T-58 i Belgian Pale Ale - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Kvasac i fermentacija (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=9) +--- Thread: T-58 i Belgian Pale Ale (/showthread.php?tid=579) |
T-58 i Belgian Pale Ale - AleksandarV - 23.11.2013 Kako vama miriše iz airlock-a tokom fermentacije? Za konkretan kvasac. Hmelj je Stirian goldings I Saaz. Sent from my Z10 using Tapatalk 2 RE: T-58 i Belgian Pale Ale - pivska mušica - 23.11.2013 miriše na fermentaciju. teško opisivo i to što ti miriše iz airlocka posebno na početku fermentacije ne mora ti biti mjerilo da će ti tako mirisati pivo. obično na višim temperaturama daje voćne arome uz onaj 'kick' CO2. uglavnom ugodan bi trebao biti miris. ne bi smjelo bacati na kiselkasto. ima nekih kvasaca koji strašno smrde na početku fermentacije posebno ako ih se sili na nižim temperaturama, kada bacaju puno sumpora i sve smrdi na trula jaja na primjer WY3068, ali to sve nestane u konačnom pivu. Re: T-58 i Belgian Pale Ale - AleksandarV - 23.11.2013 Pa, miris je svjež, slatkast sa notama kvasca i malo alkohola. Neki kažu da ovaj kvasac na višim trmperaturama vuče na bananu. Možda pomalo. Hvala Sent from my Z10 using Tapatalk 2 RE: T-58 i Belgian Pale Ale - Shone - 24.11.2013 Ako ti nešto znači mislim da T-58 kvasac ima fantastičan miris, posebno ako je temperatura fermentacije veća od 21C. Meni je mirisao na bobičasto voće, možda kupine ili divlje jagode, najsličnije ljubičastim pez bombonama. Zašto njih pominjem, zato što je miris pomalo sintetički i vrlo intezivan. Kanta u kojoj je fermentisao, je prelepo mirisala. OXI kliner nije mogao da ubije taj miris, našao sam sredstvo koje je uspelo to da eliminiše a nije varikina. Pivo koje sad fermentira, mi miriše na banane, ali se ne radi o istom kvascu. I ja sam mislio kada sam radio prvi put sa njim, da je u pitanju zaraza Hafnia protom, Koja doprinosi povećanju količine dimetil-sulfida pa onda pivo ima strani ukus na voće, ali tu se radi o ukusu ne o mirisu. Budi bez brige to je to, odležavanjem jedva da će ostati nešto od toga. Možda samo u tvojoj glavi, jer znaš kako je mirisalo prilikom fermentacije. Niko drugi taj miris neće osetiti u pivu, na žalost. |