Stabiliziranje temperature tokom fermentacije - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Početnici - pitanja i odgovori (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=7) +--- Thread: Stabiliziranje temperature tokom fermentacije (/showthread.php?tid=602) Pages:
1
2
|
Stabiliziranje temperature tokom fermentacije - Pivdzija - 10.12.2013 daklem, naručena 2 komada ovoga. Od 200 watta. Planiramo još da uzmemo neku veliku kacu ili badanj ili šta ja znam u koju bi usuli vode i stavili burad za fermentaciju, te sa ovim grijačima grijali vodu. Meni pade na pamet još da bi se moglo direktno sa ovim grijati pivo u fermentoru. Da li je ta opcija izvediva? Ili možda ipak ne? Ako je izvedivo koje su mogući problemi (pretpostavljam da je infekcija jedan od njih, jer vjerujem da je teško očistiti ova čuda)? Uvažavamo sva mišljenja, sugestije, prijedloge i kritike RE: Stabiliziranje temperature tokom fermentacije - radobolja - 10.12.2013 Pozdrav Pivdzija ja razmišljam o ovome: http://www.ebay.com/itm/110V-220V-12V-24V-5A-30A-Digital-Temperature-Controller-Thermostat-F-fahrenheit-/151124093709 pa spojiti žarulju ili neki mali grijač na ovo i ubacit u kutiju. dosadilo mi puniti boce s toplom vodom pa ih stavljati svakodnevno i dva puta, iako sam napravio solidnu komoru od stiropora i dobro je zabrtvio. Ovi vaši grijači ne izgledju loše, i čine se kao dobro i jeftino rješenje, ali mi se čini velika komplikacija stavljati ih u badanj s vodom pa grijati toliku tekućinu. Ono što bih napravio sa ovakvim grijačem stavio bih u svoju stiropornu kutiju posudu sa 4-5l vode pokraj fermentora i u nju ubacio ovaj grijač. Tako bi se grijala tekućina u posudi, a to bi bilo dovoljno da se zagrije i zrak u komori i sam fermentor. Možda ovi grijači mogu grijati i zrak pa ih je dovoljeno staviti ih u komoru? RE: Stabiliziranje temperature tokom fermentacije - Pivdzija - 10.12.2013 (10.12.2013, 01:05 )radobolja Wrote: Pozdrav Pivdzija i mi smo jedno vrijeme razmišljali o ovoj opciji sa žaruljom, temperature controllerom i nekim zamrzivač pa tako imati i grijanje i hlađenje, međutim za početak nam je to preveliki financijski zalogaj, pa ćemo postupno. Također imamo fermentacijsku komoru od stiropora, koja sasvim dovoljno drži temperaturu (može i bolje, ali se ne žalimo). Koliko vidim ovi akvarijski grijači ne mogu zagrijavati zrak, jer se onda pregriju pa pucaju (tako tvrdi internet ) nije loša ni ta opcija sa zagrijavanjem manje količine vode pokraj fermentora, samo ne znam koliko bi to uspješno bilo i na koju temperaturu bi trebalo zagrijavati tu vodu da ugrije dovoljnu količinu piva u fermentoru (mi imamo 2 fermentora i pravimo ture od 40-45l za sada). Možda netko drugi na forumu zna, više glava je pametnije od jedne, ili dvije RE: Stabiliziranje temperature tokom fermentacije - civi - 10.12.2013 Evo nekih mojih iskustva sa ovim grejačima. Grejač za akvarijum NE može da radi na vazduhu jer će mu pući staklo i to vrlo brzo znači mora biti u tečnosti tj. vodi. Mušica je već odgovorio na moje pitanje da li je dobro da se stavi direktno u fermentor i to je NE nikako direktno već u spoljni sud. E, sad kada se stavi u spoljni sud to je već mnogo lakše i jednostavnije samo zauzima više prostora. Ja sam lično grejao akvarijum od 180l sa jednim grejačem od 100w dakle jedan grejač je sasvim dovoljan da ugreje 20-30l komine i jedno 20-30l vode u spljnom sudu. Način upotrebe ovog grejača nije standardan (da se samo spusti u vodu) već mu je neophodno da se voda kreće kako bi hladila grejač i pritom se jednako grejala u celom akvarijumu tj. u našem slučaju vodu za kominu. Dakle pored grejača (dovoljan je jedan) dobro bi bilo i da imaš neku malu pumpicu koja će naterati vodu da kružu u spoljnom sudu. RE: Stabiliziranje temperature tokom fermentacije - mange_tout! - 10.12.2013 ovaj način sa grijačem i posudom može biti funkcionalan samo ako se želi održati već postignuta temperatura sladovine. koliko vidim ovaj grijač vodu može zagrijati do 34°C, a to je nedovoljno da se podigne temperatura sladovine ukoliko se desi da se temperatura snizi za recimo 1°C. da bih podigao temperaturu sladovine u fermentoru za 1°C potrebne su 3 boce 0,5 l vrele vode. moje mišljenje je da ovo treba koristiti u kombinaciji sa bocama vrele vode. ukoliko bude potrebno kombinovati, mislim da se i ne isplati uzimati, jer ćeš svakako stavljati vrelu vodu. RE: Stabiliziranje temperature tokom fermentacije - pivska mušica - 10.12.2013 (10.12.2013, 01:22 )mange_tout! Wrote: ovaj način sa grijačem i posudom može biti funkcionalan samo ako se želi održati već postignuta temperatura sladovine. koliko vidim ovaj grijač vodu može zagrijati do 34°C, a to je nedovoljno da se podigne temperatura sladovine ukoliko se desi da se temperatura