standardno, pomoć oko prvog kuvanja - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Početnici - pitanja i odgovori (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=7) +--- Thread: standardno, pomoć oko prvog kuvanja (/showthread.php?tid=423) |
standardno, pomoć oko prvog kuvanja - Vuk - 24.06.2013 Danima proučavam teme na sajtu da ne bih ponavljao pitanja. Neke sam postove čitao i desetak puta a sigurno sam neke i propustio. Nemam apsolutno nikakva znanja i iskustva oko pripreme piva ali sam čvrsto odlučio da počnem praviti. Od sličnih iskustava imam samo iskustva sa rakijom, jer već 6-7 godina pečem svoju rakiju od svojih šljiva i krušaka. Procedura oko pripreme pive je prilično detaljno objašnjena na više mjesta i izgleda mi da ću je moći ispoštovati ali ću, kako se brewing day bude primicao, pitati vas iskusnije za eventualne nejasnoće. Sad počinjem prikupljati opremu i sirovine pa vas molim za savjete. Mislio sam pripremati po nekom od ovih jednostavnih recepata koje sam našao ovdje. Ne znam kako da opišem ukus koji bih želio da dobijem, ali znate onaj ukus kad u ustima osjetite prosto ukus žitarice ( nešto slično kao kad se pije boza). I volim da je pivo gorko. Pročitao sam i postove na temu nabavke opreme i prikupio sam neke ponude na internetu pa vas molim da pogledate jesu li cijene ok i kvalitet dovoljan za prvu pivu. Na sajtu mojepivo.com sam našao većinu sirovina i nešto opreme pa evo trenutnih cijena (100 din. je otprilike 1 Evro) i ponude: -mlin : http://www.mojepivo.com/akcija/corona-rucni-mlin-za-slad.html -kvasac: http://www.mojepivo.com/sirovine/kvasac/safale-s-04-11-5-gr.html -hmelj: http://www.mojepivo.com/sirovine/hmelj.html - ovdje ima dosta vrsta hmelja, približnih cijena pa vas molim za savjet koji da uzmem. Našao sam i na sajtu http://www.worcesterhopshop.co.uk/index.php, gdje ima veći izbor ali nemam strpljenja da čekam da stigne taj hmelj pa bih radio ovaj iz Beograda jer već sutra idem poslom za Bg pa bih ga možda kupio. -ječmeni slad: http://www.mojepivo.com/sirovine/slad.html uzeo bih neki od ovih pa vas moli za savjet koji da uzmem u kombinaciji sa ovim SAFALE S-04 kvascem. Nikako ne mogu da stupim u kontakt sa ovom sladarom u Bačkoj Palanci i da dobijem njihovu cijenu. Da li neko zna pošto je slad kod njih? Ako je cijena povoljnija nego u Bg ova koju sam naveo, možda bih našao način da mi neko doveze od njih. Što se tiče hladnjaka, postoji šansa da iskoristim jedan iz mašine za destilaciju vode. Ne znam kolika je dužina cijevi, a ni cijev definitivno nije bakarna. Mada, obzirom da je korištena u medicinskoj ustanovi prije nego se pokvarila, trebalo bi da je materijal takav da može u vruću sladovinu. To su neka od pitanja za početak, pa ako neko ima strpljenja molio bih da odgovori. RE: standardno, pomoć oko prvog kuvanja - zis - 24.06.2013 Kao prvo pozdrav, kao drugo (sta su meni rekli) sanitacija, kao trece odakle si. Kakvo pivo mislis kuhati, sve ces saznati kad se odlucis. Ovdje imas isto sirovina za nabaviti i laksa ti je dostava : http://volimpivo.ba/showthread.php?tid=375 Cijena slada u B.Palanci je priblizno 1,2 km, pregledaj forum za cijene slada Ako imas dovoljno novca kupi mlin on ce ti stalno trebati a neces naci nigdje jeftinije (cijena je cini mi se 21 euro) A sto se tice hladnjaka u sladovinu ne ide nista drugo osim bakra i inox-a, cijena bakarne cijevi za klime fi 10 mm je oko 7 km. Za ohladiti 50 litara