VolimPivo.ba
Miskova oprema za pivo - Printable Version

+- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum)
+-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Forum: Oprema i sanitacija (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=14)
+--- Thread: Miskova oprema za pivo (/showthread.php?tid=503)

Miskova oprema za pivo - Misko - 01.10.2013

Evo jos malo opreme :wink:

Ukomljivac i ocedjivac
[Image: 48be.jpg]
[Image: wpne.jpg]
[Image: 98nh.jpg]

Lonac za kuvanje
[Image: m7b2.jpg]

Hladjenje:
[Image: xot4.jpg]
[Image: 9dyt.jpg]

Merenje:
[Image: ues3.jpg]

Vrenje:
[Image: 4ytl.jpg]
Pribor za uzivanje:
[Image: ldw2.jpg]

RE: Miskova oprema za pivo - pivska mušica - 01.10.2013

svaka čast - prva slika je ukomljavanje? prvi put vidim kako to izgleda kroz providnu posudu. kakav ti je ovo termometar i kakvu sondu koristiš?

molio bih te samo da smanjiš slike na prihvatljivu veličinu da nam ne izbacuje stranicu foruma na desno Smile recimo 700px po dužoj strani. hvala!

RE: Miskova oprema za pivo - Misko - 01.10.2013

Termometar je rucni rad mog druga. Sonda je bakarna cevcica u koju je zatopljen epoxijem kty10 senzor. Ako treba shema potrudicu se da je nabavim i postavim ovde.
Ubuduce cu paziti na slike Smile Ako nije problem slike ce smanjiti drugar kasnije. Ja sam za to laik. On je zaduzen za tehniku.

Moze, samo da ne ostane ovako molim te Smile shemu za termometar, ako imas stavi na DIY tutoriale!

RE: Miskova oprema za pivo - Pivdzija - 01.10.2013

koliko dugo posuda za ukomljavanje drži temperaturu? vidim da je niste ničim obložili...

RE: Miskova oprema za pivo - Das Bier - 01.10.2013

dali radis otvorenu fermentaciju ili zatvorenu?ako je zatvorena dali dobro dihta?
vidio sam da imaju u konzumu i prilicno su jeftine pa nije losa opcija,ali ako dobro dihta.

RE: Miskova oprema za pivo - zis - 01.10.2013

(01.10.2013, 04:19 )newbeer Wrote: dali radis otvorenu fermentaciju ili zatvorenu?ako je zatvorena dali dobro dihta?
vidio sam da imaju u konzumu i prilicno su jeftine pa nije losa opcija,ali ako dobro dihta.

Ja sam u onakvoj kanti fermentirao IPA, ne dihtuje nikako pa opet nista nije smetalo da pivo bude dobro.

nema veze dihta li ili ne, samo je bitno da je pivo čitavom površinom odozgo pokriveno poklopcem. ja fermentiram bez airlocka već jako dugo, samo ne zategnem do kraja poklopac. CO2 izlazi kroz rubove poklopca.

s obzirom da mi brzo flaširamo, nakon 20-ak dana, onda to i nije neki problem. cijelo vrijeme imaš deku CO2 na pivu. međutim za neka duga odležavanja u sekundarnom od 6 mjeseci ili godinu dana, trebalo bi OBAVEZNO biti potpuno zatvoreno.

RE: Miskova oprema za pivo - Misko - 01.10.2013

Krenem sa 69C i za sat padne na 65 -64C. Ranije sam oblagao sa cebetom [dekom].Sada je grejalo sunce Smile. Fermentacija je otvorena.Poklopac nedihtuje. Ove posude su kostale manje od 5 evra po komau. Pivo se nekvari za sada sam zadovoljan.

RE: Miskova oprema za pivo - Das Bier - 01.10.2013

a kako cu gledati baloncice na airlocku banana