Prevedene knjige? - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Literatura, linkovi, knjige, kolekcionarstvo... (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=17) +--- Thread: Prevedene knjige? (/showthread.php?tid=482) |
Prevedene knjige? - SixtySix - 05.09.2013 Hteo bih prijatelju koji sada zavrsava poljoprivredni fakultet za tehnologa pica (smer se zove nekako drugacije ali je tehnologija pica u pitanju) da nabavim knjigu John Palmer-a How To Brew posto mi je ta knjiga kao pocetniku bila neizmerno korisna. Medjutim, problem je sto on ne razume dovoljno dobro engleski da bi mogao da procita knjigu i da je u potpunosti razume. Znate li postoji li doticna knjiga prevedena na nas jezik? Postoji li uopste bilo koja homebrewing knjiga prevedena sa engleskog na nas? RE: Prevedene knjige? - pivska mušica - 05.09.2013 Ne postoji na zalost. Cini mi se da je bio neki dogovor da se skupi nas desetak i da pokusamo svako po jedan dio da prevedemo, ali sumnjam da ce sta od toga biti radije vrijeme trosimo na kuhanje piva... A od domacih knjiga imas 'pivo iz vlastitog podruma' stavio sam je negdje gore u linkove... RE: Prevedene knjige? - SixtySix - 05.09.2013 Steta. Ako treba mogu pomoci oko prevodjenja, engleski mi je skoro kao maternji. Ovo bi mozda mogao biti moj mali lament svetu homebrew-inga na Balkanu. Od decembra cu imati malo vise vremena za sebe pa bih mogao lagano da pocnem da prevodim Palmer-a. Mada bice izuzetno tesko i interesantno prevoditi sve izraze. Hvala u svakom slucaju. Edit: Zivo me zanima sta ce da ispadne kada bih je provukao kroz Google Translate xD RE: Prevedene knjige? - pop_milo_jovovic - 13.02.2014 Ja sam uzeo Palmerovu knjigu da je iščitam na engleskom da bih je shvatio i razumio, a potom da je i prevedem. Tako da ako ima neko zainteresovan da pomogne neka se javi jer ja se bacam na ovaj posao sam ili uz nečiju pomoć RE: Prevedene knjige? - AleksandarV - 13.02.2014 Pa vidi, pošto mu je knjiga online. Danas google prevodilac dobro odrađuje stvari. Pa može da pohvata dosta toga. Ne sve ali dosta toga. nakaradno ali može da pomogne. A i riječnik će da pomogne. uvod Postoje mnoge dobre knjige o homebrewing trenutno na raspolaganju , pa zašto pišem jedan pitate? Odgovor je :stvar perspektive . Kad sam počeo učiti kako skuhati svoje pivo prije nekoliko godina , pročitao sam sve knjige sam mogao naći , knjige često objavljuje osim 15 godina . Bilo je očito da mi se dastanje u umjetnosti sazrio malo . Gdje bi jedna knjiga preporučiti koristeći pečenje kvasac i pokrivanje fermentaciju piva s ručnikom ,kasnije Knjiga će inzistirati na varenje kvasca i možda zračnu komoru . Dakle , osjećao sam da je još jedna točka gledišta , polaganje out hows i whys piva procese , moglo bi se više novih pivari dobiti bolji start . Ovdje jesinopsis procesa proizvodnje piva : Slad ječma je natopljen u toplu vodu da se oslobodi slad šećere . Slada šećer rješenje je kuhana s Hmelj za začinima . Otopina se ohladi i dodaje se kvasac početi fermentacija . Kvasac fermentira šećere , ispuštanje CO2 i etilni alkohol . Kadglavna fermentacija završena ,pivo u bocama s malo dodanog šećera pružiti gaziranost . |