sladovine ti treba najmanje 15 metra. Kad odlucis sta ces kuhati onda ti mozemo pomoci savjetom oko sirovina i recepture. Pozdrav RE: standardno, pomoć oko prvog kuvanja - Vuk - 24.06.2013 Zis, hvala na javljanju. Oko sanitacije nadam se da neće biti problem, pripaziću na sve. Ja sam iz Bijeljine, a ti si koliko sam skontao iz Doboja? Čini mi se da su cijene slične, a ja često idem za Beograd pa mi je tamo lakše nabaviti. Jedino je cijena slada kako vidim povoljnija u Beogradu, ali pokušaću doći do tog bačkopalanačkog, on je izgleda najpovoljniji. Mlin ću kupiti, a nisam znao da je cijena bakra tako visoka. Moram vidjeti šta ću za hlađenje. Postoji li ikakva šansa da se vidimo, ja imam rodbine u Doboju pa bih mogao kad dođem tamo da te potražim? Veliki pozdrav i hvala. RE: standardno, pomoć oko prvog kuvanja - zis - 24.06.2013 (24.06.2013, 06:55 )Uzvrnd Wrote: Postoji li ikakva šansa da se vidimo, ja imam rodbine u Doboju pa bih mogao kad dođem tamo da te potražim? Naravno kad budes dolazio javi se da se vidimo i da probas domace pivo. RE: standardno, pomoć oko prvog kuvanja - pivska mušica - 26.06.2013 (24.06.2013, 05:27 )Uzvrnd Wrote: Danima proučavam teme na sajtu da ne bih ponavljao pitanja. Neke sam postove čitao i desetak puta a sigurno sam neke i propustio. Nemam apsolutno nikakva znanja i iskustva oko pripreme piva ali sam čvrsto odlučio da počnem praviti. Od sličnih iskustava imam samo iskustva sa rakijom, jer već 6-7 godina pečem svoju rakiju od svojih šljiva i krušaka. sve ti je ovo ok. ako već ideš u bg onda ti se isplati da tamo sve to i kupiš. dobro je što odmah kupuješ mlin jer je to početnicima obično najveći problem. ovaj hmelj na slikama izgleda kao kvalitetan, ako je suditi po slikama ambalaže. vakumiran i izgleda da nisu peleti nego cijeli hmelj. RE: standardno, pomoć oko prvog kuvanja - Vuk - 28.06.2013 Počeo sam sa nabavkom sirovine i opreme. U Beogradu sam kupio slad i to 2 vrste, Munich type1 1 kg i Bohemian pilsner 4 kg. Hmelj sam kupio Target. Kvasac je Brewferm TOP. Možete li mi preporučiti neki recept sa ovim sirovinama? Nisam imao dovoljno dinara da kupujem opremu pa ću ovih dana svakako opet ići tamo po nešto opreme. Toplo su mi preporučili vreću za ukomljavanje a i meni to bolje odgovara nego da sam montiram ono crijevo od vodokotlića. Čitao sam ovdje skoro sve o opremi a postovi su stari nekoliko mjeseci pa vas molim da mi neko preporuči šta se ispostavilo kao nejjednostavnije. Za posudu za ukomljavanje, da li je ostalo da je najbolja varijanta onaj frižider. Pošto planiram da kupim vreću za ukomljavanje slada, mogu li onda ukomljavati bez slavine u nekoj većoj plastičnoj posudi pa da samo istresem sladovinu kroz neko sito ili gazu? Ne znam kako bi dihtovalo kad bih bušio frižider i stavljao pipu. Zanima me, drži li frižider temperaturu od 64-69°C sat vremena koliko traje ukomljavanje? Ili treba na neki način dogrijavati? Još mi je rano za razmišljanje o flaširanju, ali ne znam da li da odmah tražim pretakalicu ( valjda je to sinonim za auto-siphon) ili se može direktno na pipu točiti iz fermentacione posude? Vidio sam na nekim postovima ovo 'drvo' na koje se flaše kače, kako to funkcioniše? P.S. ako neko od starih pivara ima vremena može li se napraviti neki rječnik sinonima za ove osnovne pojmove, mash-tun, bottling-stick itd. RE: standardno, pomoć oko prvog kuvanja - spajder76 - 28.06.2013 Pozdrav pocetnik.I ja sam isto.Sto se tice