Airlock ne dihtuje! - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Početnici - pitanja i odgovori (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=7) +--- Thread: Airlock ne dihtuje! (/showthread.php?tid=485) |
Airlock ne dihtuje! - ale ale - 08.09.2013 Drugi dan fermentacije - na 17°, starsan u airlocku vrijedno burlja. I onda vidim da guma u rupi u koju je vrenjaca ugurana ne dihtuje (rasirila se pa airlock pretranak za nju) i da izlazi kroz nju providna tecnost (starsan pretpostavljam). Pokusao sam da zadihtujem sterilizovanom folijom,medjutim bezuspjesno. Najbolje sto mi je pokvasilo termometar,pa se sad i on glupira... Imam drugi airlock,samo bi instalacija trajala par minuta,jer moram izvaliti staru gumu iz rupe(guma ima zadebljanje sa unutrasnje strane fermentora pa je trebam izvaljivati kljestima), da li je akcija "preopasna" ili da ostavim kako jest i cekam da me "vile pronosaju"? Unaprijed zahvalan,pozz... p.s. ovaj put sam sondu termometra zaljepio na vanjski zid fermentora, trebam li dodati u racunici koji stepen u odnosu na temp. koju pokazuje? ________________________________________________________________________ "You can't be a real country unless you have a beer and an airline. It helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer." Frank Zappa RE: Airlock ne dihtuje! - pivska mušica - 09.09.2013 nista ti to nije ale ale, slobodno tako ostavi i ništa ne diraj. u narednoj turi pokušaj da napraviš. neće ti to ništa uticati na pivo. RE: Airlock ne dihtuje! - ale ale - 09.09.2013 Super hvala... Ima li veze ako imam manje tecnosti u (jednodijelnom - kao slovo S) airlocku (ovaj dio sto se prosuo), tako da je prakticno samo jedna komora napunjena. Malo Starsana je uletilo u pivo, ali to sam citao na homebrewtalku da nema veze i da u ovim kolicinama nece "ubiti" kvasac, niti uticati na ukus... RE: Airlock ne dihtuje! - pivska mušica - 09.09.2013 pa dodaj malo ako fali. imaš na airlocku onu liniju koja ti pokazuje nivo do kojeg treba biti napunjen. odnosno većina airlocka to ima, a ako na tvom nema, onda napuni da se obje komore napune do pola.... ne znam u čemu fermentiraš, ali ako radiš u plastičnoj kanti, a ne u staklenom fermentoru, onda je često problem ako hoćeš da pomakneš fermentor stvori se suprotni pritisak zbog micanja, pa iz airlocka povuče star san u pivo.... to nije ništa strašno.... RE: Airlock ne dihtuje! - ale ale - 09.09.2013 U plasticnoj kanti i tacno se to desilo. RE: Airlock ne dihtuje! - pivska mušica - 19.02.2015 http://www.sterilock.co.uk/ Odlicna stvar. Upravo sam narucio, kosta nekih 6 EUR sa dvije kapsule protiv mirisa. Ovo je posebno dobro za one pogane psenicne i belgijske kvasce sto znaju ko kuga smrdit nema nikakve zajebancije, unutra ima polupropusna membrana koja pusta co2 vani a ne pusta nista izvana prema unutra. nema vode nikakve kao barijere. visina mu je samo 2cm sto mi je super i radi komore u koju do sad nisam mogao klasicni airloc instalirati zbog visine. RE: Airlock ne dihtuje! - Stane - 19.02.2015 (19.02.2015, 09:49 )pivska mušica Wrote:Ja sam taj sterillock dobio besplatno na probu, odmah da budem jasan neznam da li je do njga ali sam prvi put popušio infekciju, opet ponavljam možda nije do njega ali za mene je umro, ja se opet vraćam običnoj vrenjači. Stvarno nema nikakvih mirisa prilikom fermentacije niti se čuje bilo kakvo bućkanje. Ako sam i zeznuo nešto drugo, zanimalo bi me koliko bih mogao fermentacija odraditi sa jednom kapsulom? RE: Airlock ne dihtuje! - pivska mušica - 20.02.2015 Pa imaš ovaj airlock koji je trajan i možeš koliko hoćeš s njim fermentirati. A po želji se na njega može montirati ova kapsula za skupljanje mirisa i ona je jednokratna, koristi se samo za jednu fermentaciju. Ja mislim da ti to sigurno nije bio uzrok infekcije. Sent using Tapatalk RE: Airlock ne dihtuje! - kmnccc - 20.02.2015 Ako vidite da se ovo prodaje negde u Srbiji javite. Što jednostavnije to bolje Mada volim da gledam u vrenjaču kada idu mehurići i da trljam ruke |