VolimPivo.ba
Sir u kucnoj izradi - Printable Version

+- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum)
+-- Forum: GASTRONOMIJA (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=22)
+--- Forum: Proizvodnja sira (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=24)
+--- Thread: Sir u kucnoj izradi (/showthread.php?tid=42)

Pages: 1 2 3

Sir u kucnoj izradi - zis - 17.11.2012

Proizvodnj sira uglavnom je svima poznata. Najjednostavniji nacin je da sirovo mlijeko ostavimo da se ukiseli . Sirni grus (kiselo mlijeko) zagrijemo na 40-50 stepeni, ocijedimo i dobili smo "mladi sir". Postupak izrade sirne kriske cu vam slikama pojasniti i opisati svaki korak. Kod pravljenja sira treba kupiti sirilo, mozete ga naci u Poljoprivrednim apotekama ili bolje snabdjevenim marketima. Kosta flasica 0,33 lit. 1,5 km, dovoljna kolicina za puuuno sira.

Kao prvo 5 litara svjezeg mlijeka (ne koristiti homogenizovano niti sterilno mlijeko) procijediti i dodati sirilo, zagrijati na temperaturu od 35-40 stepemi

skinuti sa grijanja i ostaviti da stoji 30-40 min.

procijediti sir kroz sterilnu gazu ili cistu pamucnu pelenu...
[attachment=97]
zajedno sa gazom staviti u kalup (ja koristim napravljeni kalup od inox-a, vi sebi mozete od bilo cega drugog sto nece pustiti boju i miris ) i opteretiti da se sto vise sirutke iscijedi
[attachment=98]
poslije 10-tak minuta sir je dovoljno iscijedjen da ga vadimo iz kalupa...
[attachment=99]
i nasolimo sa svih strana, treba dosta soli utrljati rukom ...

[attachment=100]
[attachment=101]
pokriti zdjelom i mokrom gazom ili pelenom kao u mom slucaju. Ostaviti sir na toplom mjestu (kuhinji) i drugi dan okrenuti ga nasoliti sa svih strana ne previse.Svaki dan visak sirutke koji izadje iz sira prosuti. Sir solimo i drzimo od 3-8 dana zavisno koliko volite da bude slan i zreo. Jesti se moze nakon 24 sata i odlican je uz pivo.Prijatno slijedi recept sa slikama za mozzarellu..

RE: Sir u kucnoj izradi - pivska mušica - 17.11.2012

odlično zis, mene više zanima punomasni tvrdi žuti sir, a la livanjski ili slično. ima li neki postupak za to? čuo sam da dugo mora dozrijevati. izgleda sve dobre stvari moraju dugo dozrijevati hehe

RE: Sir u kucnoj izradi - zis - 17.11.2012

Koliko znam livanjski sir se radi od ovcijeg mlijeka mada moze i pola kravljeg. Sir zrije na temp. 18 stepeni i vlaznosti 80% 6 mjeseci i okrece se svakih 7 dana. U pravu si sve sto valja mora dozrijevati dugo vremena pa i mi muskarci...Wink

RE: Sir u kucnoj izradi - AleksandarV - 17.11.2012

Kajmak kako se nekada pravio.
Skuvati mlijeko mi skinuti kajmak. Kajmak prebaciti u drugu posudu i posoliti, zatim preko njegandrugi sloj kajmak i tako dalje. Između slojeva, kajmak držati u frižideru.
Kada ste zadovoljni sa debljinom, ostaviti da lijepo dozrije po ukusu.

RE: Sir u kucnoj izradi - brewpublic - 23.11.2012

Ima li negdje recept za torotan?

RE: Sir u kucnoj izradi - pivska mušica - 23.11.2012

(23.11.2012, 01:56 )Dissident Wrote: Ima li negdje recept za torotan?

tesko da ces to dobiti, to se recept ja mislim ljubomorno čuva Big Grin a gdje bi našao mješinu? HuhSmile

RE: Sir u kucnoj izradi - brewpublic - 23.11.2012

(23.11.2012, 02:00 )Pivska Mušica Wrote:
(23.11.2012, 01:56 )Dissident Wrote: Ima li negdje recept za torotan?

tesko da ces to dobiti, to se recept ja mislim ljubomorno čuva Big Grin a gdje bi našao mješinu? HuhSmile

Stari bi se bacio u biznis, nisam ja baš od tog posla Wink
Znam da je teško iskopati, ali, uvijek se nađe neka dobra duša i stavi na torrent... Big Grin

RE: Sir u kucnoj izradi - medo - 17.01.2013

Pravio danas kriska sir i cini mi se da vise lici na mozzarellu nego onaj sa recepta za mozarellu... :-/
uglavnom odlican recept zis... Wink

ali ja bih opet nesto da pitam...
ona sirutka koja ostane poslije poslije upotrebe sirila nakon cijedjenja kroz krpu... da li je OK za konzumaciju... ?
mi inace koristimo "obicnu" sirutku u pekacu za domaci hljeb, (naravno kada je imamo) i ona zgusne hljeb tako da se manje mrvi (sto je inace mana kod hljebova sa dosta integralnog brasna, barem po nasem iskustvu...)

e sad kontam da i ova slatka sirutka ima sastav i te osobine priblizne...
?

pozzzz....uzzzzz....drinking-beer

RE: Sir u kucnoj izradi - Svarrogh - 13.02.2013

Zis, jel bi htio ponovo staviti ove slike? Pliiiiiiiz

RE: Sir u kucnoj izradi - pivska mušica - 13.02.2013

zis pošalji meni slike, pa ću ih ja preko dropboxa staviti tako da neće sigurno nestati opet!

RE: Sir u kucnoj izradi - djulba - 22.07.2013

Evo i meni došlo na red da pravim sir. Napraviću prvo ovaj što je Zis postavio obični sa sirilom A poslije ću kupiti kulture za pravljenje Livarota i Muenstera.
Zanima me je li iko naručivao šta sa ove stranice www.cheesemaking.com
Izgleda da su oni u SAD-u. Da li te kulture mogu opstati na tako dugom putu do BiH. [/align]

RE: Sir u kucnoj izradi - curious - 25.01.2014

Ova tema je malo zamrla, i ja sam gledao na chheesemaking.com recepture, ali nikako da pronađem nešto jednostavno (da se ne poručuju ove njihove razne kulture)?