VolimPivo.ba
Priming - dodavanje secera - Printable Version

+- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum)
+-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Forum: Procesi (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=8)
+--- Thread: Priming - dodavanje secera (/showthread.php?tid=491)



Priming - dodavanje secera - ale ale - 18.09.2013

Koliko secera za karbonizaciju dodajete u koje stilove?
Razliciti kalkulatori izbacuju razlicite vrijednosti, generalne iskustvene vrijednosti se krecu (barem za ale piva) izmedju 7-8 g/l. (Koliku razliku naprave tih nekih 0.5-1 g/l vise ili manje).

Mene zanimaju iskustvene vrijednosti koje su po vama dale najbolje rezultate.

@Musice, sjecam se da si jednom naveo svoje iskustvene vrijednosti, ali ne mogu da nadjem post da me ubijes...

Ja sam se odlucio za 7.5 g/l za aleove...


RE: Priming - dodavanje secera - pivska mušica - 18.09.2013

za klasične aleove možeš i manje. recimo 6 ili 7 grama. engleski ale-ovi 6 grama, američki 7. belgijanci i pšenična 8-9. ali sve je to stvar tvoje preferencije. ako voliš jače karbonizirano onda stavi koliko ti paše. nemoj samo preko 9 grama jer bi mogao imati gejzire ili puknute flaše.

bitno je i na kojoj je temperaturi pivo fermentiralo, odnosno na kojoj je najvišoj temperaturi bilo od početka fermentacije do flaširanja. što je hladnije fermentiralo, to više CO2 od fermentacije je već otopljeno u njemu.


RE: Priming - dodavanje secera - ale ale - 18.09.2013

Sada ponovo radim tvoju Auroru ali sa dodavanjem Cascade-a (sa malo manjim OG-om (1045)), znaci 7g/l ce biti dovoljno?
Fermentiralo je do sad na 17°, sad se (10 dan) malo podiglo izmedju 18°-19° (razmisljam da ga spustim ponovo).
p.s. meni su nekad APA (npr. SNPA) bogdicu prekarbonizirani, tu su mi Englezi drazi...


RE: Priming - dodavanje secera - pivska mušica - 18.09.2013

stavi onda 6,5 grama, isto se nećeš zeznuti bit će ti to taman karbonizirano.


RE: Priming - dodavanje secera - ale ale - 18.09.2013

Evo nadjoh tvoj post:
"...inače iz mog dosadašnjeg iskustva savršen nivo karbonizacije se postiže sa 8 grama običnog bijelog šećera po litri piva što proizvodi 3,0 vol CO2. pšenična i belgijska piva karboniziram sa 9-10 grama bijelog šećera po litru, a engleska sa 7-7,5 grama po litri. ako koristite dekstrozu samo dodajte 10% više za isti rezultat."

Boga mi si poceo stediti secer od onda SmileTongue


RE: Priming - dodavanje secera - pivska mušica - 18.09.2013

hehe, kriza, kriza. pa to je moje iskustvo, jer volim jače karbonizirana piva. inače, u zadnje vrijeme stavljam malo manje jer je zdravije za stomak Smile