malo ukomljavanje - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Procesi (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=8) +--- Thread: malo ukomljavanje (/showthread.php?tid=392) Pages:
1
2
|
malo ukomljavanje - elektropionir - 05.06.2013 Interesuje me da li je potrebno ispirati slad ako u friz za ukomljavanje moze stati sve? Recimo pravim malu turu od 15l a u frizider za ukomljavanje moze stati 28. RE: malo ukomljavanje - djulba - 05.06.2013 Ne moraš. Ja više ne radim ispiranje kako sam napravio sebi komoru od 50l. Pozz RE: malo ukomljavanje - elektropionir - 05.06.2013 e hvala. Kontao sam neke manje ture raditi testne neke pa mi je to ostao glup kont u glavi. Znaci koliko primi primi hvala RE: malo ukomljavanje - mentalist - 05.06.2013 (05.06.2013, 11:58 )djulba Wrote: Ne moraš. ima li razlike u iskoristivosti kada ne ispireš dodatno? RE: malo ukomljavanje - gajba - 05.06.2013 Mislim da ima, ja sam cak par puta radio dvaput ispiranje da jos povecam iskoristenost. Ali kad se "razbacujem" i pravim malu turu onda vise slada i jedno ispiranje moze proci. Ali iskoristenost je sigurno manja. RE: malo ukomljavanje - Svarrogh - 05.06.2013 Da. Iskoristivost ti je manja ako ne ispires. RE: malo ukomljavanje - mentalist - 05.06.2013 kad se već priča o tome, je li iko radio usporedbu fly spargea i batch spargea(nadam se da nisam pobrkao termine ) koji ima veću iskoristivost ili je svejedno kako se radi. ja recimo više volim dodavati pomalo vodu nego da ocijedim pa ponovo dodajem vodu za ispiranje, ponovna recirkulacija.....kakva su iskustva iskušnjara RE: malo ukomljavanje - sarajevskopivo - 05.06.2013 Ja ti ne mogu sa 100% sigurnoscu reci sta je bolje, ali meni se boljim pokazao fly sparge. Mada nekad radim jedan nekad drugi. Ovisno o raspolozenju i datom momentu. (05.06.2013, 11:58 )djulba Wrote: Ne moraš. Da'l ti se promijenila iskoristivost? RE: malo ukomljavanje - Svarrogh - 05.06.2013 Fly sparge ti ima bolju iskoristivost. RE: malo ukomljavanje - Sile - 05.06.2013 (05.06.2013, 01:54 )Svarrogh Wrote: Da. Iskoristivost ti je manja ako ne ispires. Hvala Svarože! Ovaj podatak će mi jako jako koristiti. Recimo sad tek su mi sada jasnije neke stvari (učenik sam, bože moj) dok radim sa fridžom i većim mash tunom. Recimo kolega i ja smo imali teoriju da prolazi više vode pri ispiranju pa je nekom logikom prema tome iskoristivost manja i zato mi nije bilo nikako jasno kako ne mogu postići kroz novi mash tun veću iskoristivost. Očigledno je caka bila u ispiranju koje smo izbacili iz procesa pa se tim samim efikasnost smanjila. Također kod ispiranja vjerujem postoje također neka pravila (količina, temperatura ispiranja i sl.) RE: malo ukomljavanje - Svarrogh - 05.06.2013 Bitno je sa kojim omjerom slada radis. Npr ja kad radim njemacka piva sa omjerom 5L/1kg iskoristivost mi je manja jer mi je treba manje vode za ispiranje da bi dobio zeljeni pre-boil volume. Ako radim normalno omjer 2.5l/1kg onda je bolja iskoristivost sto je logicno. Vise vode ispere vise secera iz slada. Kada ispires sa vise vode moras paziti da ti sladovina koja izlazi vec pred kraj ne padne ispod OG 1.010 @20C. Ispod toga ti se pocinju izlucivati tanini iz ljuske slada i moze uzrokovati trpkost. Englezi opet rade party-gyle sistem. Ukome slada za 3 piva. Prvi odtok je jako pivo tipa fullers golden pride. Nakon toga naliju vode i drugi odtkod koriste za ESB i nakon toga trece ispiranje koriste za london pride. Jasnije? RE: malo ukomljavanje - Sile - 05.06.2013 Želis reci sljedece da trebam usuti vode 2.5l/kg pa onda sa ostatkom napraviti ispiranje (do recimo nekog volumena od 30l) ako je tako kako sam shvatio onda mi je jasnije |