Kegging - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Oprema i sanitacija (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=14) +--- Thread: Kegging (/showthread.php?tid=62) |
Kegging - sarajevskopivo - 20.11.2012 Citam dosta o keggingu. I zelio bih da u skorije vrijeme pocnem da keggiram svoje pivo. Kako ste vi poceli sa keggingom? Jel neophodan odmah kegerator, ili se moze koristiti neka alternativna metoda? Ovde kod mene se polovne boce od 5 gallona mogu uzeti za nekih $40-$50. Sa svim prikljuccima i CO2 bocom bi trebalo sve to doci oko $150-$180. Medjutim kegeratori su poskupi. Mislio sam uzeti rashladnu skrinju i na nju staviti collar. To bi izgledalo kao ovo: http://billybrew.com/how-to-build-a-keezer Ali za taj projekat treba nesto vise novaca pa se pitam ako ima neki kompromis dok ne nabavim ovaj kegerator. RE: Kegging - pivska mušica - 20.11.2012 ja ne keggiram nego flaširam, ali vjerujem da će ti odgovoriti neko na ovo pitanje. koliko znam kolega @Svarrogh keggira. koliko znam najobičniji mali frižider može poslužiti za rashlađivanje piva, a umjesto ovih tapova ima onaj jeftini pištolj za početak. RE: Kegging - sarajevskopivo - 20.11.2012 @Svarrogh, ako mozes postaviti/opisati setup koji ti koristis bio bih veoma zahvalan. RE: Kegging - Svarrogh - 20.11.2012 Boca od 50kg sa manometrima. Bocu sam dobio na koristenje i za nju me je punjenje i atest izaslo 30e. Manometri takodje 30e. Keg i prikljucke sam nabavio od Andreja (pivarhr) a on nekog drugog lika. To sam platio 200kn, znaci nesto manje od 30e sto je super. Inace, novi prikljuci sa dostavom iz hopngrape dodju 25e. Treba vam frizider. Ja sam imao srece da su moji uzeli neki od babe a ja njihov. Izbusio sa strane rupu kroz koju sam progurao cijev od CO2. Pipicu sam kupio preko njuskala za 15e. Trenutno trazim jos jednu jer mi u frizider stanu 2 kega. Kada pivo sipam u keg (temp piva je oko 1C), spojim CO2, stavim na 30 psi i ostavim keg u frizider. Drzim 2 dana na 30 psi i nakon toga spanjim na 12 psi tj ovisno o temperaturi piva i zeljenoj gaziranosti. Nakon dva, tri dana kasnije imam gazirano pivo. Svakako preporucujem jer je pivo uvijek na tamnom mjestu, hladnom i nema nista bolje nego izvuci casu sopstvenog piva iz sopstvenog tocionika Neprocjenjivo RE: Kegging - pivska mušica - 20.11.2012 svarrogh, koliki prostor bi meni to zauzelo u stanu? ja već dugo razmišljam.... a možda se i nakanim jednom..... možeš malo opisati kako je s kvascem i da li prve istočene čaše imaju više kvasca nego uobičajeno? i btw, samo da se zna, nisi kupio od mene keg i priključke, nego od drugog admina da mi ne bi ljudi slali poruke i pitali ima li još RE: Kegging - sarajevskopivo - 20.11.2012 Puno hvala na odgovoru. Danas idem po ovaj zamrzivac koji planiram da konvertujem u keezer: http://img72.imageshack.us/img72/5292/kenmore.jpg Bit ce to projekat koji ce trajati bar u naredna dva mjeseca jer koliko sam izracunao samo za jednu pipu ce me izaci izmedju $700-$800. Za pocetak cu napraviti za jedan keg, ali cu planirati za 4. Tako da ce biti jednostavno prosiriti. Gore sam stavio link po kojem dizajnu cu raditi. RE: Kegging - pivska mušica - 20.11.2012 @sarajevskopivo ne radi ti ovaj link za ip adrese izvan USA.... daj nam neku sliku skini pa postavi.... RE: Kegging - Svarrogh - 20.11.2012 Meni radi link. Eh da, nabavio sam od Andreja, ne od pivske musice Navika hehe. Pazi, frizider