Sekundarna fermentacija - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Kvasac i fermentacija (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=9) +--- Thread: Sekundarna fermentacija (/showthread.php?tid=594) |
Sekundarna fermentacija - civi - 03.12.2013 Molim iskusne da objasne postupak sekundarne fermentacije sto preciznije za nas pocetnike, ako moze i neko kratko objasnje zasto je to dobro, a kada je lose i jos po nesto. Hvala. RE: Sekundarna fermentacija - zis - 03.12.2013 (03.12.2013, 10:21 )civi Wrote: Molim iskusne da objasne postupak sekundarne fermentacije sto preciznije za nas pocetnike, ako moze i neko kratko objasnje zasto je to dobro, a kada je lose i jos po nesto. Ma nema tu nekog postupka, pretocis pivo iz jednog bureta u drugo da ne podignes talog i to je to. A sad zasto se to radi je vec drugo pitanje. Kada zelimo da dobijemo bistije pivo pretacemo na sekundar ili da iskoristimo kvasac koji je preostao od primarne fermentacije ili znamo da u razumnom roku ne mozemo flasirati pivo onda pretacemo na sekundarnu fermentaciju. Sve to je rizik od nezeljne infekcije i ako bas nije preko potrebno ne treba raditi. Poslije vise od godine dana kuhanja piva sam prvi put pretocio pivo na sekundarnu fermentaciju da bih iskoristio kvasac za Imperial Stout. U svim drugim slucajevima nisam radio sekundarnu fermnetaciju. Za sve pocetnike je bolje da nista ne prckaju oko fermnetora ako bas ne moraju, time znacajno smanjuju mogucnost infekcije. Nadam se da sam bio jasan. RE: Sekundarna fermentacija - pivska mušica - 03.12.2013 slažem se, potpuno nepotrebno osim u nekim rijetkim situacijama. kod bistrenja želatinom na primjer mora se pretočiti u sekundar i tada pretačem. isto tako kad se koriste tinkture onda se isto pretače. u većini ostalih situacijam zaista nema potrebe. ja čak i suho hmeljim u primarnom. osim što pivo oksidira pretakanjem izlažeš ga potencijanoj kontaminaciji kao što ti zis reče. RE: Sekundarna fermentacija - civi - 04.12.2013 Hvala na odgovorima. Obzirom da sam pravio od ekstrata slada mislim da će i taloga biti manje i ne diram ništa 18 dana, a za posle videće mo. RE: Sekundarna fermentacija - padobranac - 06.03.2018 Znam da je generalno "pravilo" da se ne ide na sekundarnu fermentaciju i da je to aksiom jer evo nema riječi na tu temu već 4 godine :-) ali šta mislite o ovome: https://www.youtube.com/watch?v=uFviQkGCwBA Razumijem mogućnost infekcije, ali čini mi se da nije ništa veća od prebacivanja iz primara u bottling bucket? RE: Sekundarna fermentacija - bosniamaj - 12.03.2018 Ne znam da je to neki aksiom, to je do tebe. Možeš, a ne moraš. Ja obavezno prebacujem u sekundar. U sekundaru ga suho hmeljim, poslije radim cold crash, pa opet pretočim u bottling bucket kad flaširam. RE: Sekundarna fermentacija - svestenik - 12.03.2018 Vise je u pitanju prakticnost nego strah od infekcije. Jedna posuda manje za cistitit i prati . Kad se krece sa pretakanjem u sekundar, pivo je vec formirano, alkohol i nizak ph su vec prisutni kao odbrambeni mehanizmi. Sa normalnim nivoom sanitacije, sansa za infekciju je jako malena. Ono sto jeste problem sa sekundarom je dodatna oksidacija piva, osim ako sekundar nije zatvoreni sistem ispunjen inertnim gasom. Ja ga izbjegavam zbog toga prvenstveno. |