recepta,ja ti nisam kompetentan za to,ali mislim da mozes skuhati neko pivo sa tim,sto bi se zvalo "single hop",koje cu i ja uraditi sa hmeljom SAAZ.I ja sam razmisljao o busenju rucnog frizidera ,ali sam ipak odlucio da ukomljavam sa vrecom(BIAB),i nisam se pokajao.Sledeci put namjeravam samo raditi ispiranje u dvije faze(prosli put sam ispirao sa 15l a sledeci namjeravam sa 2x 7.5 l).Najbolje ti je da posudis rucni frizider na jedan dan posto ti obicna plasticna posuda nemoze drzati temperaturu.Sto se tice flasiranja,moras pretociti u drugu posudu zbog taloga i zbog dodavanja secera za gaziranje.Auto sifon koristi za pretakanje iz posude za primarnu fermentaciju u posudu za flasiranje(to mozes kupiti mislim svagdje 2KM).Drvo nemam ni ja a u ponedjeljak cu flasirati,samo nek se iscijede flase.A pojmove,ja mislim da je neko postavio pitanje a i odgovoreno na klix.ba-domace pivo.Eto i ja da nekog savjetujem RE: standardno, pomoć oko prvog kuvanja - pivska mušica - 29.06.2013 Uzvrnd, nisi baš nabavio sastojke od kojih se može napraviti neka kombinacija, ali pivo će ti sigurno biti dobro, ako ispoštuješ tehniku i sanitaciju do kraja. jedina stvar koju ti preporučujem je da nabaviš drugi kvasac. Taj brewferm stvarno nije čemu, eto pročitaj po internetu ima puno loših iskustava. s tim hmeljom bi ti išao S-04 i da pokušaš napraviti nešto slično engleskom bitteru. Što se tiče frižidera, to ti je pet minuta posla i možda 10 maraka troška, a sa filterom ćeš imati puno konzistentniji proces i što je najvažnije imaš mogućnost da pravilno ispireš sladovinu što je s vrećom mala komplikacija i imaš mogućnost da radiš 'vorlauf', odnosno recirkulaciju sladovine radi bistrenja iste čime smanjuješ i hladni i topli lom poslije, odnosno nakupine proteina koje će ti biti u talogu nakon fermentacije. frižider ti sasvim dobro drži temperaturu i u sat vremena ne bi trebala pasti više od 2°C (bar je tako kod mene), a to nije strašno, najbitnije je zapravo prvih 25 minuta. naravno bilo bi idealno da cijeli sat držiš konstantnu temperaturu što se može recirkulacijom i kontrolerom ali to je već drugi par rukava. može se direktno točiti iz fermentora, ali nikako to ne preporučujem. jedan krivi potez i ako digneš talog morat ćeš flaširati jako mutno pivo s dosta kvasca. najbolje ti je pretoči u drugu kantu i iz nje flaširaj. ta druga kanta bi trebala imati pipu sa takozvanim bottling stickom, ali dok to ne nabaviš samo na pipu montiraj komad crijeva dovoljno dug da možeš s njime dotaknuti dno flaše kod flaširanja, jer pivo ne smije pjeniti i bućkati za vrijeme flaširanja, kao ni kod pretakanja zbog oksidacije koja se stvarno osjeti poslije u pivu. nastoj da izbjegneš to pjenjenje i mućkanje piva u svim fazama nakon završene fermentacije. što se onog drvceta tiče, ono ti je najobičnije cjedilo na kojem se flaše nakon tretiranja dezinfekcijskim sredstvom ocijede i spremne su za flaširanje. moguće ga je napraviti u nekim improviziranim varijantama. flaše isto možeš cijediti u obrnutoj gajbi. samo je okreneš naopako i u one rupe s donje strane staviš flaše. što se tiče rječnika, mislim da imamo na forumu jednu takvu temu, pa koristi pretragu i pokušaj naći (ako ne uspiješ pošalji mi pp) i na njoj postavi sve pojmove koje ne znaš pa ćemo pokušati prevesti. živio RE: standardno, pomoć oko prvog kuvanja - Vuk - 11.07.2013 Pošto sam malo na odmoru, pretresam sve pročitano ponovo i pokušavam da stvorim