Pozdrav iz Mostara - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: O FORUMU (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Forum: Generalne diskusije (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=5) +--- Thread: Pozdrav iz Mostara (/showthread.php?tid=436) Pages:
1
2
|
Pozdrav iz Mostara - Pivdzija - 06.07.2013 Pozdrav iz toplog Mostara već neko vrijeme, sa par prijatelja, razmišljam o "bacanju" u pivarstvo. Obzirom da smo svi pivopije, nekako nam nije teško palo. Malo sam listao forum, i još neke linkove, te sam nabavio knjigu Pivo iz vlastitog podruma na koju se bacam kroz par dana kada prođu ispiti.Također smo bili u Oldbridž pivnici, gdje su nas ljudi fino ugostili i ukratko objasnili postupak. Volje za sve još uvijek imamo, a kroz par dana ćemo imati i vremena E sada, ono što nemamo je aparatura, vidio sam na forumu temu za minimum opreme koja je potrebna za praviti pivo, te nas sada zanima gdje je najpovoljnije/najbliže kupiti dijelove. Naravno ukoliko ima forumaša koji imaju dijelova viška koje bi prodali/poklonili slobodno ponudite. Hmelj, ječam i te sirovine bi za početak uzimali u Oldbridžu, dok se malo ne uhodamo, pa onda kada pohvatamo sve konce bi prešli na naručivanje sirovina u većim količinama. naravno svi prijedlozi, kritike i savjeti vezano za pivo i pravljenje piva su dobrodošli, čak i poželjni. Nadamo se da ćemo do sljedećeg forumskog druženja i mi imati "konja za utrku" RE: Pozdrav iz Mostara - mentalist - 06.07.2013 pozdrav, čudi me da niste na druženju. nije vam još kasno za otići od opreme sve se može naći u prodavnici poljoopreme i lokalnim marketima, jedini je problem hidrometar-areometar koji sam vidio da ima na pik-u. za početak možete puniti boce i crijevom slobodnim padom dok ne ubavite bottle stick. termometar isto imate na piku. kod oldbidza možete mljeti slad pa vam i ne treba mlin. ja pravim ture od 25 l i dovoljan mi je prenosni frižider od nazivnih 28 l. ako vas je više računajte da odmah krenete sa većom količinom jer se ne isplati da uzimate male stvari pa poslije dodatni trošak (pod uslovom da ćete kuvati zajedno). još nešto, svi predlažu da se odmah krene u startu sa većom opremom, što vjerovatno nećeš poslušati kao ni ja, a na kraju ćeš se pokajati RE: Pozdrav iz Mostara - pivska mušica - 07.07.2013 pivdžija pozdrav, gdje ste sinoć u mostaru na druženju RE: Pozdrav iz Mostara - Pivdzija - 07.07.2013 mentalist, hvala na savjetima, izložit ću ih pred trust mozgova pa ćemo odlučiti. pivo pravi nas 3-4, ali se pravi za malo veću ekipu pa i meni ima više smisla početi sa većom litražom, ali ekipe je "strah" da nešto ne zajebemo pa da ne propada velika količina sirovina. za sada je plan da počnemo sa manjim pa kad se malo uštelimo pređemo na veće količine. kolika je razlika u pravljenju manje i veće količine, da li je teže praviti recimo 100 l u odnosu na 50 l. pivska mušice, ne volimo u goste praznih ruku dolaziti, a nismo imali ništa za donijeti na druženje, pa nismo htjeli upadati kao padobranci. drugi put, kad se budemo imali čime pohvaliti dolazimo RE: Pozdrav iz Mostara - mentalist - 07.07.2013 proces je isti, tu nema razlike, jedino ima više posla oko pripreme svih sastojaka, vode....veće posude, duže vremena da prokuha veća količina, veći chiler da se ohladi veća količina sladovine, a vjeruj koliko god da napraviš piva malo je. ako piješ prosječno 1 pivo dnevno treba ti 17l sladovine u fermentoru da bi podmirio sebe u konzumaciji i mjerenja, a da ne govorimo o tome da ćeš uvijek dijeliti i piti u društvu što i jeste smisao ovog hobija RE: Pozdrav iz Mostara - pivska mušica - 07.07.2013 razlika ti je još jedna jako bitna - 50 litara fermentor mogu dvojica prenostiti i micati, a 100 l već je malo teže. takođe je problem kod preljevanja ohlađene sladovine iz lonca u fermentor, ako nemaš pipu na loncu. ali ako vas je 3-4 uvijek onda to i nije neki problem. u svakom slučaju moja je preporuka da ako idete na kapacitet preko 50 l da nabavite i pumpu s kojom ćete sve prepumpavati da ne lomite kičmu prenoseći itd.... RE: Pozdrav iz Mostara - Pivdzija - 07.07.2013 to za 50l i 100l sam više kao okvirne vrijednosti stavljao. vrlo malo toga znam o svemu ovome, pa nemojte zamjeriti na silnim pitanjima, od kojih su neka sigurno i glupa. dakle preporučate da idemo sa ipak malo većom litražom. koliko bi bilo dovoljno po vašoj preporuci. pošto bi se to radilo u vikendici kod jedne kolegice, za vrijeme fermentacije u onoj bačvi (prva fermentacija se to zove ako se ne varam?) koliko se treba biti uz pivo? znam da treba uzimati neke uzorke i nešto pa me zanima svako koliko se treba ići? (mada ćemo vjerujem probati svaki vikend otići i zakuhati po jednu turu ) edit: e da, koliko buradi za fermentaciju bi nam bilo potrebno? pretpostavljam da nam je za početak dovoljno imati 2... RE: Pozdrav iz Mostara - mange_tout! - 07.07.2013 pozdrav pivdzija, upoznali smo se u oldbridzu. ako nešto zapne rado ću vam pomoći. uzorke uzimaš obično pri kraju fermentacije, mi to obično radimo 18 dan i drugi put pred flaširanje, odnosno 21. dan. bitna ti je konstantna temperatura i mi smo uvijek uz fermentor. svako par sati kontrolišemo temperaturu. RE: Pozdrav iz Mostara - Pivdzija - 07.07.2013 pozdrav mange_tout! znači mora neko stalno biti na vikendici ili postoji i opcija da ga prevezemo nazad do Mostara kod nekoga da stoji pa da smo mu bliže i da ga lakše provjeravamo? RE: Pozdrav iz Mostara - jadran60 - 07.07.2013 Uh zao mi je sto nisam mogao danas prisustvovati druzenju to je za 10, morao u svatove, ali za iduce druzenje bit ce i pivo i dolazak 100 %, 'ajmo koju fotku i izvjestaj. zeljno ocekujemo. RE: Pozdrav iz Mostara - mange_tout! - 07.07.2013 (07.07.2013, 08:16 )Pivdzija Wrote: pozdrav mange_tout! pa bilo bi poželjno da kontrolišete češće. vrlo je važna konstantnost temperature, ukoliko želite bolje pivo. svakako fermentor ne zauzima mnogo prostora RE: Pozdrav iz Mostara - Pivdzija - 07.07.2013 obzirom da su to vinski podrumi vjerujem da je temperatura više manje konstantna. u slučaju da to nije dovoljno, prešlo bi se na plan-b prevoz do Mostara i čuvanja u nečijem stanu mali problem je što u gradu svi žive u stanovima pa bi se morala praviti neka komora za održavanje temperature (vidio sam tu na forumu super ideja sa stiroporom i duct tapeom :graduation-beer-chug: ) |