VolimPivo.ba
Veličina posude za ukomljavanje / Mash tuna - Printable Version

+- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum)
+-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Forum: Početnici - pitanja i odgovori (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=7)
+--- Thread: Veličina posude za ukomljavanje / Mash tuna (/showthread.php?tid=54)

Pages: 1 2 3

Veličina posude za ukomljavanje / Mash tuna - Fix - 19.11.2012

Našao sam za kupit piknik frižider od 35 litara, pa me zanima koliko se sladovine može dobit ako ukomljavam u takvom frižideru? i kako se računa omjer slada i vode sa kojom ukomljavamo?

RE: Veličina posude za ukomljavanje / Mash tuna - ri0 - 19.11.2012

Pa procedura ti je da recept pravis u odnosu na kolicinu piva koje zelis dobiti. Vidis kolike su ti lonci, frizider, fermentacijska posuda i onda ocijenis koliko pive ti realno mozes dobiti zbog kapaciteta ali u obzir moras uzeti i gubljenje vode koje imas (ja imam npr. 1.7 litara gubljenja na samom frizideru jer mi je cesma podignuta povisoko). Na osnovu toga u recepturi dobijes kolicinu potrebnog slada za odredjenu vrstu pive i odredjenu kolicinu. Ukomljavanje se radi u omjeru 1 na prema 3. Znaci ako ti recept kaze da ti treba 5 kila slada, ukomljavanje vrsis sa 15 litara vode.
Ne vrijedi ti ako ti ti u frizider moze stat' 40 litara vode ako ti fermentacijska posuda prima 35 litara.

RE: Veličina posude za ukomljavanje / Mash tuna - Fix - 19.11.2012

Nisam prije napisao da nemam ništa od opreme, zanima me koliko sladovine mogu maksimalno izvuč iz frižidera od 35l zato jer ću onda prema tome nabavljat i ostalu opremu, bačvu za fermentiranje mogu nabaviti od 30 do 100l i to mi nije problem a lonac ću napravit od kega i to mi je jako bitno da znam dal da uzmem 30 ili 50l. Da li bi u frižider od 35l mogao stavit cca. 8-10 kg sladovine i cca. 24l vode + 24l za ispiranje? Prvi put ću radit sa manjom količinom al ću sigurno ubrzo htjet nešto veću količinu skuhat (40-50l), pa bi rađe kupio opremu za tu veću količinu nego da sad uzmem za manju pa da za 6 mjeseci opet moram sve novo kupovat..

RE: Veličina posude za ukomljavanje / Mash tuna - gajba - 19.11.2012

Ja imam frizider 32 litra i kad naspem 5kg slada i pomijesam sa 15 litara vode, ostane mjesta za mozda jos dvije litre vode.
Znaci ja krenem sa 30 litara vode, i ukomljavam dvaput sa po 15litara.
A fermentacijsku posudu imam od 35 litara, jer je potrebno da pivo u njoj ne bude skroz do vrha. A kako sam procitao ne bi smio ni previse prostora ostaviti izmedju piva i vrha posude.

Eto to ti moze biti neka smjernica, ako imas 35 litara, mozda bi mogao krenuti sa oko 35 litara vode.

RE: Veličina posude za ukomljavanje / Mash tuna - pivska mušica - 19.11.2012

(19.11.2012, 12:27 )Fix Wrote: Nisam prije napisao da nemam ništa od opreme, zanima me koliko sladovine mogu maksimalno izvuč iz frižidera od 35l zato jer ću onda prema tome nabavljat i ostalu opremu, bačvu za fermentiranje mogu nabaviti od 30 do 100l i to mi nije problem a lonac ću napravit od kega i to mi je jako bitno da znam dal da uzmem 30 ili 50l. Da li bi u frižider od 35l mogao stavit cca. 8-10 kg sladovine i cca. 24l vode + 24l za ispiranje? Prvi put ću radit sa manjom količinom al ću sigurno ubrzo htjet nešto veću količinu skuhat (40-50l), pa bi rađe kupio opremu za tu veću količinu nego da sad uzmem za manju pa da za 6 mjeseci opet moram sve novo kupovat..

pozdrav @fix

ovako, prije svega to ti ima veze i sa tim koju jačinu sladovine želiš raditi. ako radiš jače sladovine, onda ti treba nešto veći mash tun od lonca.

pretpostavimo da ćeš ri raditi većinom prosječna piva, tako da ti ja preporučujem da ti lonac bude za cca. 5% veći od mash tun-a

recimo ako uspiješ naći lonac od 40 litara on bi bio idealan za mash tun od 35 litara, mada bi se jako dobro snalazio i sa loncem jednakog volumena kao mash tun.

znači traži lonac od 30-35 litara ako uzmeš taj mash tun

imaj na umu i još jednu stvar - u ovom hobiju apetiti brzo rastu Smile pa ćeš kao i mnogi od nas uskoro željeti raditi više piva po turi. to znači da bi najbolje bilo da kupiš što veći lonac.

samo još reci koje energente misliš koristiti kod kuhanja i u kakvoj prostoriji kuhaš? jel plin ili struja? jel u stanu ili u nekom većem prostoru kao što je podrum, garaža ili posebna prostorija za kuhanje?

