Flaked Barley - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Slad i ostale fermentabilne sirovine (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=11) +--- Thread: Flaked Barley (/showthread.php?tid=488) |
Flaked Barley - SixtySix - 12.09.2013 Kako u dosta recepata nailazim na ovu stavku hteo bih da je malo bolje upoznam. Svestan sam da je to nesladjeni jecam. U lokalnoj makrobiotickoj prodavnici imaju ovo http://www.biospajz.rs/jecmene-pahuljice.html pa me zanima da li je to to. Cisto da se ne zeznem Takodje da li se dodaje u pivo u jos neke svrhe osim postojanije pene? U kojim merama ga dodajete u pivo? RE: Flaked Barley - Sile - 12.09.2013 to je to. u biti, ne bi trebalo više od 30%,a najbolje prema receptu. RE: Flaked Barley - mange_tout! - 12.09.2013 da da, to su te pahuljice. bitno je da su čiste, tj. da nemaju nikakvih dodataka. uvijek ih stavljam u apa do 6%. RE: Flaked Barley - SixtySix - 12.09.2013 Super. Hvala momci. Ova prodavnica mi je pravo otkrice jer imaju raznoraznih sranja koje mogu posluziti pivarima. razane, ovsene, psenicne i naravno jecmene pahuljice. RE: Flaked Barley - Sile - 13.09.2013 pšenične su dobre za witbier, ako se ikada odlučiš za taj stil. RE: Flaked Barley - Sile - 05.11.2013 može jedno pitanjce u vezi ječmenih pahuljica: meljete li ih? ako da, zašto da, ako ne, zašto ne? RE: Flaked Barley - illuminated - 05.11.2013 Ja ne. One su vec "samljevene" tj izgnjavljene tako da voda i enzimi imaju pristup skrobu tj klopi. RE: Flaked Barley - Sile - 06.11.2013 Inače, da li bi ječmene pahuljice bile dobra zamjena za carapils ili dextrin malt? RE: Flaked Barley - pivska mušica - 06.11.2013 pa doprinose tijelu, ali ne na isti način kao carapils koji ima dosta dextrina, ali ne i proteina, za razliku od ječmenih pahuljica. ne bih rekao da bi dobio nešto slično carapilsu sa ječmenim pahuljicama, ali ako ga već nemaš onda je to najbolje. carapils je okusom neutralan slad, koji samo stvara više nefermentabilnih šećera, pa možeš dobiti svijetlo pivo jakog tijela, bez velike promjene okusa. sa ječmenim pahuljicama bi morao paziti jer one imaju određeni okus koji ostavljaju u pivu. RE: Flaked Barley - Sile - 06.11.2013 razumijem, kvantitativno bi to bilo oko 3-4% u samom receptu, teško mi je doći do dextrin malta, a i ako naručim, neki minimalni order je 500-1000g što diže poštarinu i na 15-20 funti. sad koliko taj postotak od 3-4% utječe sam po sebi na pivo, ne znam. ili pak onda bolje ostaviti to na miru bez ijednog i drugog. beertools kaže slijedeće: Carapils Same color rating and brewing characteristics as regular Weyermann Pilsner Malt, except for enhanced foam production, head retention, and fuller body and mouthfeel. Flaked Barley Mash Ready Barley Flakes will lend a rich, grainy taste and will increase head retention, creaminess, and body. Can be used in amounts of up to 40% of grist total. po samom opisu se ne razlikuju puno odnosno imaju istu svrhu služe za formiranje tijela i pjene. RE: Flaked Barley - Sile - 11.11.2013 Ovako, malo sam istraživao po pitanju ovoga i došao sam do saznanja da zapravo Carapils i ječmene pahuljice nisu baš supstitut iako služe za oba cilja. Ječmene su veće proteinske vrijednosti i uz neprikosnovenu odliku da pridonose pjeni i tijelu također i ostavljaju 'grainy' okus u pivu i piva se teže bistre. Od nekih supstituta rečeno je da se može dodati vrlo malo pšenice za sličan efekt. |