Flasiranje - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Oprema i sanitacija (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=14) +--- Thread: Flasiranje (/showthread.php?tid=59) |
Flasiranje - sarajevskopivo - 19.11.2012 Bilo bi super da ovde navedete opremu koju koristite za flasiranje. Dakle, auto-sifon ili sta vec koristite da pretocite iz fermentora u bottling bucket. Sta koristite da tocite pivo u boce? Jel imate bottling stick? Da li imate brew tree i da li ga preporucujete? Imate li vinator i da li ga preporucujete? Zasto je vinator bolje rjesenje od potapanja flasa u posudu sa starsan-om? Jel ima jos nesto od opreme za flasiranje a da nisam spomenuo? RE: Flasiranje - pivska mušica - 19.11.2012 otprilike je to sve što ti treba za flaširanje. naravno čepilica i čepovi, ali to se valjda podrazumijeva. evo ti razlika: Set opreme za flaširanje 1: - obično crijevo bez auto siphona - obično crijevo iz pipe bez bottling sticka - flaširanje bez brew tree-a - flaširanje bez vinatora VRIJEME POTREBNO ZA FLAŠIRANJE 25 LITARA PIVA - 2,5 SATA I OGROMAN DŽUMBUS Set opreme za flaširanje 2: - auto siphon - bottling stick - brew tree - vinator VRIJEME POTREBNO ZA FLAŠIRANJE 25 LITARA PIVA - 1 SAT I RELATIVNO ČISTO RADNO OKRUŽENJE znači razlika je u praktičnosti i brzini. što se učinkovitosti tiče i u jednom i u drugom slučaju, ako paziš na sanitaciju, neće biti nikakvih problema. s obzirom da je flaširanje jedan od najmržih dijelova u procesu pravljenja piva, ja sam se preporodio nakon nabavke brew tree-a i vinatora (@buky1 hvala!) znači preporuka je da nabavite, ali prvo vrijeme neće vam ništa biti ako i flaširate bez ičega od ovih stvari (osim bottling sticka koji je po meni apsolutni MUST) RE: Flasiranje - sarajevskopivo - 20.11.2012 Jedno glupo pitanje: Zasto se moraju skinuti etikete sa flasa? RE: Flasiranje - pivska mušica - 20.11.2012 etikete je potrebno skinuti. kod svakog pranja i čišćenja flaša (kad popiješ pivo moraš očistiti i isprati flašu) etiketa se navlaži, pa bi ti se onda nakon nekog vremena počela perutati i baš bi ružno izgledalo. drugi razlog je da vlažan papir je idealan za razvoj i kolonizaciju bakterija. treći razlog je jednostavno urednost i čistoća koja je najvažnija stvar u ovom hobiju. RE: Flasiranje - zis - 21.11.2012 Malo perem flase malo citam postove, sutra ide flasiranje Stout-a. Da li da drzim cepove i flase u izosanu ili 30% alkoholu prije punjenja. RE: Flasiranje - pivska mušica - 21.11.2012 ja bi koristio izosan u koncentraciji za koju nije potrebno ispiranje i to moraš uraditi neposredno prije samog flaširanja. što se alkohola tiče nisam stvarno siguran....gledaj u svakom slučaju da nabaviš star san. možeš popola s nekim kupiti jednu bocu. RE: Flasiranje - zis - 21.11.2012 (21.11.2012, 07:40 )Pivska Mušica Wrote: ja bi koristio izosan u koncentraciji za koju nije potrebno ispiranje i to moraš uraditi neposredno prije samog flaširanja. što se alkohola tiče nisam stvarno siguran....gledaj u svakom slučaju da nabaviš star san. možeš popola s nekim kupiti jednu bocu. narucio sam star san, dolazi sa surom u martu do tad ovako cemo. hvala RE: Flasiranje - pivska mušica - 21.11.2012 odlicno, vidjet ces da ce ti to biti jedna od isplativijih investicija u ovaj hobi! RE: Flasiranje - zis - 21.11.2012 (21.11.2012, 08:07 )Pivska Mušica Wrote: odlicno, vidjet ces da ce ti to biti jedna od isplativijih investicija u ovaj hobi! i to i onaj za ispiranje flasa i auto siphon, sad vidim koje je peglanje ispirati svaku flasu posebno. vec tri dana Stout stoji na 1010 misli da je gotovo, ako stignem sutra flasiranje ili u subotu.koliko dugo da stoji u flasama? RE: Flasiranje - pivska mušica - 21.11.2012 najmanje 15 dana prije prve degustacije na sobnoj temperaturi. ipak preporučujem da ga ne piješ nekih 30-ak dana da mu daš vremena da fino sazrije. RE: Flasiranje - zis - 22.11.2012 Da stavim Stout u zamrzivac 1 sat pa da ga onda pretocim u botling bucket, sta mislis P.Musica. RE: Flasiranje - pivska mušica - 22.11.2012 ne vidim zašto bi to radio? nema nikakve potrebe. samo digni pivo sat prije na višu poziciju ako malo talog uznemiriš da se ponovo slegne. mada, ako si radio sa S-04 imat ćeš dole čvrst talog kao čvrsti puding. vidjet ćeš. sa S-04 je lako, a ima kvasaca koji su jako loši flokulatori, tako da se talog digne na najmanje pomicanje.... |