Analiza vode - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Voda (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=12) +--- Thread: Analiza vode (/showthread.php?tid=590) Pages:
1
2
|
Analiza vode - antares - 29.11.2013 Dobio sam laboratorijske podatke o mojoj pipovači: Ca 80,0 mg/l Mg 47,0 mg/l Cl 3,5 mg/l SO4 0,02mg/l HCO3 231 mg/l Ukupna tvrdoča 127 pH 7,00 Polako ču početi sa prilagođavanjem vode, mada još nemam iskustva i nemam još RO filtera. Sad ne znam dali imam dovoljno podataka ili mi još nešto neobhodno fali, pošto su mi napravili analizu u firmi gdje radim i oni ne mogu učitati Natium i Kalium. RE: Analiza vode - pivska mušica - 29.11.2013 Na i K su obično zanemarljivi. ali ponekad može biti dosta natrija, zavisi kakav je izvor.... ti računaj da ga nemaš nikako....nemaš izbora...nemaš ni Cl ni SO4 u vodi, pa to svakako moraš prilagoditi. najbolje nabavi filter i pravi vodu od nule.... RE: Analiza vode - antares - 29.11.2013 (29.11.2013, 02:17 )pivska mušica Wrote: Na i K su obično zanemarljivi. ali ponekad može biti dosta natrija, zavisi kakav je izvor.... ti računaj da ga nemaš nikako....nemaš izbora...nemaš ni Cl ni SO4 u vodi, pa to svakako moraš prilagoditi. najbolje nabavi filter i pravi vodu od nule.... To i namjeravam. Jeli dobar ovaj filter za 65€? http://www.aquashop.si/Product-Aquili-reverzna-osmoza-RO-Classic_8504.aspx RE: Analiza vode - pivska mušica - 29.11.2013 isti takav imam i prezadovoljan sam. danas sam baš pustio vodu kroz njega nakon dugo vremena da ga malo propušem i sa 180 ppm spustio je na 2 ppm jedina mu je mana što je dosta spor, a to ti dosta zavisi od pritiska koji imaš u cijevima, pa računaj da ćeš morati dan ili dva ranije prije kuhanja piva skupljati vodu. RE: Analiza vode - antares - 29.11.2013 (29.11.2013, 06:44 )pivska mušica Wrote: isti takav imam i prezadovoljan sam. danas sam baš pustio vodu kroz njega nakon dugo vremena da ga malo propušem i sa 180 ppm spustio je na 2 ppm Nema veze, neče mi to smetati. Glavno da radi kako treba. RE: Analiza vode - antares - 11.12.2014 Pošto još nisam počeo s prilagođavanjem vode imam jedan problem. Kod kuhanja svjetlih piva 10min nakon početka ukomljavanja na temp.20°C Ph mi je oko 5,2-5,3. Ali kod tamnijih Ph padne čak ispod 5. I sad ne znam kako povečati ph. Šta treba ubaciti i u kojoj količini? RE: Analiza vode - ale ale - 11.12.2014 NaHCO3 - soda bikarbona. Kolicine ces izracunati u nekom od kalkulatora, npr. EZ Water caclulator... RE: Analiza vode - pivska mušica - 11.12.2014 sodom bikarbonom dize i natrij, a problem sa sodom bikarbonom je da ima ogranicenu topivost. po mom misljenju je najbolje da uzme flasu neke kupovne tvrde vode, sa HCO3 iznad 350 ppm (a vecina ih je takva) i da je samo pomijesa sa tom svojom mekanom vodom za mash. naravno moze se i sve izracunati pa odrediti tacno koliko treba, ali moze i ovako od oka, sigurno ce biti efekta. RE: Analiza vode - antares - 11.12.2014 (11.12.2014, 11:13 )pivska mušica Wrote: sodom bikarbonom dize i natrij, a problem sa sodom bikarbonom je da ima ogranicenu topivost. po mom misljenju je najbolje da uzme flasu neke kupovne tvrde vode, sa HCO3 iznad 350 ppm (a vecina ih je takva) i da je samo pomijesa sa tom svojom mekanom vodom za mash. Zar je moja pipovača sa tvrdočom 127 stvarno toliko mekana, da nije za tamna piva? RE: Analiza vode - pivska mušica - 16.12.2014 antares, moguce je, sve ovisi o kolicini i kiselosti tamnih sladova koje koristis u receptu. RE: Analiza vode - zlimfur - 23.03.2016 govore li vam ista ovi podaci koje sam dobio za vodu sa izvora sa kojeg sipam za pivu (kad ne koristim RO). ima jos podatak da voda sadrzi koliformne bakterije, ali s obzirom da se voda termicki obradjuje, mislim da to nije toliko bitno (ne pijem je svakako dok se ne skuha). RE: Analiza vode - pivska mušica - 23.03.2016 Nemas ovdje dovoljno podataka, fali dosta toga. Jedino se iz suhog ostatka moze zakljuciti da ova voda nije jako tvrda. Za bilo kakvu normalnu analizu za nase potrebe treba ti Ca, Na, Mg, Cl, SO4, HCO3 (ili CaCO3). |