sliku kako da odradim prvu pivu. Nabaviću onaj kvasac S-04 što mi je Zis preporučio. Dalje, na osnovu njegove preporuke, a vidim da tako većina radi, odustaću od vreće nego ću nekako montirati ono crijevo i pipu na frižider. Frižider imam, nego nigdje ne mogu da nađem plastičnu pipu već samo klasične vodovodne ( one što se obično koriste za česme u dvorištu), pa ću ako ne nađem plastičnu slavinu montirati tu običnu. Da bih smanjio pritisak na crijevo, mislio sam napraviti lažno dno tako što ću na dno frižidera postaviti nekakvo lažno dno. Negdje sam vidio da je neko stavio 4 šoljice za kafu naopako u četiri ćoška i preko toga mislim staviti neku plastiku poput one za cijeđenje suđa. Mislim da time smanjim pritisak na crijevo, pa me zanima šta mislite o toj varijanti. Oko zagrijavanja vode i ukomljavanja mi je manje-više sve jasno. Imam dilemu oko kvasca, u uputstvu koje sam našao ovdje piše da se voda prokuva i ohladi na 25 C ( isto kao i sladovina). Da li to znači da paralelno, dok kuvam sladovinu da i rehidriram kvasac ili to mogu i ranije uraditi i ostaviti da stoji u frižideru? I još jedno pitanje, oko vrijednosti OG. Popšto tek treba da kupim hidrometar, pa ga nisam još vidio, ako sam dobro shvatio vrijednost OG treba da izmjerim na početku fermentacije, tj. kad dodam kvasac i pred kraj fermentacije. Na osnovu toga ću dobiti i vrijednost alkohola u pivu. Moje pitanje je, koje su dozvoljene vrijednosti OG i kako da ih korigujem ako iskaču iz dozvoljenog opsega? I na kraju, onaj kvasac koji sam kupio (2 kesice Brewferm TOP), držao sam ga onako u kesici 2-3 dana na sobnoj temperaturi. Da li to može biti problem, da li je sad i dalje upotrebljiv? Slad držim u kuhinji, na mračnom mjestu, pretpostavljam da za njega neće biti problem da sačeka još desetak dana. Unaprijed hvala na svim savejtima. RE: standardno, pomoć oko prvog kuvanja - mange_tout! - 11.07.2013 nije tesko napraviti mash tun i mislim da ti je odluka dobra to sa lažnim dnom je dobra stvar, samo mislim da je nepotrebna, ako u inox filter uvučeš bakrenu žicu dovoljne debljine. ona sama je dovoljna i mislim da ti neće štopati. i mi u toku kuhanja sladovine pristupamo rehidriranju kvasca. nemoj kvasac stavljati u frižider, kada ga rehidriraš, nego ga ostavi na sobnoj temperaturi. prije dodavanja kvasca u sladovinu mjeriš OG, a FG na kraju fermentacije. mi FG obično mjerimo 18 i 31 dan fermentacije. imaš u beertools ili beersmith kalkulatore u koje uvrstiš vrijednopsti OG i FG i oni ti daju tačnu vrijednost postotka alkohola. takođe možeš koristiti i neki od online kalkulatora. isto tako vrijednosti OG i FG koriguješ nekim od programa za kućno pivarenje. sve ti zavisi na kojoj vrijednosti temperature ti je baždaren hidrometar. obično se kvasac čuva u frižideru. ako nije samljeven sladu ne bi trebalo biti ništa RE: standardno, pomoć oko prvog kuvanja - Vuk - 12.07.2013 Hvala na odgovoru . Nismo se razumjeli oko vrijednosti OG, zanima me da li se sladovina mora korigovati ako vrijednost OG iskače izvan dozvoljenih vrijednosti, treba li šta u nju dodavati? RE: standardno, pomoć oko prvog kuvanja - mange_tout! - 12.07.2013 kada našteliš efikasnost u nekom od software-a nećeš puno bježati od ciljanih vrijednosti OG. ukoliko ti OG bude nešto veći možeš sladovinu razrjediti sa vodom. mi obično stavljamo janu, jer je ona sterilizovana, tako da ona neće biti izvor neke infekcije. najviše smo stavljali 1,5 l jane |