VolimPivo.ba
Guinness Foreign Extra Stout - Printable Version

+- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum)
+-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Forum: Recenzije komercijalnih piva (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=30)
+--- Thread: Guinness Foreign Extra Stout (/showthread.php?tid=544)



Guinness Foreign Extra Stout - Shunj - 23.10.2013

[Image: IMG_20121215_210537.jpg]
Ovo pivo se ovdje pojavilo 2010. godine ali sam ga nekako prosle godine po prvi put ptimjetio i konto Guinness ko Guinness. Nisam vise mogo biti u krivu.
Prije par dana razgovarajuci s jednom starijom gospodjom iz Nigerije o pivu (inace ovdje Afrikanci najvise konzumiraju Foreign Extra i Extra Stout ali ne i Draught Guinness-ov) dobijem preporuku da probam ovo pivo pod obavezno.
I stvarno, "tour de force" od piva. Sve ima sto treba imati. Tamno pivo pravo sa velikom kapom koja se fino odrzava i ostavlja trag na casi. Jak buke cokolade, kafe i citrusastih tonova poput IPA-a. Ukus cokolada, kafa, slad, izrazita "citrusastost" (ako je ovo uopste rijec) i kako se zagrijava pocne vuci kao na sljive ili tako neku vocku, propisno zahmeljeno. Sa svoojih 7.5% alkohola ima i finu alkoholnu notu. Srednje, sirupasto, tijelo. Bomba od staut-a.
Koiko vidim na mrezi ovo pivo se radi od 1801. godine i slobodno se moze reci da je ovo neki uzor za sve americke craft stout-e.
Prosto ne mogu da vjerujem da, po Wikipediji, se radi u milionima hektolitara (najprodavanije pivo na africkom kontinentu).
Totalna preporuka svim ljubiteljima stout-a.

Vise informacija na http://en.wikipedia.org/wiki/Guinness_Foreign_Extra_Stout[url].

Cheers.


RE: Guinness Foreign Extra Stout - yankee fan - 24.10.2013

kad si spomenuo Afrikance, da dodam vezano za ovo pivo...
pio sam ga davno, dok sam radio na brodovima (kruzerima) obzirom da je bilo jako, nije mi sjedalo na suncu na plazi )), ali zato je lokalno stanovnistvo tuklo ovo pivo od jutarnjih casova, u narovima, na ulici, javnom prevozu...pili su ga kao vodu ))))
pricam o karibskim ostrvima


RE: Guinness Foreign Extra Stout - Shunj - 24.10.2013

znaju ljudi sta je dobro Wink
i meni ova piva ne idu ljeti ali zimi ih dosta tucem (stout)


RE: Guinness Foreign Extra Stout - pivska mušica - 24.10.2013

da, ovo pivo, baš ovaj foreign extra stout se proizvodi u nekoliko varijanti u raznim zemljama sa različitim ABV. na primjer u indoneziji ima samo 4,9% alkohola, u maleziji 6% itd. a količina alkohola zavisi od porezne politike zemlje u kojoj se prodaje (stopa poreza vezana za % abv u pivu). a u nigeriji (gdje ga deru baš ko vodu navodno Smile ) se pravi od kukuruza i sorghuma jer im je vlada zabranila uvoz slađenog ječma. super pivo.


RE: Guinness Foreign Extra Stout - Shunj - 29.10.2013

Koliko vidim na mrezi cini se da najbolju varijantu rade za, logicno, belgijsko trziste (a vidim da se moze kupiti i u Holandiji) pa ako je neko sretnik da se nalazi tu neka mazne jedno i napise sta. Majku mu bio sam u toj Belgiji i nijedno pivo nisam popio, kakav propust.

Guinness Special Export Stout (John Martin - Belgium)

[Image: 3330679642_61d2749cd3_o.jpg]