VolimPivo.ba
zamrzavanje kvasca - Printable Version

+- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum)
+-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Forum: Kvasac i fermentacija (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=9)
+--- Thread: zamrzavanje kvasca (/showthread.php?tid=556)

Pages: 1 2 3 4


zamrzavanje kvasca - spajder76 - 03.11.2013

Posto sutra moram zamrznuti "zisovog"kvasca 1318,kojeg sam skinuo oko pola kg ako moze neko od iskusnijih objasniti postupak da ne kopiramo sa drugih foruma.Ja imam neki glicerin ali dali je uvijek ista koncetracija istog i kako ga razrijediti.Nabavio sam i predforme za plasticne boce da ih skladistim


RE: zamrzavanje kvasca - pivska mušica - 03.11.2013

mislim da ti treba 10% otopina. to ćeš dobiti tako da prvo napraviš 20% otopinu i pomiješaš tu otopinu sa kvascem u omjeru 50:50. otopinu praviš sa destiliranom vodom.


RE: zamrzavanje kvasca - Svarrogh - 03.11.2013

Ja radim to na jednostavniji nacin. Razmnozim kvasac na stir platu i prebacim ga u epruvete od 15ml koje sam sterilizirao u ekspres loncu. Ostavim to preko noci u frizideru da se istalozi kvasac.

Formula za 15% glicerina je (0.15x15)/1.26

0.15 je 15% glicerina, 15 je 15ml ukupnog volumena i ovih 1.26 je broj koji uracunava vecu gustocu glicerina. Znaci (0.15x15)/1.26 = 1.78 Treba mi 1.78ml glicerina. Uzmem spricu, odvadim 2ml vodice iz epruvete i dodam 2ml glicerina. Dobro promuckam i stavim u zamrzivac. To je to.


RE: zamrzavanje kvasca - spajder76 - 03.11.2013

Znaci u formuli mijenjam samo volumen bocice?


RE: zamrzavanje kvasca - Svarrogh - 03.11.2013

Tako je


RE: zamrzavanje kvasca - spajder76 - 04.11.2013

1318 spremni za zamrzavanje
[Image: xfor9x.jpg]
[Image: 23wl3zs.jpg]


RE: zamrzavanje kvasca - spajder76 - 04.11.2013

e sad, volumen je 40ml,kvasac je cisti,bez taloga jer je skinut sa povrsine.Koliko treba za sledecu turu od 50l


RE: zamrzavanje kvasca - pivska mušica - 04.11.2013

generalno pravilo je da ti za svaki mililitar sladovine treba 1.000.000 ćelija kvasca pomnoženo sa gustoćom sladovine u Plato skali.

u opranom kvascu imaš cca. 1 milijardu ćelija po mililitru opranog kvasca.

ti imaš 50 litara piva, a to je 50.000 mililitara. ako imaš sladovinu gustoće 1.050 to je u Plato skali 12,5.

prema formuli za potrebni kvasac bi to izgledalo ovako: 1.000.000 (potrebno ćelija po mililitru) x 12,5 (gustoća u Plato) x 50.000 (količina sladovine u mililitrima)

znači da ti prema ovoj formuli za 50 litara piva gustoće 1.050 SG treba 1.000.000x12,5x50.000=625.000.000.000 (šestodvadesetpetmilijardi)

ako u jednom mililitru opranog kvasca imaš cirka milijardu stanica znači da bi ti za ovo pivo trebalo 625 mL, odnosno 6,25 dcl slurry-a

pošto toliko nemaš, najbolje bi bilo da radiš starter sa jednim ili dva ta komada, i da razmnožiš kvasac na željeni broj.

neka me ispravi neko ako sam pogriješio u proračunu, po sjećanju sam radio. mislim da nisam.


RE: zamrzavanje kvasca - stera - 02.02.2014

To su staklene epruvete ili plastika?
Koliko kostaju i gde se nabavljaju?
Koliko dugo zamrznuti kvasac moze da se koristi?


zamrzavanje kvasca - pivska mušica - 03.02.2014

Stera ovo su ti predforme za PET ambalazu. Iz ovoga se ispuše flaša od koka kole Smile


Sent from my iPad using Tapatalk


RE: zamrzavanje kvasca - danny_boy - 04.02.2014

@spajder76

Gdje se mogu nabaviti ove predforme i koja je cijena?


RE: zamrzavanje kvasca - spajder76 - 04.02.2014

razmisljao sam o tome da odem u "omoriku"da pitam koliko je kada prodaju i koliko je minimum komada .Prosli put sam nekako nabavio 17kom ali vise nemogu tim putem nego samo legalno .Javicu ovih dana moze li se uopste kupiti kao predforma .I mene interesuje kakva je predforma flase od 5l .Ova od 2l je 40ml