![]() |
Cider od kruške (Perry) - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: VINARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Forum: Cider (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=21) +--- Thread: Cider od kruške (Perry) (/showthread.php?tid=565) |
Cider od kruške (Perry) - Pivdzija - 09.11.2013 koliko sam upratio, procedura za praviti Perry je sljedeća: kruške se iscijede, izmjeri OG. Po potrebi i želji dodaje se vode da bi se OG sveo između 1.050 i 1.060. To se kuha do nekih 80°C, zatim hladi, dodaje kvasac i ostavlja na fermentaciju neko vrijeme (2-3 mjeseca?) nakon fermentacije se dodaje stevia (da se doda malo slatkoće), zatim se flašira isto kao i pivo. da li sam nešto propustio? Imamo 20tak kg krušaka (tako bar cure kažu ![]() također imamo pun k i još malo više japanskih jabuka pa ih zanima jel se može ikakav cider ili nešto slično od njih praviti? (evo me kao da se javljam u emisiju plodovi zemlje) RE: Cider od kruške (Perry) - pivska mušica - 09.11.2013 ja ništa nisam kuhao, ne moraš kuhati, samo vinobrana malo stavi. ovo će @djulba bolje znati ako pročita za kuhanje i/ili vinobran. od 20 kg krušaka možete očekivati nekih 7-8 litara cidera. i kakve su kruške? jesu li baš slatke i dozrele? steviu odmah stavi, a možeš i kod flaširanja kako god hoćeš. pomiješaj i te japanske jabuke moglo bi biti zanimljivo ![]() RE: Cider od kruške (Perry) - Pivdzija - 09.11.2013 (09.11.2013, 06:35 )pivska mušica Wrote: ja ništa nisam kuhao, ne moraš kuhati, samo vinobrana malo stavi. ovo će @djulba bolje znati ako pročita za kuhanje i/ili vinobran. od 20 kg krušaka možete očekivati nekih 7-8 litara cidera. i kakve su kruške? jesu li baš slatke i dozrele? steviu odmah stavi, a možeš i kod flaširanja kako god hoćeš. pomiješaj i te japanske jabuke moglo bi biti zanimljivo koliko je to "malo" vinobrana ![]() kruške su ubrane, to je sve što znam o njima ![]() možda odvojim litar pa pomiješam sa jabukama, čisto radi probe... jesi ti dodavao vodu? ili se to radi samo kada se radi i kuhanje? edit: e da, koji kvasac koristiti? koliko vidim online ljudi koriste i pivske i vinske kvasce za ovo, a postoji i poseban kvasac za cider. RE: Cider od kruške (Perry) - djulba - 12.11.2013 za 20 kg krušaka ti treba među prstima vinobrana kao da posoliš. Kvasac ti je najbolje da koristiš original za cider , ako nemaš onda neki pivski samo će biti previše suh cider i kiseo. ne dodaje se voda i ne kuha se. Samelješ kruške, ocijediš staviš u fermentacijsku posudu, dodaš kvasac i dalje nastaviš kao za pivo osim što ti treba stevia. Samo da ti kažem da ne očekuješ nešto kao summersby od kruške jer je on presladak i pun vještačkih aroma ( jer tako vole tinejđeri ![]() RE: Cider od kruške (Perry) - Pivdzija - 12.11.2013 Hvala na odgovorima, što se tiče razočarenja, zato ubrzano pravimo zalihe piva da imamo čime utopiti razočarenje :-D Sent from my GT-S7560 using Tapatalk RE: Cider od kruške (Perry) - Nektarusa - 12.03.2020 Koji je kupovni Cider po vama najbolji? Ja recimo planiram da pokusam napraviti svoj ali mi treba odredjena oprema za koju ću vjerovatno morati da podignem brzi kredit . Koliko je kompleksan sam proces kada se teorija krene primjenjivati na praksu? ![]() |