ti zauzima 1m2 prostora. Ako kupis bocu za CO2 od 5kg, ona ti tek nece zauzimati nista. Sve u svemu, mnogo manje mjesta nego sto ti sada boce zauzimaju. Pocetna investicija kosta ali se visestruko isplati. Ja sam danas kegirao 20L SNPA za 10min. Sto se tice kvasca, u keg natocim zelatinu i u prvoj casi bude pola zelatine. To prospem i dalje ide bistro pivo. Mozes i bez zelatine ali mu onda treba puno vise vremena. @sarajevskopiv - ti bi onda u biti radio keezer? To je jos bolje jer stane vise kegova. Jedino ces onda morati nabaviti razdjelnik za CO2 i ako nemas posebno manometar za svaku bocu, sva ce ti piva biti isto gazirana. Jedino mozes otpojiti sve kegove, nadrukati 3.0 vol za psecnicno i onda smanjiti na tlak za tocenje al otom potom... RE: Kegging - sarajevskopivo - 20.11.2012 @Svarrogh - koliko ti od pocetka fermentacije cekas do keggiranja? I koliko od keggirana do tocenja? Razdjelnik sam mislio nabaviti zbog manjih troskova. Ovo je u grubo proracun bez skrinje ($250) i materijala za skrinju ($110) koji sam danas sastavio: GAS Side 5LB CO2 Cylinder tank - $56.95 http://www.micromatic.com/draft-keg-beer/gas-cylinders-pid-430A-5E.html Dual Gauge CO2 Regulator - $75.99 - northern brewer Gas Manifold - 4 Way - D1810 The barbs are all 5/16 - $47.50 http://morebeer.com/view_product/16390/Gas_Manifold_-_4_Way Red Vinyl Gas Tubing (5/16) - ? Ball Lock Gas In - Flare - Gray, Gas in quick disconnect with male flare fitting - $5.49 * x? http://morebeer.com/view_product/18270/102293/Ball_Lock_Gas_In_-_Flare 1/4" Nut & 5/16 Barb - $3.25 *x? morebeer.com/view_product/18264/102292/1_4"_Nut_5_16_Barb Hose/Tubing Clamp (Small) - 2 * 0.65 = $1.30 http://morebeer.com/view_product/17591//Hose_Tubing_Clamp_Small Beer side Cornelius Keg - Brand New (5 Gallon) - $139 morebeer.com/view_product/18196/103708/Cornelius_Keg_-_Brand_New_5_Gallon Perlick Faucet - Stainless (Model 525SS) - $39.95 * 4 = $160 http://morebeer.com/view_product/6495//Perlick_Faucet_-_Stainless Flare Fitting - 1/4'' Swivel Nut $0.85 * 4 = $3.4 morebeer.com/view_product/18258/Flare_Fitting_-_1_4_Swivel_Nut Flare Fitting - 1/4" Barb - $0.95 * 4 = $4 morebeer.com/view_product/18260/Flare_Fitting_-_1_4"_Barb Faucet Shank - 4'' With Nipple - $19.95 * 4 = $80 morebeer.com/view_product/16256/102246/Faucet_Shank_-_4_With_Nipple Faucet Handle - $2 * 4 = 8 http://morebeer.com/view_product/16264/102248/Faucet_Handle RE: Kegging - Svarrogh - 20.11.2012 Jel ti zivis u Bosni ili u USA? Ako si u USA, na craiglist mozes naci dosta toga jeftinije. Takodje ljudi na homebrewtalku prodaju dosta stvari pa pogledaj i tamo. Sto se tice fermentacije, ona zavrsi za otprilike 5 dana, spustim temp na 0-1C, ostavim tako jedno tjedan dana i onda u keg. Pijem kad se gazira. Naravno, sve ovisi o vrsi piva, pocetnoj gravitaciji itd... RE: Kegging - p.Ivo - 21.11.2012 @svarrogh Kavu ti bacvu imas corny keg ili klasnicnu pivsku bacvu ? I drugo pitanje koje sam ja neku noc raspravljao sa pivskom musicom , kada pocnes tociti pivo za koliko ga moras popiti ? predpostavljam da se moze pokvariti ili da se kvalitet piva moze smanjiti ? @sarajevskopivo http://www.youtube.com/watch?v=zHWy_Vlw3J4&feature=related RE: Kegging - sarajevskopivo - 21.11.2012 @p.Ivo - vidio sam taj video, mada se meni mnogo vise svidja dizajn koji sam postavio na prvom postu ove teme: http://billybrew.com/how-to-build-a-keezer |