Dortmund profil - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Voda (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=12) +--- Thread: Dortmund profil (/showthread.php?tid=442) |
Dortmund profil - illuminated - 12.07.2013 Evo i moje vode.... Gesamthärte °dH - 7,6 Karbonathärte °dH - 5,6 Härtebereich - - weich Calcium mg/l - 42 Magnesium mg/l - 7,1 Natrium mg/l 200 Sulfat mg/l 250 Chlorid mg/l 250 Ovdje je jasno da su hloridi i sulfati u balansu. Dobra voda za balansirana piva...mekana. Ubila se za sljedeci dubbel koji je na redu. RE: Dortmund profil - ale ale - 13.07.2013 Evo stigla je i meni analiza becke vode. Ovo je analiza za izvor sa Alpa broj 1(Wienerwasserquelle Nr.I), posto u grad idu dva. Vec sam vjerovao vrijednostima koje stoje kod Palmera i gdje se jos spominje da su dortmundska i becka voda slicne, medjutim, analiza koju sam dobio, pokazuje da su njegove vrijednosti kompletno pogresne: pH-Wert 7,92 Calcium mg/l 54 Magnesium mg/l 9,2 Natrium mg/l < 1,0 Chlorid mg/l 1,6 Sulfat mg/l 17 Hydrogencarbonat HCO3 mg/l 180 p.s. ocekivao sam meksu i kiseliju vodu, nisam bas zadovoljan Hloridi i sulfati - dva smo svijeta razlicita - ali neka gorcine... RE: Dortmund profil - pivska mušica - 13.07.2013 s tvojom ovom vodom se moze dosta kombinacija napraviti, kod mene je isto nešto slično, čak je i tvrđa. međutim ova voda od @illuminated mi je totalna misterija. ovoliko natrija (200 mg/l) i ovoliko Cl i SO4??! ne mogu da vjerujem da ima ovoliko. s ovoliko Na voda bi sama po sebi mogla biti malo slankasta. kakvog je okusa voda kad se pije? RE: Dortmund profil - ale ale - 13.07.2013 Kad kazes kombinacija mislis da se moze "preparirati" na vise nacina (soli, kiseline itd.) ili se moze koristiti kakva jeste za pojedine kombinacije (recepte/stilove)? RE: Dortmund profil - pivska mušica - 13.07.2013 da to sam mislio. da se moze prilagoditi. s vodom je problem da iz nje ne mozes 'izvaditi' ako ima necega viska, ali je uvijek lako dodati ako ima manjka. ovih tvojih 180 mg/l HCO3 i nije toliko strašno i sa nekih 30% destilirane vode se može svesti u prihvatljiv nivo čak i za svijetlija piva. RE: Dortmund profil - illuminated - 13.07.2013 (13.07.2013, 06:06 )pivska mušica Wrote: s tvojom ovom vodom se moze dosta kombinacija napraviti, kod mene je isto nešto slično, čak je i tvrđa. međutim ova voda od @illuminated mi je totalna misterija. ovoliko natrija (200 mg/l) i ovoliko Cl i SO4??! da, kad se bas koncentrisem osjetim malo slankasto. Jedina mana. (13.07.2013, 06:32 )pivska mušica Wrote: da to sam mislio. da se moze prilagoditi. s vodom je problem da iz nje ne mozes 'izvaditi' ako ima necega viska, ali je uvijek lako dodati ako ima manjka. slicna je kao u Sarajevu s tim sto je u Sa jos vise karbonata. RE: Dortmund profil - ale ale - 13.07.2013 Sad sam se igrao malo sa ovim EZ kalkulatorom i fakat sa vrijednostima/kolicinama koje si vec spominjao na forumu za mljecnu kiselinu, gorku sol, kalcij hlorida itd. dodjem u granicne vrijednosti. Imam samo jedno pitanje za destiliranu vodu - voda koju kupujem (npr. za StarSan) - skoro uvijek pise da je za peglanje, akvarijume itd. , ali ne za pice (?) Naruzice nas @illuminated, zachatavamo temu RE: Dortmund profil - illuminated - 13.07.2013 (13.07.2013, 06:40 )ale ale Wrote: Sad sam se igrao malo sa ovim EZ kalkulatorom i fakat sa vrijednostima/kolicinama koji si vec spominjao na forumu za mljecnu kiselinu, gorku sol, kalcij hlorida itd. dodjem u granicne vrijednosti. hehe tema je otvorena da se malo prica o vodi... manje vise generalno. Destilovana voda koje se kupuje istina nije za pice sama po sebi. Ali mi je mijesamo u odredjenim omjerima sa obicnom. Tako da mozes uzmes bilo koju. RE: Dortmund profil - ale ale - 13.07.2013 E super, malo bi bilo bezveze da potrujem komsiluk, fin svijet... RE: Dortmund profil - pivska mušica - 13.07.2013 @illuminated, mana koja se može pretvoriti u prednost. karamele su uvijek slane i to dosta slane. NaCl poboljšava okus karamele. na primjer one dr. werthers karamel bombone su jako slane, ali ako to ne znaš to i ne primjećuješ, a namjerno dodaju so jer time se naglašava okus karamele. znači, dodaj još carahella u dubbel RE: Dortmund profil - illuminated - 13.07.2013 (13.07.2013, 06:51 )pivska mušica Wrote: @illuminated, mana koja se može pretvoriti u prednost. karamele su uvijek slane i to dosta slane. NaCl poboljšava okus karamele. na primjer one dr. werthers karamel bombone su jako slane, ali ako to ne znaš to i ne primjećuješ, a namjerno dodaju so jer time se naglašava okus karamele. znači, dodaj još carahella u dubbel mmmm....dobar tip Znaci izaci ce karamel na povrsinu bas kao sto treba. super. |