snizi za recimo 1°C. da bih podigao temperaturu sladovine u fermentoru za 1°C potrebne su 3 boce 0,5 l vrele vode. samo za zapisnik - čim se doda kvasac u sladovinu, sladovina oficijelno i formalno-pravno postaje pivo i od tog trenutka ne pričamo o sladovini nego o pivu. RE: Stabiliziranje temperature tokom fermentacije - mange_tout! - 10.12.2013 (10.12.2013, 01:40 )pivska mušica Wrote:(10.12.2013, 01:22 )mange_tout! Wrote: ovaj način sa grijačem i posudom može biti funkcionalan samo ako se želi održati već postignuta temperatura sladovine. koliko vidim ovaj grijač vodu može zagrijati do 34°C, a to je nedovoljno da se podigne temperatura sladovine ukoliko se desi da se temperatura snizi za recimo 1°C. da bih podigao temperaturu sladovine u fermentoru za 1°C potrebne su 3 boce 0,5 l vrele vode. dok je ne popijem za mene nije piva replika se usvaja, izvinjavam se na lapsusu Re: RE: Stabiliziranje temperature tokom fermentacije - Pivdzija - 10.12.2013 (10.12.2013, 01:22 )mange_tout! Wrote: ovaj način sa grijačem i posudom može biti funkcionalan samo ako se želi održati već postignuta temperatura sladovine. koliko vidim ovaj grijač vodu može zagrijati do 34°C, a to je nedovoljno da se podigne temperatura sladovine ukoliko se desi da se temperatura snizi za recimo 1°C. da bih podigao temperaturu sladovine u fermentoru za 1°C potrebne su 3 boce 0,5 l vrele vode. Premještamo fermentacijski pogon kod prijatelja koji ima stabilnije i više temperature u ostavi, međutim nedostatak je što nitko od nas neće biti uz to 24/7. Srećom ima mlađeg brata kojem je ovo sve zanimljivo koji će paziti na to sve, pa da mu olakšamo posao grijače ćemo uvesti. Znači treba uz ovo i neka pumpa da cirkulira voda? Sent from my GT-S7560 using Tapatalk RE: Stabiliziranje temperature tokom fermentacije - civi - 10.12.2013 Koliko se ja razumem u fiziku i termodinamiku ukoliko bi u spoljnom sudu u kome se nalazi grejač bila konstantna temperatura od recimo 20 celziusa onda bi i u unutrašnjem sudu u kome se nalazi komina imao isto 20 stepeni stim što bi u prvim danima fermentacije bila nešto viša temperatura komine ali to nije sad pitanje. RE: Stabiliziranje temperature tokom fermentacije - mange_tout! - 10.12.2013 (10.12.2013, 01:51 )Pivdzija Wrote:(10.12.2013, 01:22 )mange_tout! Wrote: ovaj način sa grijačem i posudom može biti funkcionalan samo ako se želi održati već postignuta temperatura sladovine. koliko vidim ovaj grijač vodu može zagrijati do 34°C, a to je nedovoljno da se podigne temperatura sladovine ukoliko se desi da se temperatura snizi za recimo 1°C. da bih podigao temperaturu sladovine u fermentoru za 1°C potrebne su 3 boce 0,5 l vrele vode. ma stavite vodu i grijač u bidone od 5 l, a bidon uz fermentor. mislim da ti za to ne treba pumpa. opet ponavljam, ukoliko se temperatura snizi za 1°C, potrebna je određena količina vrele vode kako bi se temperatura piva vratila na željenu (10.12.2013, 01:52 )civi Wrote: Koliko se ja razumem u fiziku i termodinamiku ukoliko bi u spoljnom sudu u kome se nalazi grejač bila konstantna temperatura od recimo 20 celziusa onda bi i u unutrašnjem sudu u kome se nalazi komina imao isto 20 stepeni stim što bi u prvim danima fermentacije bila nešto viša temperatura komine ali to nije sad pitanje. da, i ovo važi ali eto kontam ako se slučajno spusti, morat će se pomoću boca podignuti, što opet nije teško. samo hoću da kažem, da će se ponekad morati kombinovati. kada se sve uzme u obzir, ne vidim razloga da se ne pokuša sa ovim grijačima. RE: Stabiliziranje temperature tokom fermentacije - pivska mušica - 10.12.2013 (10.12.2013, 01:52 )civi Wrote: Koliko se ja razumem u fiziku i termodinamiku ukoliko bi u spoljnom sudu u kome se nalazi grejač bila konstantna temperatura od recimo 20 celziusa onda bi i u unutrašnjem sudu u kome se nalazi komina imao isto 20 stepeni stim što bi u prvim danima fermentacije bila nešto viša temperatura komine ali to nije sad pitanje. civi, jako brzo dolazi do izjednačavanja. pivo koje fermentira nije statično s ovakvom cirkulacijom koju stvara sama fermentacija vjerujem da bi se jako brzo izjednačila temperatura piva i vode u vanjskoj posudi i da bi cijelo vrijeme bila jednaka. RE: Stabiliziranje temperature tokom fermentacije - civi - 10.12.2013 Upravo to i govorim ako sam ja grejao akvarijum od 180l vode ne vidim zašto ne bi moglo da se greje 100l vode i komine. Naravno na prvom mestu zavisi od same temperature prostorije u kojoj se drži fermentor brzine kojom će voda kružiti u spoljnom sudu itd. ali u principu lično mislim da se sa ovim grejačima i dve posude može komotno održavati temperatura. Moje pitanje je na početku bilo samo da li da ga stavim direktno u kominu ili spoljni sud teperaturu nikad nisam dovodio u pitanje. |