Hvala vam svima na odgovorima, za sad ću uzet taj frižider od 35l i lonac ću napravit od kega 50l, bolje da odma napravim veći pa lako skuham manju količinu sladovine. A kuhat ću na onaj plamenik šta se montira na plinsku bocu, tako da mogu kuhat i vani ako je potrebno al ja sam namjeravao u garaži.

RE: Veličina posude za ukomljavanje / Mash tuna - zis - 19.11.2012

(19.11.2012, 02:32 )Fix Wrote: Hvala vam svima na odgovorima, za sad ću uzet taj frižider od 35l i lonac ću napravit od kega 50l, bolje da odma napravim veći pa lako skuham manju količinu sladovine. A kuhat ću na onaj plamenik šta se montira na plinsku bocu, tako da mogu kuhat i vani ako je potrebno al ja sam namjeravao u garaži.

Kako mislis montira, da li ide odozgo na bocu ili je spojen sa bocom crijevom. Ako kupujes plamenik dobar je ovakav slican 7,5 kW snage sa njim mi je kratko vrijeme da sladovina krene kuhati i imam dobar roling boil.[Image: slika-76687-2012-11-1352595411-default.jpg]

(19.11.2012, 01:00 )gajba Wrote: Ja imam frizider 32 litra i kad naspem 5kg slada i pomijesam sa 15 litara vode, ostane mjesta za mozda jos dvije litre vode.
Znaci ja krenem sa 30 litara vode, i ukomljavam dvaput sa po 15litara.
A fermentacijsku posudu imam od 35 litara, jer je potrebno da pivo u njoj ne bude skroz do vrha. A kako sam procitao ne bi smio ni previse prostora ostaviti izmedju piva i vrha posude.

Eto to ti moze biti neka smjernica, ako imas 35 litara, mozda bi mogao krenuti sa oko 35 litara vode.

@gajba, ti najvjerovatnije imaš frižider koji je označen da ima 32 l ali zapravo u to je uračunat i volumen poklopca, tako da ti je pravi volumen frižidera 28 litara. možeš li ga uslikati kad stigneš? mislim da imamo isti frižider....

(19.11.2012, 02:41 )zis Wrote:
(19.11.2012, 02:32 )Fix Wrote: Hvala vam svima na odgovorima, za sad ću uzet taj frižider od 35l i lonac ću napravit od kega 50l, bolje da odma napravim veći pa lako skuham manju količinu sladovine. A kuhat ću na onaj plamenik šta se montira na plinsku bocu, tako da mogu kuhat i vani ako je potrebno al ja sam namjeravao u garaži.

Kako mislis montira, da li ide odozgo na bocu ili je spojen sa bocom crijevom. Ako kupujes plamenik dobar je ovakav slican 7,5 kW snage sa njim mi je kratko vrijeme da sladovina krene kuhati i imam dobar roling boil.[Image: slika-76687-2012-11-1352595411-default.jpg]

Crijevom je spojen na bocu. Plamenik ću posudit od susjeda, mislim da je isti ovakav kao na slici.
Je li bolje sa takvim plamenikom kuhat na otvorenom ili u garaži?

RE: Veličina posude za ukomljavanje / Mash tuna - gajba - 19.11.2012

(19.11.2012, 02:50 )Pivska Mušica Wrote: @gajba, ti najvjerovatnije imaš frižider koji je označen da ima 32 l ali zapravo u to je uračunat i volumen poklopca, tako da ti je pravi volumen frižidera 28 litara. možeš li ga uslikati kad stigneš? mislim da imamo isti frižider....

Kupio sam ga u Fisu. Moze biti da je 28l posto je na njihovoj cijeni pisalo 32l a kasnije sam gledao po drugim radnjama taj isti model nije bio u vecoj zapremini od 28l. Kostao je 25 KM i najjeftniji je u FISu.
To je taj model:
[Image: 14733.jpg]

ovo ti je sigurno 28 litara Smile

RE: Veličina posude za ukomljavanje / Mash tuna - mange_tout! - 19.11.2012

ja sam naletio na internetu na ovu tabelu, u kojoj je naznačen odnos zapremine mash tun-a i količine slada koju on može da "podnese". takođe, u tabeli je navedena zapremina vode koju možemo koristiti za određenu zapreminu mash tun-a i navedenu odgovarajuću količinu slada. u tabeli se vidi i maksimalna vrijednost OG (za 70 i 80% efikasnost) za datu zapreminu mash tun-a. samo mjerne jedinice treba prilagoditi našim.

da li je ova tabela "validna", mogu da nam iskusniji odgovore Huh