2/6 - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Slad i ostale fermentabilne sirovine (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=11) +--- Thread: 2/6 (/showthread.php?tid=515) |
2/6 - Ludi Konj - 07.10.2013 Kada u nekim receptima kao glavna siovina stoji 2 row base malt ili 6 row base malt, sta da se koristi. Posto su mi kao jedine osnovne sirovine dostupni njemacki pilsener malt i pale ale malt, koji od njih se uklapa u gore navedenu podjelu? RE: 2/6 - pivska mušica - 07.10.2013 ne znam u kojim si receptima nailazio na 6-row, ali uglavnom gdje god ti stoji 6-row ti ga slobodno zamijeni sa običnim pilsnerskim ili pale ale sladom. razlika između dvorednog i šestorednog ječma je u tome što šestoredni ima puno veću diastatsku snagu, odnosno puno više enzima koji rade konverziju škroba u jednostavne šećere. koristi se kada kuhaš piva koja sadrže dosta neslađenih žitarica jer višak enzima potpomaže potpunu konverziju škroba za vrijeme ukomljavanja. ako recept nema puno neslađenih žitarica, onda bez problema možeš šestoredni zamijeniti sa dvorednim. inače, taj šestoredni se stvarno jako rijetko koristi i primat je u svijetu pivarstva odavno preuzeo dvoredni ječam. jedan od problema šestorednog ječma je velika razlika u veličini zrna, pa to pravi probleme kod mljevenja. volio bih da staviš ovdje recepte koji imaju šestoredni ječam kao bazni, jer to sam jako rijetko viđao. RE: 2/6 - Ludi Konj - 07.10.2013 Ma i ja rijetko vidjam, nego me primarno zanimalo da li je 2 row base malt isto sto i pilsner ili pale ale malt. Evo jedne grube kopije sa 6r: Malts Gravity Contribution 7 lbs. of 6 Row Base Malt 1.75 lbs. of Flaked Maize 37 10 BG for 6 Gallons 1.047 OG for 5 Gallons 1.056 Hops IBU Contribution 1 oz of Cluster (7.5%) at 60 minutes 1/4 oz of Styrian Goldings (5%) at 10 min. 1/4 oz of Styrian Goldings (5%) at 0 min. 28 2 0 Total IBUs 30 Yeast Fermentation Schedule Bavarian Lager Primary at 50°F for 2 weeks, Lager at 34°F for 7 weeks. Mash Schedule - Multi Rest Mash Rest Temperature Time Protein Rest Beta Conversion Alpha Conversion Mashout 122°F 140°F 158°F 170°F 30 15 40 10 RE: 2/6 - pivska mušica - 07.10.2013 ma normalno, ovdje je to potpuno opravdano, jer kako napisah u prethodnom postu, 6-row se koristi kad imaš dosta neslađenih žitarica u receptu, a ovdje imaš 20% neslađenog kukuruza u receptu i ovdje je sasvim ok da se koristi šestoredni ječam, ili da dodaš enzime amilaze direktno u mash.... |