperaturi je nekih 10% i rijetko prelazi tih 10%. lonac možeš do pola poklopiti, mada ga ja ne bi poklapao prvih 15-20 minuta radi isparavanja DMS-a |