60 Minute IPA Dogfish Head - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Recenzije komercijalnih piva (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=30) +--- Thread: 60 Minute IPA Dogfish Head (/showthread.php?tid=415) |
60 Minute IPA Dogfish Head - yankee fan - 17.06.2013 da probam da napisem svoj prvi "review' sipao sam u snifter, otvoreni snifter, pjena je ostala do kraja piva. lacing odlican, po obimu cijele case. miris citrusnog voca i hmelja, za mene koji sam pocetnik mogu reci da je to jako mnogo hmelja, ali se taj hmelj ne osjeti toliko dok pijem ovo pivo. mislim, pivo je jako zahmeljano, bojao sam se da ce mi biti jako gorko ali je izuzetno pitko, osjeti se taj "peaty" okus (pomozite mi oko prevoda). u potanju je mrtva trka izmedju Sierra Nevada pale ale i ovog piva. jos nesto, 6%abv kao da ne postoji. sad sam pogledao na njihovoj web stranici gdje pise da je IBU cak 60! to bi mene kao pocetnika odbilo od takvog piva, mislio bih da je jako gorko, medjutim pivo je jako pitko, pio sam za vrijeme NBA finala, i divno je. hajde sad da cujem vase reakcije, dodajte, oduzmite, pomozite da da uradim u dogledno vrijeme pristojnu recenziju piva. poz svima kratki dodatak, ukus nije tako kompleksan kao 90 minute, ali je cist, osvjezavajuci, i sto bi ovi moji Ameri rekli "crispy"))) RE: 60 Minute IPA Dogfish Head - Shunj - 18.06.2013 Super si ti to srocio. Imas jos 75 min & 120 min (koji zbog svojih 18% alc. nije dostupan ovde, Georgia, pa ga nisam ni uspio da probam). Mada ih oba nisam pio dosta dugo iz sjecanja znam da je SNPA nesto "narajcaniji" PA, dok je 60 min nesto "tanji" IPA (sto je dosta trend zadn jih godina, praviti IPA-a lakseg tijela sa manje alkohola). U svakom slucaju radi se o dva fantasticna piva. Ljeti, posto je ovde uzasno vruce, mi puno vise leze laksa piva. Trenutno mi leze Highland Razor Wit, Bell's Oberon Ale & Son Of A Peach (to nekako najcesce uzmem u zadnje vrijema), sva psenicna. Sinoc po prvi put naletim na Sierra Nevada Hoptimum Imperial (whole-cone) IPA I zemnem ga da vidim o cemu se toliko prica. Ja sam tek skoro se susreo sa terminom "whole-cone". Koliko laik, poput mene, razumije radi se o citavom, neprocesovanom hmelju koji koristi jako malo pivara od kojih je jedna SN (ako se @pivskamusica bude dalo moze da nam pojasni termin). Stvarno se radi se o monstrumu od IPA-a. Nije samo rijec o 10.4% alc., nego je pivo bas onako kako ga opisuju, agresivan IPA. Bomba od piva. Probacu ga jos par puta prije nego napisem nesto detaljnije. U svakom slucaju probaj jer ga stvarno samo ponekad ima na ponudi, sto je sada. <http://beeradvocate.com/beer/profile/140/55939> <http://www.sierranevada.com/beer/high-altitude/hoptimum-imperial-ipa> Cheers PA Par dobrih PA/IPA/2XIPA: Sweetwater IPA, Bell's Two Hearted Ale, Dale's Pale Ale & Lagunitas Maximus. RE: 60 Minute IPA Dogfish Head - pivska mušica - 18.06.2013 da, radi se o hmelju koji nije prošao kroz proces peletizacije, nego se koristi direktno sa loze na kojoj raste šišarika hmelja. kad si već spomenuo taj trend da rade blaže IPA, sad mi pade na pamet pivo koje sam nedavno probao i koje me oduševilo. http://www.brewdog.com/beer/dead-pony-club samo 3,8% alc session beer. zahmeljen do bola RE: 60 Minute IPA Dogfish Head - Shunj - 18.06.2013 Nisam pio brewdog ali nije prvi put da cujem pohvale na racun istog. Moracu se zadat. Nego ovo sa whole cone, je li to stvarno ima veze ili je cisto marketinski trik? Meni je fakat bio neobicno hmeljast sto opet moze biti autosugestija ili cisto momenat. RE: 60 Minute IPA Dogfish Head - pivska mušica - 18.06.2013 prema svemu što sam do sada pročitao, nema velike razlike, čak se u knjizi For the love of hops navodi da tako sitno isjeckan, pa peletiran hmelj daje više arome jer je veća površina lista izložena sladovini kod kuhanja. ja uvijek koristim whole cone u pivima, osim ako baš nema. whole cone zauzima puno više prostora u skladištima pivara od peleta, to mu je mana. u principu ovdje se jednostavno radi o marketinškoj diferencijaciji proizvoda. nije bitno dal je pelet ili hop cone, bitno je kakva je berba, koje su sorte i koliko su ga stavili u pivo RE: 60 Minute IPA Dogfish Head - Shunj - 18.06.2013 Ma