VolimPivo.ba
Karbonizacija sa medom - Printable Version

+- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum)
+-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Forum: Procesi (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=8)
+--- Thread: Karbonizacija sa medom (/showthread.php?tid=448)



Karbonizacija sa medom - haker - 23.07.2013

Moje pitanje je ako karboniziramo litar piva sa 8 gr secera, koliko treba meda da dobijemo isti efekat kao sa secerom.


RE: Karbonizacija sa medom - pivska mušica - 23.07.2013

Ja sam karbonizirao sa 8,8g meda po litri piva. Med je manje fermentabilan od šećera i treba ga malo više. Ovo moje pivo sa 8,8g meda je bilo prekarbonizirano. Nije kipilo, ali je bilo previše CO2, da drugi put radim, stavio bih 7-7,5g meda po litri.

Međutim (!) u različitim medovima imaš različite količine fermentabilnih komponenti, jedan med ima više fruktoze i glukoze, a drugi manje. Standardno bi trebalo da 100g meda sadrži 82 grama fermentabilnog šećera. Odstupanja nisu velika, ali postoje, a to nikad ne možeš znati, osim ako ne pomiješaš med sa vodom pa mu izmjeriš OG, a to ni ja sad ne znam kako bi se računalo i po kojoj formuli.

Moj prijedlog je da ideš sa 7g/l meda za karbonizaciju


RE: Karbonizacija sa medom - spajder76 - 23.07.2013

Daje li med drugaciji ukus piva?


RE: Karbonizacija sa medom - pivska mušica - 23.07.2013

ništa značajno. možda saaaaamo mrvu da se osjeti. zato je bitno koristiti jake medove sa jakim mirisom i okusom kao što su lipa i kesten i bitno je da su stvarno sigurno pouzdani pčelari od kojih ste uzimali i da nema šećera dodanog u medu.

da bi se dobila jaka i potpuno prepoznatljiva aroma meda, trebalo bi karbonizirati s jako puno meda (recimo nekih 15-20 grama po litri) i onda ostaviti 7-10 dana flase na karbonizaciji, pa nakon toga prekinuti refermentaciju pasterizacijom. to je velika komplikacija jer teško možeš procijeniti kad je pravi trenutak da pasteriziraš, a čini mi se da je neki kolega sa pivarstvo.info to radio pa da baš nije bio zadovoljan s rezultatom.

druga opcija je isfiltrirati pivo od kvasca, dodati meda po želji i karbonizirati u buretu sa CO2 iz boce.


RE: Karbonizacija sa medom - haker - 23.07.2013

Svaki put kuham novo pivo, vec desetak puta, i hocu da probam i med u zamjenu za secer, vrijedi pokusaiti, i probati. Ali to je veliki posao,prekidanja fermentacije, filtriranje, ma daleko je to, daj nesto prirodnije. Kad mi pivo koje ja osjecam stima, taj recep cu ponavljat al kad probam veliki spisak poznatih recepata, do sada odvajam SNP, Pilsner, kolsch, pa vidjet cemo.


RE: Karbonizacija sa medom - pivska mušica - 29.07.2013

(23.07.2013, 10:37 )haker Wrote: Svaki put kuham novo pivo, vec desetak puta, i hocu da probam i med u zamjenu za secer, vrijedi pokusaiti, i probati. Ali to je veliki posao,prekidanja fermentacije, filtriranje, ma daleko je to, daj nesto prirodnije. Kad mi pivo koje ja osjecam stima, taj recep cu ponavljat al kad probam veliki spisak poznatih recepata, do sada odvajam SNP, Pilsner, kolsch, pa vidjet cemo.

ništa nećeš izgubiti da pokušaš s medom, malo će se to i osjetiti, ali ne očekuj da će ti mirisati med iz piva. beer


RE: Karbonizacija sa medom - Sile - 02.08.2013

i još jedno bitno pitanje, koji med koristiti za karbonizaciju?

da li ima primjesa okusa meda u pivu kad se karbonizira sa medom? mislim ima li u aftertasteu blagi okus po medu?


RE: Karbonizacija sa medom - pivska mušica - 02.08.2013

pa napisao sam sve to Smile


RE: Karbonizacija sa medom - Sile - 03.08.2013

a života mu, sad će ispasti da ne čitam, a brzoplet sam..isprika Sad