ja, klasika. Sad ce to garant bit nova furkica medu pivoljubcima. Meni nesto slabo idu PA/IPA/2XIPA iz nekog razloga, cak su mi svi poceli postajati nekako isti manje - vise. Od ovih sam likova probo 2XIPA kod druga skoro i nekako mi je lego. Vise je engleski nego americki IPA po svojim karakteristikama. Al moram probati opet. Pogledaj video, mozda ce ti biti interesantno, tek su usli u biznis. <http://beerstreetjournal.com/monday-night-launches-blind-pirate-double-ipa/> ps @yankee fan, malo sam ti trolovo post, nadam se da se ne ljutis. Inace, u kojoj si carsiji ovde u USA? RE: 60 Minute IPA Dogfish Head - yankee fan - 18.06.2013 (18.06.2013, 08:06 )Shunj Wrote: Ma ja, klasika. Sad ce to garant bit nova furkica medu pivoljubcima. Hehe nisi trolovao ne brini. Volim da citam vase postove. Ja Zivim u New Jersey. Sjevernom dijelu, nekih 15- ak minuta Od Manhattana. Poz drugar. PS: Planiram tamo oko Nove Godine sa zenom da odem do Savannah tu kod tebe RE: 60 Minute IPA Dogfish Head - yankee fan - 29.04.2014 veceras po dolasku kuci kao prvo pivce odaberem jedan stout, zatim belgian ale, i naravno na kraju IPA. Uvijek se trudim da imam 4-5 razlicith vrsta piva u frizideru, nikad covjek ne zna sta mu se pije u odredjenom momentu. sjetim se kad sam prvi put probao ovo pivo, i napisao svoj prvi komentar. Sjecam se i da mi je bilo malo jako, dobro zahmeljano iako jako ukusno! Sad, skoro godinu dana kasnije, pijem ga ponovo, dozivljavam na odredjen nacin; gorcina se skoro i ne osjeca, mozda malo ali je tako dobro izbalansiran da je to nevjerovatno! Od pocetnog slatkog ukusa od slada, dolazi do divnog ukusa hmelja, ukusa borovine, i tako je osvjezavajuce i "crispy"!!! Praviti ovako dobro pivo je prava umjetnost!!!!! Iskoristio bih da napisem da je craft pivo ono sto je martini bio 90-ih (tako mi bar Ameri kazu); vlada prava histerija!!! Prosle sedmice mi lik koji distribuira usrani Bud kaze da je skoro sve ljude izgubio, i da su presli da rade za micro pivare !!! Prije par dana zove lik i kaze da bi dosao na veceru sa drugarima, ali pita sta imamo od IPA piva!! Juce na festivalu piva u NY je bilo prisutno cak 75 micro pivara, 4000 posjetilaca, i dominira IPA i stout/porter!!! Poslije nekoliko decenija silovanja prosjecnog AMera od strane sa Bud i ostalim smecem, moze se slobodno reci da pivarstvo dozivaljava povratak! Otvaraju se pivare ili tocionice piva gdje mozes uci i kupiti galon domaceg piva, kao sto udjes u radnju da kupis hljeb i mlijeko! Na zalost i dalje dominira americko smece praceno Guinnisom, Heinekenom i Stellom, ali za ovaj kontinent prvi put u zadnjih 30 godina ima nade da ce ukus i kultura piva da se promijeni na bolje! poz svima RE: 60 Minute IPA Dogfish Head - Rodney - 29.04.2014 Isti trend je i u Švedskoj. Sve manje ljudi piju lagere, a grad koji nema makar 20-tak lokalnih mikropivovara se ne računa kao grad Ne znan da li je prolazni trend ili šta drugo, ali je dobro RE: 60 Minute IPA Dogfish Head - yankee fan - 29.04.2014 (29.04.2014, 07:44 )Rodney Wrote: Isti trend je i u Švedskoj. Sve manje ljudi piju lagere, a grad koji nema makar 20-tak lokalnih mikropivovara se ne računa kao grad Danas bas citam u jednom pivskom magazinu, i pitaju se da li je to samo trend. I po analizi trzista, korisnika, ovo je tek pocetak drug moj!! Mogucnosti su ogromne, sve dok se ne izbaci to smece od komercijalnog piva! i pazi drugar, ja sam do prije godinu dana pio tu istu Stellu, Beck's itd. Mikro pivare su tu da ostanu, i kako jedna pivara u NJ rece "F U Sandy" RE: 60 Minute IPA Dogfish Head - AleksandarV - 29.04.2014 (29.04.2014, 07:44 )Rodney Wrote: Isti trend je i u Švedskoj. Sve manje ljudi piju lagere, a grad koji nema makar 20-tak lokalnih mikropivovara se ne računa kao grad Ništa neobično. Jer treba imati na umu da Švedska, baš kao i nordijske zemlje, ima vjekovnu tradiciju kuhanja piva kod kuće. Mušica je spominjao, a i sam sam davno nekada čitao, da je svako vikinško imanje imalo svoju pivaru. A i to me je ponukalo da se počnem baviti ovim hobijem. A onda je došao Klix kao kec na desetku. Naravno, to je isto kao kod nas rakija i vino. Čast je bilo pohvaliti se svojim pivom, vinom i rakijom. Prema tome, ništa neobično i veoma dobro. |